A Merlin alkotói, illetve szereplői jövő héten már az amerikai közönségtalálkozóra készülhetnek, nemrég azonban a franciaországi Comic-Con vendégei voltak, ahol több interjú is készült velük. A párizsi rendezvényen a Serieviewer.com megbízásából Sandra Bellisardi beszélgetett Julian Jones íróval és a Morganát alakító Katie McGrathtal. Következik a beszélgetés magyar fordítása - vigyázat, spoilerekkel!

(Fontos megjegyeznem, hogy bár a beszélgetés angolul zajlott, írásban franciául jelent meg, s mivel én már a szöveg angol fordítását ültettem át magyarra, csak remélni tudom, hogy a háromszori fordításban minden mondat megőrizte eredeti jelentését.)


Katie McGrath (Morgana) és Julian Jones forgatókönyvíró (forrás)
 

A negyedik évad alcíme "A legsötétebb óra". Számíthatunk rá, hogy a főbb szereplők találkoznak a végzetükkel?

Julian Jones: Ó!

Katie McGrath: (nevet) Ez neked szól.

JJ: A történet egésze a végzetről szól, és igen, haladunk feléje. A negyedik évad kezdete az eddigiek közül a legsötétebb. Szerintem ismerjük a szereplők sorsát, a negyedik évadban ennek irányába haladunk tovább. A harmadik évad vége meglehetősen erős volt, és ahelyett, hogy megpihennénk, hogy engednénk levegőhöz jutni a nézőt, inkább fokozni akartuk a dolgokat.

KM: Tudjuk, hogy mi fog történni. A harmadik évad vége elég egyértelmű. Végre tudjuk, hol áll Morgana, tudjuk, hogyan kell kezdődnie a negyedik évadnak. A "pirkadat előtti legsötétebb óra" kis utalás arra, amit a készítők szeretnének véghezvinni a negyedik évadban. Óriási lesz, nagyobb léptékű, mint bármi, amit korábban csináltunk. Az is jó, hogy a kerekasztal lovagjaival a szereplőgárda kiszélesedett, ami remek hangulatot kölcsönöz az egésznek. Számomra úgy tűnik, a negyedik évadban kezdünk el igazán arról mesélni, hogyan válik Artúr királlyá, hogyan lesz Gwenből királyné, hogyan válik Merlin nagy varázslóvá. Elindulunk ezen az úton. Még nem tudom, hogyan megy végbe, de addig is látjuk a jeleit, hogyan fog végződni.

A negyedik évadban kezdünk el igazán arról mesélni, hogyan válik Artúr királlyá, hogyan lesz Gwenből királyné, hogyan válik Merlin nagy varázslóvá.

JJ: Mindannyian felnőttek, és ez nagyszerű dolog. Amit nagyon szeretek, hogy láttuk a karaktereket érettebbé válni. A fejlődésük és az a pont, ahol most tartanak, egyaránt érdekes, és lehetőséget kínál a karakterek kibontására.

Katie, milyen érzés volt gonosztevőt játszani a harmadik évadban, és változtatott-e ez a forgatás hangulatán?

KM: Mindenki fél tőlem. (nevet) Nekem jobban tetszik a gonosz lány, a gonosz lányok élvezetesebbek, és már nagyon várom, hogy eljussak odáig. A harmadik évad nagyszerű volt számomra. Morgana még nem teljesen rossz, mindig ott motoszkált a régi Morgana, aki nem tűnt el teljesen, ezért játszhattam mindkét oldalát, és ez nagyon jó volt. De jobban élvezem, ha gonosz lehetek.

JJ: És remekül csinálod.

KM: (nevet) Meggyőztem magam, hogy amikor Morgana szerepére válogattak, nem a jóságos Morganát keresték, hanem valaki olyat, aki gonoszt tud játszani. (nevet) Azt mondták, nyugodtan lehetek egy dög. (nevet)

Tehát kezdettől tudvalevő volt, hogy Morgana gonosszá válik?

JJ: Ez a legenda része. Tudtuk, hogy ez lesz az egyik legnehezebb rész, mármint Morgana útja, mert a közönség nagy része ismeri a legendát, és tudja, merre tart. De minden szereplő esetében az volt a döntésünk, hogy sokkal korábbról kezdjük el a történetüket. Szerintem a te karaktereddel indultunk el a legmesszebbről, te változol a legtöbbet. A harmadik évadhoz érkezve már nem vagy ugyanaz. (Katie elereszt egy gonosz kacajt.) El akartuk kezdeni ezt a játékot. Van mindenféle gonosztevőnk, de te vagy köztük az első számú.

KM: Láthatóan kiismerted a színészeket.

JJ: Nem, de való igaz, hogy erős szerepre vágytál.

KM: A sorozatban ez az, ahová Morgana tart, vagyis a végzete, a negyedik évad pedig egyfajta csúcspont. Két oldalt látunk, rossz mágiát és jó mágiát, amelyek néha összekapcsolódnak, máskor megütköznek. A sorozat fejlődésével a történet egyre folytonosabbá válik, mindig vannak különálló epizódok is, de az első és második évadhoz képest most van egy állandó fenyegetés. Ez a harmadik évaddal veszi kezdetét, és most válik fontossá. Teljes mértékig a harmadik évad vonalát visszük tovább.

JJ: Igen, tovább építkezünk lépésről lépésre.

KM: Mintha egy száguldó vonaton ülnénk, egy szuper sebes vonaton.

JJ: Megállni nem tudunk. (nevet)

Évekre előre ki volt gondolva a szereplők fejlődésének útja? Tudta, hogy a legenda mely részeit szeretné majd megtartani, és melyeken kíván változtatni?

JJ: A legenda, az a legenda, amivel nem lehet szembe menni, de a várakozásokkal mindig eljátszadoztunk. A nézők átélhetik a nagy pillanatokat, csak mindig egy kicsit másképp. Szóval aki ismeri a legendát, az is meglepődik. Folyamatosan utalunk rá, hogy ez a tó úrnője, ez az Excalibur, de mégis másképp találkozunk velük. Megkeressük ezeket a momentumokat, aztán kigondoljuk, hogyan nyúlhatnánk hozzájuk a magunk módján. Aki nem ismeri a legendát, annak is izgalmas, aki pedig ismeri, és azt gondolja, tudja, mi fog történni, ő sem marad ki a mókából.

KM: Ez az, amiért működik a sorozat. A Merlin akkor is meg tud lepni, ha a Föld kerekén nálad jobban senki sem ismeri a legendát. Az ember leül a képernyő elé, és nem tudja, mi fog történni. Ez egy jó sorozat. Ezért is olyan népszerű. Sosem tudhatod, mire számíts. (nevet)

Nektek kellene elmondani, mire számítsunk.

KM: (nevet) Az nem lenne jó, túl sokat tudnál meg. Ez az évad annyira nagy, akárcsak egy mozifilm, grandiózus, mint a régi nagyszabású filmek. Mint egy eposzi léptékű mozifilm. A történet is hatalmas. Érdekes az is, hogy az első két évadhoz javarészt a stúdióban forgattunk, most viszont már egyre többet vagyunk kint. Egyre több valódi tájat mutatunk meg, minden sokkal nyitottabb és nagyobb. Számos várat használunk, és tényleg sokkal kevesebb időt töltünk a stúdióban. Mindez még inkább filmszerű hatást kelt. Persze ez azt is jelenti, hogy folyton a szabad ég alatt vagyunk.

JJ: Az esőben.

KM: De nem te! Mindig olyan jeleneteket kapok, mint például "Morgana a sűrű erdőt járja az esőben." És amikor az ilyeneket írják, a konyhában ülnek egy csésze teával, a jó melegben. Én meg ott vagyok jelmezben, Walesben, március van, és szakad az eső.

JJ: De fantasztikusan festesz.

KM: (nevet) Erről eszembe jut az egyik forgatási nap, amikor egy külső forgatási helyszínre készültünk, és odakint felhőszakadás volt. Felhívták Juliant, és elmondták neki, hogy a helyzet katasztrofális. Azt felelte, "dehogy, semmi gond, remek lesz". (nevetnek) Mindenki bőrig ázott, én meg ott vacogtam. Gonosz ember! (nevet)

Katie, te asszisztensként kezdted a Tudorok forgatásán...

KM: Igen, ez így igaz, a jelmez részlegnél dolgoztam.

Hogyan lettél színésznő?

KM: Hihetetlen szerencsével! Az egyik ok, hogy idáig jutottam, talán éppen az, hogy soha nem gondoltam, hogy így lesz. Ha belegondolok, honnan indultam, volt egy saját kis zugom a jelmez részlegnél, majd odáig jutottam, hogy Anglia egyik legnépszerűbb sorozatában szerepelek. Eszembe sem jutott volna, hogy ekkora utat fogok bejárni, de ha mégis, biztos megrettentem volna tőle, és inkább el sem kezdem. Azt hiszem, végig csak sodródtam az eseményekkel. Még a Merlinnel is így van. Amikor aláírtam, meg sem fordult a fejemben, hogy idáig jutunk. Csak nézem, hogy mi minden történik, és próbálok lépést tartani az eseményekkel. Azt hiszem, soha nem számítottam semmire. (nevet) De jó móka volt bejárni ezt az utat, ezért nem is tértem le róla.

Fejlődnek majd a romatikus szálak ebben az évadban?

JJ: Nem akarok sokat elárulni, de úgy gondolom, hogy előtérbe kerülnek. A Merlin egyik fontos eleme a Camelotban szövődő szerelem. A szereplők között a szeretet rengeteg szála feszül, ami a sorozat szívét adja. Ami Artúrt és Gwent illeti, tudjuk, hová tart ez a történet, de tovább játsszuk a játékunkat a közönséggel. Ahogy számos szerelmi történetben, itt is azt hisszük, hogy a dolgok szépen haladnak előre, aztán valami felbukkan az úton.

KM: Kíváncsi vagyok, mi lehet az.

JJ: Kíváncsi vagyok, ki lehet az. (nevet)

KM: (nevet) Szerintem a negyedik évadban az egyik legjobb dolog, ahogy a kapcsolatok változnak. Minden emberi kapcsolatnak meg kell birkóznia a dolgok változásával, és a dolgok mindig nagyon gyorsan változnak. A kapcsolatok ezt visszatükrözik.

JJ: Igen, egyetértek. Gwennek, azaz Angelnek (Angel Coulby - Gwen) jó évadja lesz. Nagyon jó epizódokat kapott. Némelyiket én írtam, és már alig várom, hogy láthassam. Szerintem még semmit nem vártam ennyire.

KM: Merthogy most kezdjük majd látni mindannak a betetőzését, aminek az alapjait leraktuk az elmúlt három évben, a nagy és végzetszerű dolgok kezdetét.

JJ: Igen.

Gwennek jó évadja lesz. Nagyon jó epizódokat kapott.

Merlinnek nem jut szerelem?

JJ: Merlinnek? Tudod, ebben az évadban számos nyomás nehezedik rá. Sikerül megbékélnie a mágiával, de folyton késztetést érez, hogy elmondja másoknak is. Ez nagyon fontos a negyedik évadban, és látni fogjuk, hogyan befolyásolja a többi emberhez fűződő viszonyát. Felnő, fejlődik a karaktere. Az első évadra visszatekintve, ott még szörnyetegnek képzelte magát. Most ráeszmél, hogy Camelot jövője rajta múlik.

KM: Ó, szegénykém.

JJ: És te aligha segítész neki! (nevet)

KM: Az egész Merlin hibája. Mindig Morganát okolják, de komolyan nem ő a hibás, túl könnyen vádoljuk. (nevet) Nem az ő hibája, hogy rossz tanácsokat kap. Pont, mint Darth Vader. (nevet) Igen, olyan, mint Darth Vader, rossz behatások érték. Erről egész nap tudnék beszélni. (nevet)

Látjuk Morgause-t? Hogyan alakul a viszonyuk Morganával a történtek után?

JJ: Látjuk.

KM: Igen, visszatér, de nem akarok sokat elárulni. Emilia (Emilia Fox - Morgause) visszajön, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy benne van a csapatban. Ő nagyszerű. És úgy gondolom, az általam játszott karakter, Morgana számára a hozzá fűződő viszony az egyik legmeghatározóbb dolog. Jó, hogy újra köztünk van, tényleg nagyszerű.

JJ: Korábban azt gondoltam, hogy ő a leggonoszabb, de aztán...

KM: Itt vagyok én.

JJ: Igen. (nevet)

KM: A kép egyre jobb. Ő Uther lánya, úgyhogy el lehet képzelni. Némi Morgause, egy csipetnyi Uther, elképzelhetjük, mennyi rossz jön ebből össze. Klassz!

Most, hogy Morgana már nyíltan gonosz, mi lesz a reakciója, amikor viszontlátja Artúrt?

KM: Szerintem mindannyian tudjuk, mi lenne a reakciója. De vajon Artúr reakciója mi lenne? Úgy gondolom, teljesen elárulva érzi magát Morgana részéről. Morgana számára viszont minden csak egy nagyobb terv részlete, ő nagyban gondolkodik, valamiben, amiben hisz. Az ő szemében Artúr is azok közé tartozik, akik eltaszították volna őt, ha tudták volna, hogy kicsoda valójában. Szóval én azt gondolom, hogy ha találkoznak, Morgana úgy fog cselekedni, ahogy várnánk tőle, viszont érdekes lesz látni, hogy Artúr hogyan reagál erre, hiszen biztosan letaglózza Morgana viselkedése. Ráadásul hatalma van, el akarta foglalni a trónt, varázserővel rendelkezik, és megpróbálta megölni őt. Mindez egyszerre. Képzeld el, te mit éreznél! Morganának több ideje volt megbarátkozni a helyzettel.

JJ: És nem szabad elfelejteni, hogy Morgana rendkívül intelligens.

KM: Igen, ő sokkal több! Örülök, hogy ezt valaki észrevette. (nevet) Colin (Colin Morgan - Merlin) biztos nem értene egyet, de nekem van igazam. (nevet)

Hasonlíthatnánk Magnetóhoz is az X-Menből.

KM: Igen! (nevet) Látom is, hogy miért. De az a nevetséges sisak nem kell! (nevet)

 

***

 

Egy másik beszélgetés (vagy ugyanennek egy másik részlete?) videó formájában megtekinthető ide kattintva. Később majd az ebben elhangzottakat is lefordítom, és olvashatjátok a blogon.

Címkék: interjú színészek 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr923074053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2011.07.18. 19:51:26

Jó az interjú, köszi a fordítást is.

Végigolvasva valahogy van egy olyan érzésem, hogy ezt a sorozatot nem tervezik 7-8 Évadig elhúzni. De aztán persze lehet, hogy tévedek.

Amúgy érdekes, Julian Jones azt mondja, hogy nem mehetnek szembe a legendával, pedig ez pár helyen már eddig is sikerült.
(Kezdve mindjárt azzal, hogy ha jól emlékszem, akkor a legendában Arthur nem találkozott az apjával.)

És ezek után nagyon kíváncsi leszek a 4. Évadra.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.07.18. 20:18:58

Igen, ez érdekes dolog. Kinek mi jelenti azt, hogy szembe megyünk a legendával... :)

Hamarosan jön a videointerjú fordítása is. Az egy kicsit összeszedettebb és kevésbé lesz "nyögvenyelős" szöveg, mert első kézből tudom fordítani.

Cristine97 2011.07.27. 20:15:15

Esetleg nem tudnád elküldeni az interjú linkjét? Egyébként köszi a fordítást, és nagyon jó a blog :D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.07.27. 23:35:46

Köszi! :)

Nem tudom, hogy a francia vagy az angol változatra gondolsz-e, de mindkettő linkjét megtalálod a második bekezdésben (az apró betűsben).

Cristine97 2011.07.28. 17:26:31

Hát igazából a videóra gondoltam. (angolul)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.07.29. 19:30:38

@Cristine97: Sajnos ez csak szöveges formában jelent meg. Viszont ma felraktam két új interjút (Colinnal és Katie-vel), amikhez videó és fordítás is van.
süti beállítások módosítása