A kérdést - sokunk nevében - az angol RadioTimes online kiadása teszi fel. Íme a napokban megjelent cikk fordítása:

Miközben Merlin és Artúr a végső csatájára készül, Mark Braxton ünnepelve tekint vissza a szombat esték jó hangulatú csemegéjére.

radiotimes20121215.jpgA szombat esti dráma éveken át a Time Lordnak volt fenntartva. Ám 2008 ősze óta egy ifjú varázslónak is otthont adott. Egy szemtelen, kötelességtudó, ösztönös mágusnak, aki röptében is kivédi a nyílvesszőt, képes öregemberré - vagy épp asszonnyá - változni, és sárkányokkal társalog. "A neve... Merlin."

Ám most, hogy a harcvonal élesen kirajzolódik, ez a jó hangulatú tévés csemege véget fog érni a kétrészes fináléval (The Diamond of the Day), amely december 22-én veszi kezdetét.

Merlin és a király középpontba helyezett párosaként, Colin Morgan és Bradley James igazán belenőtt a szerepébe, számos nevetéssel és, igen, olykor könnyekkel is megajándékozva bennünket.

Volt valami kérlelhetetlenség ebben az ötödik és egyben befejező évadban. Sötét és komor, akárcsak a Harry Potter utolsó fejezetei, ám teljesen a végjátékra koncentráló. Októberben a nézők döbbenten lehettek szemtanúi a Merlin által átélt látomásnak, amelyben barátja és királya, Artúr elesett a harcban, hajdan megbízható lovagja, Mordred keze által.

És most, hogy Mordred durván Artúr ellen fordult (ezt teszi egy barátnő elvesztése), megmaradt a kérdés: valóra válik-e a jóslat? Ahogy Morgana és Mordred összecsapni készül Artúrral és Merlinnel, érezzük, hogy lesznek áldozatok. Hol van Holby City baleseti osztálya, amikor szükség lenne rá?

A másik kérdés, ami kezdetek óta foglalkoztatja a rajongókat: mikor jön rá Artúr, hogy a szolgája (és legjobb barátja) varázsló? Elvégre a gonosz Morgana már tudja, hogy Merlin valójában a nagy hatalmú Emrys, és tervet sző, hogy megfossza varázserejétől...

63 epizódon keresztül (vagyis mostanáig) a Merlin nézőtábora izgulhatott a nagy sárkány megjelenésén, elgyengülhetett Artúr és Gwen visszatérő románcán, és derülhetett Merlin zsémbes alteregója, Emrys szókimondásán. És micsoda hűséget tanúsított ez a rajongótábor!

Merlin hamar meghódította a közönségét, lenyűgöző 6,6 milliós indulása után az első évad nézőszám átlaga az ötmilliós sáv felső tartományába esett. Azóta is a magas ötösök jellemzik. Ez az a megbízhatóság, amiről minden programigazgató álmodik.

A sorozat által kínált lovagi hősiesség és korhű párbeszéd pedig ellenállhatatlan elegy - a színészek számára is. Nézzük csak meg a vendégszereplők sorát: James Fox, John Shrapnel, Sarah Parish, Gemma Jones, John Lynch, Charles Dance, Miriam Margolyes, Joseph Mawle, Frank Finlay... igen sokáig folytathatnám a felsorolást.

Merlin és a király középpontba helyezett párosaként, Colin Morgan és Bradley James igazán belenőtt a szerepébe, számos nevetéssel és, igen, olykor könnyekkel is megajándékozva bennünket.

És ha az Artúr-mondakör elemeinek kipipálása nem lett volna elég, mindig akadtak fantasztikus elemek is: trollok, koboldok, tündérek és hasonlók.

Azok számára, akik úgy kívánták, a sorozat mélyebb tartalmat is hordozott, a sorok közt mesélt intoleranciáról és bigottságról. Ám a Merlin mindenek előtt szórakoztatott. Szépen fényképezve, őszinte alakításokkal, de elsősorban szórakozás volt. Mit fogunk kezdeni nélküle?

Címkék: média 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr814975652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Selli69 2012.12.21. 08:21:44

Emlékszünk rá, nem felejtjük, örülünk, hogy részesei lehettünk, megmutatjuk a gyerekünknek is egyszer....és ha nagyon hiányzik, újranézzük! És keressük Colint, Bradley-t és a többieket más filmekben és örülünk majd nekik.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.12.21. 09:38:03

@Selli69: Ámen!
(csak mert ez már majdnem úgy hangzott, mint egy ima:) ) <3 de attól még íííígy van:)
pl. jan-febr. táján jön ki (ha jól értette a gúglifordítóm Tonyt twitteren) Tony & Angel közös minisorja(?), ahol Angel énekelni is fog *.*
(aztán ápr. környékén COLD *.* <3 ) :) - egyéb, amit időponthoz tudunk kötni?? @Balinor ???

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.12.21. 10:32:59

Szeretem az olyan cikkeket, amiken érződik, hogy az írója épp olyan megszállottja a sorozatnak, mint mi, és nem csak azért ír róla, mert mindenki más is erről beszél... Úgyhogy köszönjük a fordítást! (én már beterveztem, hogy amint vége a vizsgaidőszakomnak, három napos Merlin maratont tartok, bezárkózok a szobámban, és éjjel-nappal nézem az első évad első részétől kezdve XD)

Chaya · http://mywebgate.yolasite.com 2012.12.21. 11:22:53

Szívemből szólt a cikk írója. Nagyszerű és valóban igen szórakoztató volt a sorozat, hiányozni fog. De szerencsére mindig újra tudjuk nézni.:)

Köszönet a fordításért, Balinor!
süti beállítások módosítása