Morgan Shakespeare-szerepre hajt?

 2011.05.02. 23:45

Szusszanásnyi kitérő a negyedik évados forgatási fotók közepette...

Colin Morganről még nagyon sokat kell írnom ezen a blogon, részben azért, mert eddig alig tettem meg, de még inkább azért, mert nem lehet eleget méltatni a Merlin fiatal címszereplőjének tehetségét.

Anélkül, hogy különösebben ismerném a szigetország mai színházi világát, ki merem jelenteni, hogy Colin Morgan a brit színjátszás fiatal nemzedékének egyik legkiválóbb tagja. Na jó, a kijelentésemhez ad némi bátorságot az a jó néhány nyilatkozat, amit Colin sokat tapasztalt színész társai - Richard Wilson és Anthony Head - tettek vele kapcsolatban. A lényeg: ez a nagyfülű, mosolygós ír srác, aki Merlin szerepében is folyamatosan ragyogó alakítást nyújt, biztos, hogy még fantasztikus dolgokat fog letenni az asztalra.

Merlin-fórumokon tegnap kezdett el terjedni az alábbi videofelvétel, amely nyolc napja került fel a vimeóra. A felvételen Colin Shakespeare IV. Henrik király című drámájából olvas fel/mond el egy részletet, Henrik herceg szövegét.
A felvétel valószínűleg egy szerepmeghallgatásra készült, így aztán kíváncsian várom, lesz-e a dolognak folytatása, még akkor is, ha jó eséllyel soha az életben nem fogom színpadi szerepben látni a mi Merlinünket. Ám egy jó kis Shakespeare-szerep biztosan fontos állomást jelentene Colin karrierjében.

Magához a videóhoz nem is fűznék sok kommentárt. Ez a gyerek mindent tud. A videó alatt megtaláljátok az elmondott szöveget Lévay József műfordításában.

(A felvétel egyszer már eltűnt a Youtube-ról. Ha eltűnik újra, le tudod tölteni innen.)

Oh azt ne gondold; az nem úgy leend.
Isten bocsássa meg, hogy tőlem így
Eltávolíták felséged szivét!
De Percy fog fizetni mindezért,
S ha majd nehány dicső napot megérek,
Bátran kimondom, hogy fiad vagyok.
Vérből veszek díszöltönyt fel magamra,
S arczomra véres mázt, a melylyel együtt
Lemosva lesz minden gyalázatom.
Így lesz azon nap, bármikor jön az,
Midőn e hír s dicsőség gyermeke
E hősi Hővér, e híres lovag
Föl sem vett Henrikeddel összecsap.
Bár a dicsőség, mely vértén ragyog,
Ezerszer annyi volna, s arczimon
Kétannyi a gyalázat! Lesz idő,
Hogy hírnevét éjszaknak e fia
Az én szennyfoltomért cseréli ki.
Hisz Percy, jó atyám! csak ügynököm,
Ki hírnevet számomra gyűjt, s erős
Nagy számadásra vonzom egyszer őt,
Hogy nyert dicsőségét id’ adja mind,
Korának bármi kis diszét ide;
Vagy szíviből szakítok számadást.
Isten nevében ezt igértem itt,
S véghez viszem, ha Isten engedi.
Enyhítse ez felségednél az én
Vásottságom ütötte mély sebet;
Ha nem: felold az élet vége mindent,
És százezer halált inkább nekem, mint
Csak részben is megszegjem eskümet!

Címkék: colin morgan

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr832873213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2011.05.04. 12:37:41

A briteknél nagyon nagy megtiszteletésnek számít Shakespeare darabban játszani. És nagyon komolyan veszik a színházat is.

OFF, de állítólag David Tennant is részben azért szállt ki a "Doctor Who"-ból, mert színházban akart játszani. Egyik ismerősöm egyébként látta Londonban a "Hamlet"-et, amiben ő és Patrick Stewart játszanak. Azt mondta zseniális volt. És volt vele egy barátja, aki már rengeteg "Hamlet" feldolgozást látott, de még ő is azt mondta ez volt az egyik legjobb.

"...A lényeg: ez a nagyfülű, mosolygós ír srác..."

Én úgy tudom, hogy északír. Vagy legalábbis Észak-Írországban született.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.05.04. 21:22:10

Igen, északír.
hu.wikipedia.org/wiki/Colin_Morgan

Ügyesen csinálja, mert két Merlin-évad között játszott színpadon is, Londonban, egy fekete komédiában. A kritikusok nagyon dicsérték.

Spawn85 2011.05.04. 21:34:39

Igen, ezt tényleg ügyesen csinálja. Sok színésznek egyébként egyaránt fontos a színház és a film is. Még amerikai színésztől is hallottam olyan nyilatkozatot, hogy ha vége lesz jelenlegi sorozatának, akkor utána csak színházban fog játszani egy ideig.

Spawn85 2011.05.18. 12:17:05

Na, az az igazság, hogy még csak most jutottam el odáig, hogy a videot is megnézzem. Tehetséges gyerek ez a Colin. :) Persze ezt eddig is tudtuk.

Amúgy úgy látszik egy-két Merlin-szereplő mostanság "rákapott" erre a Shakespeare témára, egyik ismerősöm épp tegnap küldött egy videot (bár YouTube-on is fent van), amelyben Michelle Ryan a "Szentivánéji álom"-ból mond el egy részt. :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.05.19. 01:24:31

Megnéztem én is Michelle-t. :) Ezek szerint a BBC Shakespeare-vetélkedőt rendez ebben az évben. Nem véletlen, hogy a britek egyik büszkesége a közszolgálati tévéjük... Teljes joggal.

"Tehetséges gyerek ez a Colin. :) Persze ezt eddig is tudtuk."

Valóban, ez eddig sem lehetett kérdés senki számára, aki látta minimum a The Last Dragonlordot. :)
süti beállítások módosítása