Atlantisz - ősszel jön a Merlin alkotóinak új sorozata!

Artúr-mondakör után görög mitológia

 2013.02.11. 23:52

Hetek óta vártam a hírt, míg ma Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője bejelentette: Atlantis címmel ősszel új sorozattal térnek vissza a Merlin alkotói.

Julian Jones, a Merlin vezető írója már tavaly év végén elárulta, hogy dolgozik egy új - szintén ismert mitológiát feldolgozó - sorozat tervein, és hozzátette: várakozásai szerint hamarosan újra együtt fog dolgozni a Merlin alkotó csapatának magja.

Már ekkor lehetett sejteni, hogy ez lenne a Merlin befejeztével önálló produkciós céget alapító producer páros, Johnny Capps és Julian Murphy új sorozata. Úgy tűnik, Capps és Murphy teljes bizalmat élvez a BBC-nél - ami a Merlin öt évét és nézettségi adatait elnézve egyáltalán nem meglepő -, az Atlantis ugyanis a BBC One-on lesz látható, szombat esténként, 13 héten át.

A bizalomról mindent elmond, hogy - akárcsak tavaly a Merlin - idén az Atlantis a BBC egyetlen dráma sorozata, amelyből 13 epizód készül és kerül képernyőre. A sorozatot Danny Cohen, a BBC One programigazgatója és az említett Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője rendelte be.

bbc.jpgRáadásul a Merlin producer párosához társul a Misfits című sorozat alkotója, Howard Overman, aki íróként már a Merlin stábjában is közreműködött. Overman mind az öt Merlin-évadhoz írt epizódokat: Gedref labirintusa, A vég kezdeteAz apák bűne, A hajdani és majdani királynő, Egy sötét nap, Egy új kor hírnöke - hogy csak néhány kedvencet említsek. Ezúttal még nagyobb szerep jut neki.

Íme a BBC sajtóirodája által megjelentetett hivatalos közlemény, amely elsőként adta hírül az Atlantis berendelését:

"13 x 45 perces évad, létrehozója és írója Howard Overman (Misfits, Dirk Gently, Vexed, Merlin), most ősszel, szombat esténként a BBC One-on.

Atlantisz városa titokzatos, ősi hely; a bikaugrások, kígyóhajú istennők és a monumentális helyszínek világa, amelyekről úgy tartják, óriások építették.
Ebbe a különös, lenyűgöző birodalomba érkezik meg az ifjú Jason, és fantasztikus kaland veszi kezdetét, életre keltve a görög mítoszok és legendák széles tárházát, amelyeket egy új nemzedék számára gondol újra ez az akció dús, 13 részes sorozat.
A produkcióvezető - új produkciós cégük égisze alatt - Johnny Capps és Julian Murphy (Merlin, Hex, As If, Sugar Rush), valamint Howard Overman. A forgatás áprilisban veszi kezdetét Walesben és Marokkóban.
A sorozat idén ősszel indul szombat esténként, produkcióvezetője a BBC Cymru Wales részéről Bethan Jones."

A sorozat tehát gyakorlatilag minden szempontból a Merlin utódjának tekinthető. Ugyanúgy 13 epizódos évaddal, ugyanúgy szombat este és ugyanúgy a BBC One műsorán lesz látható, az alkotó csapat mellett pedig még a BBC részéről kirendelt producer személye is változatlan.

Valószínűleg a Merlin stábjából további alkotók közreműködésére is számíthatunk. Mint említettem, egy ideje már vártam a hírt. Ennek oka az a beszélgetés, amelyet nemrég a Merlin két jeles operatőre, Dale McCready (Merlin, Being Human) és Sam McCurdy (Merlin, Trónok harca), valamint Alice Troughton (Merlin, Doctor Who) rendezőnő folytatott Twitteren:

Sam: "Úgy tűnik, sűrű évnek nézünk elébe, ennyi biztos... Nem kell hamarosan készülődnöd? A Chepstowra??"

(Valószínűleg a projekt fedőneve eddig Chepstow volt. Chepstow Castle egyébként egy walesi vár, ahol több Merlin-epizódot is forgattak.)

Dale: "Igen, jövő hétre szorítottam be, aztán egy hónapra elmegyek Új-Zélandra, az igazi előkészület márciusban kezdődik. De nagy forgatás lesz."

Sam: "Nagyszerű. Jó, hogy jut időd pihenni. De jó móka lesz, nem igaz?"

Dale: "Igen, kiváló mókának néz ki. Jó kis forgatókönyvek eddig. NAGY! Szeretnék újabb mozifilmeket is forgatni idén."

Sam: "Én is szeretem azokat. De a Chepstow jó mókának ígérkezik. Ismét egy hosszú kifutású dolog J'n'J számára"

(J'n'J minden bizonnyal a két "J", Johnny Capps és Julian Murphy.)

Alice: "Ti ketten menjetek szobára! Sam pedig mondjon IGENT a 2. blokkra!"

Szóval a produkció ugyanúgy blokkokban fog készülni, mint a Merlin, és az sem kizárt, hogy a nagyszerű Alice Troughtont is a rendezők sorában tudhatjuk. Tehát nemcsak a Merlin színészei, az alkotói sem fognak tétlenkedni az elkövetkezendő hónapokban. Április közeledtével kíváncsian várom a további fejleményeket, és biztos, hogy sokat fogtok még olvasni itt az Atlantis című sorozatról.

Közben pedig kíváncsi vagyok, hogy a producerek és a BBC új közös projektjének fényében vajon a Merlint gyártó Shine TV mennyire érzi magát kijátszva, egy lezárt sztorijú sikersorozat jogainak birtokosaként...

Címkék: atlantis

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr325075593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kymy 2013.02.12. 00:18:44

Örülök neki, hogy végre megfilmesítik ezt a mítoszt is. Pedig a filmesek nem nagyon mertek hozzányúlni a témához. Anno, még Spielberg is bevallotta régen, nem meri bevállalni a megfilmesítését.
Most már csak a Merlin színészeket kellene bevonni a projektbe. Ha jól tudom, akkor a mítosz szerint Atlantisz lakói szőkék és kék szeműek voltak. Van már egy tippem, hogy ki játszhatná el az egyik atlantiszi herceget.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.02.12. 00:25:30

@Kymy: Szerintem még nagyon korai ennyire konkrét tippeket tenni, de vendégszereplőként sok ismerős arcot el tudok képzelni. Ráadásul, ahogy például Laura Donelly (Freya, a tó úrnője) példája mutatja, a producerek szeretnek bizonyos színészekkel újra dolgozni.

Kymy 2013.02.12. 00:27:30

@Balinor: De a szőke haj és kék szem az tuti. A legtöbb Atlantisz kutató ebben az egy tényben egyet ért.

Kymy 2013.02.12. 00:28:24

Ha már kéznél van egy ismert és megszokott ember, színész, miért is Ne?

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.02.12. 01:35:58

@Kymy: Szerintem a szőke haj és a kék szem egyáltalán nem olyan elem, amihez feltétlenül ragaszkodniuk kellene.

Azt viszont nagyon kétlem, hogy Bradley James öt évnyi Artúr után most újra herceget szeretne játszani. De ha benne lenne, bármilyen szerepben is, természetesen örülnék.

ajna27 2013.02.12. 11:32:09

hát Lura szerintem is fel fog tűnni a sorozatban, és valószínűleg sokan mások is, de valahogy én sem hinném, hogy Bradley újra ilyen hosszú, és valószínüleg hasonló ütemtervű forgatásban akarna dolgozni, meg lehet kicsit a jóképű szőke herceg szerepből is elege lett. De epizódszereplőként el tudom képzelni :) Ja és persze várós a sori nagyon, remélem C
icmaxék lecsapnak rá :P

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2013.02.12. 16:29:47

Áááh, Merlin és Robin Hood mondakör után Atlantisz is nagyon-nagy kedvencem! Hogy én mennyire imádom a BBC-t!! :D Nagyon várós ez a sorozat (is) ^^

@ajna27: amúgy van abban valami meghitt szépség, hogy ahogy a Merlin alkotói is újra összejönnek, a fanok is újratalálkoznak (no jó, el sem váltak nagyon) az új alkotás égisze alatt.. már hogy most CicMaxékat is emlegeted :) Ez olyan jóóó :)

Engem is meglepne, ha legalább a mellékszereplőkben nem találkoznánk Merlin színészekkel.

Spawn85 2013.02.12. 21:25:50

@Kymy: Végre? Egy párszor azért már filmesítették meg korábban. (Pl. a Csillagkapu sorozatnak egy teljes spin-off sorozata szólt Atlantiszról) Meg rajzfilm is volt.

Amúgy ha ezt a mítoszt is úgy kezelik mint az Arthur mondakört, akkor baromira mindegy, hogy az Atlantisz kutatók mit mondanak. :)

Mindenesetre a téma érdekes, szóval jöhet.
Azon én sem lepődnék meg, ha egy-két Merlin színész is feltűnne a sorozatban, de szerintem nem a főbb szerepekben.
süti beállítások módosítása