Saturday Knight Fever címmel exkluzív Merlin-összeállítással jelenik meg az angol SFX magazin augusztusi száma. Az újság a sorozat két producerével, Julian Murpyvel és Johnny Cappsszel beszélgetett a készülő negyedik évadról, izgalmas részleteket fedve fel. 

A magazin beszkennelt lapjait, remek fotókkal, megtekinthetitek ide kattintva. Az alábbiakban pedig elolvashatjátok a háromoldalas összeállítás magyar fordítását:

A Merlin negyedik évadja nagyon másképp fest majd. Nem csupán arról a tényről van szó, hogy ezúttal állandóan jelen lesznek a kerekasztal lovagjai. Vagy hogy Artúr régensként uralkodik a pillanatnyilag zakkant Uther helyett. Vagy hogy Morgana már nem az udvarban forog, ahol sötét szegletekben vonogathatta a szemöldökét. Ezt mind kitalálhattuk a harmadik évad fináléjából is.
Nem, az igazi ok, ami miatt a Merlin másképp fest majd, ennél sokkal gyakorlatiasabb, de ezzel együtt is izgalmas. A sorozatot most először, akárcsak a mozifilmeket, 35mm-es filmre forgatják.

Semmi okunk rá, hogy a Merlin ne nézzen ki ugyanolyan jól, mint a Trónok harca.

"Úgy gondolom, a kihívást most már nem az jelenti számunkra, hogy mit hozunk létre, hanem hogy felfedezzük, mit hozhatunk létre egy magasabb minőségi szinten" - mondja Julian Murphy producer, a sorozat kitalálóinak egyike, "hogy alig legyen különbség, ha egy filmet nézünk meg vagy a mi produkciónkat. Semmi okunk rá, hogy a Merlin ne nézzen ki ugyanolyan jól, mint a Trónok harca. És szeretnénk is, ha úgy nézne ki. Persze egy kicsit több fantasztikummal. És kevesebb szexszel."
Ám a fejlődés iránti ambíció nem csak a külcsínre terjed ki.
"Minden évad arról szólt, hogyan tudnánk még jobban csinálni" - meséli a sorozat másik producere és létrehozója, Johnny Capps. "Hogyan emelhetünk a történetek színvonalán? Hogyan lehet még jobb a színészi játék? Hogyan javíthatunk a trükkök minőségén? Minden összetevőt megpróbáltunk fejleszteni. De közben nem akartuk kiönteni a gyereket a fürdővízzel."
Ugyanis, bár mindkét producer fontosnak tartja, hogy a történet tovább lépjen, azt nem szeretnék, hogy a sorozat eltávolodjon a családbarát jellegétől. "A Merlin a mi szemünkben leginkább egy PG besorolású (a legenyhébb korhatár-besorolás amerikában - a szerk.) hollywoodi filmre hasonlít" - mondja Murphy. "Mi így gondolunk rá; a Merlin szombat esténként olyan szeretne lenni, mint azok a filmek, amelyekre el lehet vinni az egész családot. Nem hiszem, hogy ez az elképzelés bármit is változott volna az idők folyamán. Sosem ültünk le azzal az elhatározással, hogy mostantól tegyük másmilyenné, tegyük komorabb hangulatúvá. Minden bizonnyal felnőttesebb és komorabb hangvételű lett, de szerintem ez annak következménye, hogy a szereplőgárdánk idősebbé vált - ez így van, akár tetszik nekünk, akár nem, el kell fogadni -, továbbá, azt hiszem, abból a tényből is fakad, hogy a folytatásban az alapként szolgáló legendárium sötétebb fejezetei kerülnek előtérbe. Eddig sem tértünk ki ezek elől. Csak megpróbáltunk mindent a magunk módján tálalni."
"A negyedik évad néhány nagyon érdekes, sötét fejezetet tartogat" - teszi hozzá Capps, "de a sorozat formátumában az a nagyszerű, hogy ezt mindig ellensúlyozni tudjuk rengeteg humorral. Ezért idén, ahelyett, hogy kifejezetten humoros epizódokat készítenénk, az egyes epizódokban egyszerre lesz jelen a könnyed és a komor hangvétel."
A sorozatnak minden évben volt egy nem hivatalos alcíme, amelyet sehol sem használtak hivatalosan, de a producerek számára hasznos sorvezetőként szolgált az évad történeteinek megtervezése során. Tavaly a "Harc Camelotért" volt az alcím, néhány hónapja pedig Capps elárulta az SFX-nek, hogy az idei úgy hangzik, "Emrys keresése", ám ez mostanra megváltozott.
"A fejünkben lévő alcím" - mondja Murphy, "A pirkadat előtti óra a legsötétebb. Közeleg Camelot aranykorának hajnala, ahogy az valószínűleg a harmadik évad végéből is kitalálható. A negyedik évad pedig pontosan oda vezet el bennünket."
"Emrys keresése továbbra is az évad egyik témája" - mondja Capps. De hát Emrys nem csupán Merlin másik neve? Nem elég, ha tükörbe pillant? Murphy szavai fájdalmasan homályosak.
"Emrys Merlin másik neve. Már két Merlint láthattunk; egy időset és egy fiatalt," - mondja, utalva a tavalyi epizódra, amelyben Colin Morgant megöregítették, hogy jobban hasonlítson a Merlinről alkotott hagyományos képhez. Az ötlet akkor nem tűnt többnek egyszeri poénnál. "Mondjuk úgy, ez a kettős lét a negyedik évad részévé válik."
"Merlin kiléte és a kérdés, hogy fény derül-e a varázserejére, nagyon fontos része a soron következő évadnak" - meséli Capps. "Azt hiszem, a közönségünk kissé megszállott ebben az ügyben. Már több oka is van rá, hogy ne árulja el másoknak a varázserejét. Vannak, akik szeretnék megtudni, kicsoda ő valójában, és meg fogunk ismerkedni Emrys legendájával is. Ennek óriási szerepe van a következő évadban: vajon kitudódik a varázsereje? Szorul a hurok körülötte. Nagyobb és fontosabb okai vannak annak, hogy nem fedheti fel a kilétét."
"Kissé óvatosan fogalmazunk" - ismeri el Murphy, "mert az évad tartogat további meglepetéseket, amelyeket még nem árulunk el."

A cikkben szereplő keretes információk:

Itt ugyan nem látható, de egy hatalmas új zöldhátteret állítottak fel a sorozat cardiffi stúdiójában: "Több zöldhátteres díszletet építünk, hogy hatalmas, grandiózus belső tereket hozhassunk létre, amelyek a Gyűrűk Urához hasonló hangulatot teremtenek" - lelkesedik Capps. "És még több CG (számítógéppel létrehozott - a szerk.) hadseregünk lesz" - mondja Murphy.

Az évad ismét dupla epizóddal indul. "Az első történetünk jórészt Morgana bosszújáról szól", meséli Capps. "Morganát szörnyű állapotban láttuk utoljára a legutóbbi évad végén, a mostaninak a kezdete pedig többnyire arról szól, hogy megpróbál bosszút állni Cameloton. Meglehetősen végletes lépésre szánja el magát, és a nagy kérdés, hogy Artúrnak és Merlinnek sikerül-e legyőznie őt."

"Mivel színre léptek a lovagok, sokkal több az akció-kaland-küldetés jellegű történet az évadban" - mondja Capps. "A történetek sokkal inkább a főbb szereplőinkről szólnak: Morganáról, Gwenről, Artúrról, Merlinről és a lovagokról. Most is vannak heti vendégszereplők, de erősebb a főszál. Számos történet kizárólag a főszereplőkre koncentrál."

Mivel Uther meggyötört, uralkodásra képtelen emberként végezte a harmadik évadban, Anthony Head pedig elcsípett egy szerepet egy amerikai sitcomban, vajon mindez azt jelenti, hogy a királynak kevesebb szerep jut a negyedik szériában? "Tony fontos része a sorozatnak, ahogy fontos Uther öröksége is" - mondja Capps. "Tony szerepel az új évadban, és nagyon izgalmas dolgok várnak rá."

Három év után gondolhatnánk, hogy a készítők kezdenek kifogyni a legenda újramesélhető elemeiből, de nem így van: "Vannak még a legendának olyan sarokpontjai, amelyek csak ezután kerülnek elő. Nem hinném, hogy titok, hogy kezdettől játszottunk a Lancelot-Artúr-Guinevere háromszöggel, és tovább járjuk ezt az utat a magunk módján. Messze vezet az út Malorytól." (Sir Thomas Malory, XV. századi angol író az Artúr-legendák egyik lejegyzője - a szerk.)

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr393012461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2011.06.24. 23:04:00

:) izgalmas volt végigolvasni!
ÓRIÁSI KÖSZÖNET ÉRTE! <3 :)

Fanni95 2011.06.25. 16:00:18

már alig várom a 4. évadot:D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.06.25. 21:03:33

Már csak három hónap. :) (Kicsit több vagy kevesebb.)
süti beállítások módosítása