Az utolsó sárkányúr óta nem kedvelt ennyire forgatókönyvet - mondja a befejező részről Julian Jones, a Merlin első számú írója, aki a sorozat lezárása kapcsán egyórás podcast interjút adott a GeekSyndicate-nek.
A remek beszélgetést meghallgathatjátok ide kattintva, de az elhangzottakat össze is foglalom az alábbiakban.

Julian Jones öt év után először élvezi a szabadidőt karácsony előtt. Ilyenkor már a következő évad első két részét szokta írni, és bár most is dolgozik valamin, közel sem olyan intenzitással, mint amikor az egész Merlin-stáb a forgatókönyveire várt.

jj101.jpg
Julian Jones: A sárkány hívó szava

Az interjúban apró kulisszatitokként elárulja, hogy szeretett hat hetet dolgozni egy-egy Merlin-epizód forgatókönyvén, de amikor csúszásban voltak, előfordulhatott, hogy csak 3-4 hete jutott némelyikre. Fontosnak tartja megemlíteni Rachel Knight társ-producert, aki nagy segítség volt számára az évek folyamán. Knight felügyelte a forgatókönyveket, illetve kezdetektől ő fogta össze az írók munkáját.

"Jobban nem tudtuk volna befejezni"

Julian úgy véli, évről évre erősebb lett a sorozat, és pár évig még el tudták volna nyújtani a történetet. Mint mondja, a karakterek olyan jók, hogy még számos sztorit el lehetne mesélni velük. Ugyanakkor nem bánja, hogy a lezárás mellett döntöttek.
Mint mondja, így igazán nagyszabású befejezést adhattak a sorozatnak. "És ez tényleg nagy lesz. Stílusosan búcsúzunk el, a sorozat és a közönségünk megelégedésre okot adó befejezést kap."

jj213.jpg
Julian Jones: Az utolsó sárkányúr

Ahogy mondja, az utolsó résszel 65 epizódra kellett feltenniük a pontot, minden karakternek nagy befejezést szántak, és a legjobb epizódot akarták megírni. A munkának úgy látott neki, hogy bezárkózott egy sötét szobába, de mivel a karakterek annyira vele élnek, és az alkotók pontosan tudták, mit akarnak elmesélni a fináléban, a történet szinte magát írta meg.

Az utolsó rész végső vágási munkálatai még zajlanak, ám a forgatókönyvvel nagyon elégedett, és kedvenc epizódjához, Az utolsó sárkányúrhoz méri.
"Amikor utoljára ilyen jól éreztem magam egy forgatókönyvvel, az Az utolsó sárkányúr volt." Úgy véli, ez egy újabb nagyívű és megindító sztori lesz. "Szerintem jobban nem tudtuk volna befejezni."

A végső történetről, vonakodva, csupán annyit árul el, hogy "nem fog mindenki számára jól végződni", miközben mindenki fontos szerepet kap benne. Nincs hiányérzete, és nem érzi úgy, hogy a befejezés megalkotásakor bármi kompromisszumot kellett volna kötniük.

Nagy szerepekre hivatott

Az író méltatja a Merlin négy főszereplőjét, akik a sorozat kezdetén a húszas éveik elején jártak, és a produkcióval együtt nőttek fel. Véleménye szerint mindegyikükre szép jövő vár ezután.

Az interjú jelentős részében külön is méltatja a Merlin címszereplőjét, Colin Morgant, akire bármit bíztak, mindig képes volt megfelelni a szerepben. "Rendkívül okos, nagyon jól érzi a forgatókönyvet, egyébként meg egészen kiváló színész" - vallja Julian, aki szerint Colin Morgan "igazi áldás" volt a sorozat számára, ugyanakkor nagy szerepekre hivatott fiatalember, akinek számos filmben helye lenne, ezért a Merlinben töltött öt éve igen hosszú idő. "Megmutatta a Merlinben, hogy mit tud, és beváltott minden hozzá fűzött reményt."

jj308.jpg
Julian Jones: A főnix szeme

Szintén Colinról szólva elárulta: "Alig várom, hogy másban is lássam őt, szeretném látni, hogy mit fog még csinálni, mert szenzációs színész. Ráadásul rendkívül szimpatikus srác."

Ugyanakkor Julian Jones szavai utalnak arra is, hogy egy folytatáshoz nehéz lett volna meghosszabbítani minden szerződést, és nem szerettek volna lecserélni egyetlen színészt sem.

Negatív példaként hozza fel a Between the Lines című korábbi sorozatát, amelyet eredetileg két évadra terveztek, de amikor BAFTA-t nyert a második évaddal, bár a szereplőket kiírták, megoldották, hogy mégiscsak legyen a produkciónak harmadik évada. Mint mondja, a közönség jelentős része azóta is értetlen csalódottsággal emlékezik a sorozatra, és ez máig keserű élmény számára.

"A Merlinnel korántsem voltunk ugyanebben a helyzetben, de mindannyian tudtuk, hogy azt szeretnénk, ha a csúcson érne véget és ha szeretettel emlékeznének rá." Reményei szerint erre a művére mindig büszke lehet majd.

Elmondja azt is, hogy az öt évadba minden résztvevő szívét-lelkét beleadta, ám ha megpróbálták volna tovább ott tartani az embereket, mint amennyire eredetileg vállalkoztak, lehet, hogy ez megváltozott volna.

Öt év az alkotó szemével

Az elmúlt öt évről elárulja, sokat kellett tanulniuk. Mint mondja, a sorozat nem volt mindig olyan erős, mint most. Voltak hibák is, és hálás a közönségnek, valamint a BBC-nek, hogy elnézték a hibákat, kitartottak, és esélyt adtak a produkciónak, hogy évről évre fejlődjön.

Úgy véli, az első évad közepére tanultak bele a sorozatba, és igazán az évad végére éreztek rá az ízére. Véleménye szerint igazából a harmadik évadra tudott kiteljesedni a produkció, a negyedik évaddal jutottak el oda, amire vágytak, de tudták, hogy még tovább kell lépniük, és az ötödik évaddal oda jutottak el, amit soha nem gondolt volna. "Messzebbre jutottunk mindennél, amit én vala is el tudtam képzelni a brit televíziózásban."

jj401.jpg
Julian Jones: A legsötétebb óra

Mint mondja, a Merlin producerei nagyon értenek ahhoz, amit csinálnak, és meg tudják találni a hasonló embereket. Julian a műsorvezetővel egyetértésben méltatja a sorozat zenéjét, és fontosnak tartja megemlíteni a vágók nagyszerű munkáját is.
Mint mondja, minden egyes készítő szívből szerette a sorozatot, és rengeteg energiát fektetett bele.

A beszélgetésben szóba kerülnek a filmes tervek is. Julian szerint napirenden van a téma, de mivel tőle független tervekről van szó, ennél többet ő sem tud a dologról. Úgy véli, ha a sztori jó, a film biztosan fantasztikus lesz. Ám leszögezi, hogy ő maga még nem dolgozott semmilyen Merlin-filmen, és nem is tudja, hogy ő fogja-e írni - ezt a jogtulajdonos, vagyis a gyártó cég dönti el.

Úgy véli, Merlin és Artúr története halhatatlan, ezért "ha mi nem térünk vissza hozzá, megteheti valaki más." Hangsúlyozza azonban, hogy a sorozat lezárásában egyáltalán nem volt szempont az, hogy valaki esetleg majd filmet is szeretne csinálni. Semmi ilyen kompromisszumot nem kötöttek a történet megírásakor.

Már a következő "Merlinre" készül

A jövőről szólva megemlíti, hogy tíz-tizenöt éve dolgozik a Merlin producereivel, és biztos benne, hogy az a kreatív csapat, akiket ez a produkción összehozott, újra szeretne együtt dolgozni. Mint mondja, amikor a Merlin fejezete lezárul, ismét össze fognak ülni ötletelni. Már dolgozik valamin, aminek szintén köze van egy legendához, de nem Artúr és Merlin legendájához.

A Merlint minden sorozatánál jobban szereti, és még nem tudja, hogyan fogja érezni magát januárban, de már alig várja, hogy az új évben bekopoghassanak egy tévétársasághoz az új ötletükkel, amiről elmondhatják, "ez lehet a következő Merlin", és hasonlóan nagyot durranhat.

Úgy véli, valamilyen formában a Merlin is folytatódni fog, például regényekben, de tudomása van más dolgokról is, bár konkrétumokat nem említ. Valószínű azonban, hogy ezek már nem az ő keze közül kerülnek ki, úgy véli, ideje más irányba néznie.

jj502.jpg
Julian Jones: Artúr végzete

Legjobban a karakterek fognak hiányozni neki, mert nagyon szereti őket és nagyon szeretett írni róluk. De hiányozni fognak a rajongók is, és az a szeretet, ami a közönségtől érkezett.
"A Merlin szeretettel íródott és készült, és hasonló szeretettel fogadta a közönség. Ennek a szeretetnek az érzése hiányozni fog nekem."
Mint mondja, a BBC is pontosan tisztában volt vele, hogy 90% fölötti elégedettséggel ez a legnagyobb tetszési indexszel futó sorozata.

Mint mondja, soha nem hitte volna, hogy ilyen pozitív fogadtatása lehet egy tévésorozatnak. Ez az, amit szeretne egyszer újra elérni. Ez az a reakció, amit minden tévés alkotó szeretne megkapni a közönségtől. Julian pedig szeretne újra valami olyat létrehozni, ami ilyen örömet okoz az embereknek. Ám ahogy fogalmaz, "mondani könnyebb, mint megvalósítani." Nem lehet csak úgy előhúzni ugyanazokat az összetevőket.

"Kell egy remek ötlet, kellenek kiváló forgatókönyvek, kiváló rendezők, kell egy fantasztikus szereplőgárda, egy újabb Colin, egy újabb Bradley, egy hasonlóan jól működő kapcsolat, egy újabb Gaius..."

A beszélgetés végén Julian Jones megköszöni a rajongóknak a kitartó támogatást. Ahogy mondja, nélkülük nem lett volna ugyanaz a sorozat.

"Meg kell köszönnöm, mert fantasztikus öt évvel ajándékoztak meg. És őszintén mondhatom, hogy ez az, amire mindig... Valószínűleg ez életem legnagyobb műve. Ezért csakis köszönetet mondhatok. Nagyon-nagyon köszönöm!" - mondja hallhatóan elérzékenyülve a sorozat írója.

Címkék: interjú mozifilm 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr984967632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.12.20. 14:50:28

Most pótolgatom be az elmaradt interjúkat a befejezés bejelentése óta, amikre nem volt időm, és azt hiszem, ez az egyik kedvencem. Bár nyilván elfogult is vagyok Julian miatt, hisz "Az utolsó Sárkányúr" nálam is örök kedvenc, de.. Olyan jó, ahogy "büszke apaként" beszél a sorozatról, könnyes szemmel, mégis boldog-büszkén, egy kicsit Balinoros, ahogy Merlinre néz azokban az utolsó percekben..
Egy szó mint száz, újabb hatalmas köszönet a fordításért, neked, Balinor! :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.12.20. 21:02:07

@Caretha: Én is az ő interjúit szeretem legjobban. És bizony, nálam is örök kedvenc Az utolsó sárkányúr! :)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.12.21. 10:23:45

@Balinor: ééééés most visszatér! Csak tegnap néztem meg a múltkori részt, de már tűkön ülök Balinor miatt :) Jó, meg persze minden más miatt is, de miatta megöl a kíváncsiság XD
Amúgy amit Colin mondott az interjúkban, hogy jó lett volna egy ilyen visszatekintő rész Merlin múltjára, szóval szívesen megnéztem volna egy Balinor+Hunith részt..
süti beállítások módosítása