Morgana történetét nem lehet Mordred nélkül elmesélni

Comic-Con 2012: Interjú Katie McGrathtal

 2012.07.20. 00:26

A Comic-Con újságíróinak visszatérő kedvence Katie McGrath a maga játékosságával, kedvességével és már-már rajongói lelkesedésével a sorozat iránt. Katie idén sem okozott csalódást. Következik a sorozat Morganájának kerekasztal interjúja, alatta az elhangzottak összefoglalójával.

Morgana szempontjából a legmeghatározóbb az, ami a negyedik és ötödik évad közti három évben történik vele. A legrosszabb félelmei válnak valóra, üldözik és börtönbe zárják a mágikus képességei miatt. Miután kiszabadul az ötödik évad egyik új szereplőjének fogságából, a bosszúvágy hajtja. Azt akarja, hogy mindenki fizessen meg a szenvedéseiért. Nem egyszerűen csak visszatérni vágyik, hanem ugyanolyan szenvedést akar mindenki másnak, mint amiben neki volt része.

Mindez azt jelenti, hogy Morgana nagyon magányos karakter lesz az 5. évadban, ugyanakkor fondorlatos módon megoldották, hogy idén többet legyen jelen Camelotban, így Katie-nek több közös jelenet jut a többi szereplővel - a lovagokkal is -, mint az előző évadban.

Mivel Morgana Uther elsőszülött gyermeke, változatlanul úgy érzi, hogy a trón őt illetné meg. Ez határozza meg a Guinevere-hez fűződő viszonyát is. Katie most sem hagyja ki a poént, hogy a karaktere "nyilvánvalóan" jobb uralkodó lenne Artúrnál. Morganát azonban csak egy cél érdekli, a bosszú. Amikor áskálódik, amikor valakihez kedves vagy valakiben szövetségest keres, ezt mind a végső cél elérése érdekében teszi. Saját magáért és azokért, akiket magához hasonlónak gondol.

Katie szerint a sorozat a szereplőkkel együtt felnőtt, immár a négy főszereplőre koncentrál. A korábbi heti gonosztevők helyét Morgana vette át. Az új szereplők csak arra kellenek, hogy ő mozgassa és felhasználja őket.
Az egyikük Liam Cunningham (Trónok harca), akit Katie évek óta ismer és szeret, és az ír vonalat (Katie, Eoin, Liam, Colin) erősíti a sorozatban. Cunningham karakterét így jellemzi: már-már egy mágikus szabadságharcos.

cc2012_interju_katie.jpg

A nagy kérdés, hogy ha egyszer Morgana tudomást szerez Merlin varázserejéről, hogyan reagál majd rá. Katie szerint vagy tovább szítja a dühét a tudat, hogy Merlin hozzá hasonló, mégsem segített rajta, vagy épp ellenkezőleg, ráébreszti, hogy mennyi rosszat tett, és a varázserő birtokában élhetett volna jó emberként is, ahogy Merlin.
Még nem jutottunk el idáig a történetben, és Katie is csak találgat, de ő annak örülne jobban, ha Morgánában felébredne majd a bűntudat, ha ráébredne, milyen messzire jutott egykori önmagától, és visszatérne. A történet fantasztikus pillanata lenne, ha láthatnánk Morganától ezt a felismerést. Szerinte valahol még mindig szereti azokat az embereket, akiket régen, csak már nem tud mit kezdeni ezzel a szeretettel.

Katie szerint Morgana történetét nem lehet Mordred nélkül elmesélni. Morgana a gyermek Mordrednek köszönheti, hogy elfogadta magát annak, aki, és Mordred visszatérése nagyobb hatással van rá, mint bármi más. Mordred jelenléte az évad első epizódjától kezdve folyamatosan kihat Morganára.

Míg az első három évad többnyire önállónak tekinthető, a negyedik és az ötödik évad olyan, mintha együtt mesélne el egy nagy történetet. Erre az adott lehetőséget az alkotók számára, hogy egyszerre két évad berendelését kapták meg. Színészként könnyebb és élvezetesebb is egy ilyen folyamatos sztoriban játszani.

Zárszóként Katie "elárulta", hogy ő a való életben épp olyan sötét lelkű, mint Morgana, így szerepet egyedül akkor játszik, amikor az újságírók előtt ilyen tündérnek mutatja magágát.

Címkék: interjú 5. évad katie mcgrath

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr874667298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 11:42:01

"Mordred visszatérése nagyobb hatással van rá, mint bármi más. Mordred jelenléte az évad első epizódjától kezdve folyamatosan kihat Morganára." - azért itt, bevallom, eléggé elkalandoztam egy esetleges románc felé..:$ .. de az ..ugyebár LEHETETLEN...ugye?:S

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.07.20. 12:42:18

@NapShe: (nézzenek oda, te vagy az első hozzászóló? :)) Remélem, hogy az.. :) Eléggé.. Fura lenne..

Én azon agyalok, hogy ha Morgana még mindig nem tud Merlin képességeiről, ebből nekem egyenesen következik, hogy Arthur se. Mármint, ha Arthur tudna róla, Merlin nyíltan, mágiával (is) védhetné Camelotot, és Morganának így esélye sem lenne. Tehát Mordred mégiscsak csendben marad?

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 12:45:23

@Caretha: sztem csendben marad, és meg majd a zrikálás oda-vissza közte és a mi Merlinünk között telepatikusan..ajj de úgy várom már, hogy lássam/halljam :D:D

(egyébként első hsz-óként eddig is csak úgy nem engedett, ha szinte azonnal hozzá akartam szólni, hogy Sir Balinor feltette a hírt az oldalra... TEHát mindig várni kell pár órát :P:D - most már kezdem megszokni:D)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.07.20. 14:57:03

@NapShe: na igen, úgy tűnik, tényleg ez lesz.. Őszintén szólva nem is tudom, hogy bánom-e (mármint ha Merlin még mindig inkognitóban marad) :D

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 15:04:51

@Caretha: én egyértelműen nem bánom :) a titokkal tovább szőhetők a jó kis történetek :))

Cristine97 2012.07.20. 17:08:01

Végre Katie is belátja, amit már hónapok óta magyarázok!! Remélem a végén téynleg rájön Morgana, hogy mégicsak szereti a barátait. :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 17:19:13

az attól való érzések, hogy majd Modred felvilágosítja Morganát arról, hogy kicsoda is Emrys valójában, vhogy elfeledtette (legalábbis egy időre velem) azt, h tulajdonképpen ezt Aithusa is elmondhatja Morganának... legalábbis azt, ki keltette életre, ki a "névadója"...

sziamonra 2012.07.20. 19:03:46

Sziasztok!
Új vagyok még itt, legalábbis a kommentelésben, mivel már régóta látogatom a blogot csak még nem szóltam hozzá semmihez.
Szeretnék gratulálni Balinornak, mivel egy nagyszerű blogot hozott össze és öröm olvasni.
De az ok amiért klaviatúrát ragadtam az az, hogy már mióta kiderült szúrta a szememet az, hogy Morgana két évig fogva volt tartva a történet szerint. Hiszen nem egy mezei kis varázslóról beszélünk, hanem egy bitang erős boszorkányról, akit most már egy sárkány is erősít. Így felvetődött bennem a kérdés ki is tarthatta fogva.
Négy lehetőséget látok:
1: Egy ember aki utálja a mágiát. De itt felvetődik a kérdés, hogy hogyan tudta akkor fogvatartani? Erre csak mágiával lett volna képes, de ez így összeférhetetlen azzal, hogy utálja azt. Mindenesetre ha így van akkor nem csak Morganat gyűlöli, hanem minden mágust, beleértve Merlint, aki így akár egy újabb ellenlábast szerezne magának.
2: Egy ember, aki nem gyűlöli a mágiát, de mégis valamilyen oknál fogva fogva tartotta. Viszont neki is valamilyen erős varázslatra vagy tárgyra volt szüksége, hogy kordában tudja tartani Morganat. Ha ez lesz, ő akár szövetségese is lehetne Merlinnek.
3: "mezei" mágus, aki valamilyen úton módon képes bezárni Morganat, de véleményem szerint ehhez is külső segítség kellene, hiszen még mindig Morganaról beszélünk. Ő is szövetségese lehetne Merlinnek.
4: A legérdekesebb változat viszont szerintem az lenne, ha valaki olyan tartaná fogva akinek vele egyenlő vagy akár nagyobb hatalma is van mint kedvenc boszinknak. Ő akár erős szövetségese is lehetne Merlinnek, és így erőegyensúly is kialakulhatna, hiszen Morgana és Mordred Merlin fejére is nőhetnek ha összefognak, így viszont számíthatna segítségre.
Másik érdekes dolog (vagy csak számomra az :) ), hogy ha valamilyen eszközzel vagy varázslattal tartották fogva Morganat két évig, hogy a viharba tudott megszökni? Egyedül vagy külső segítséggel (esetleg Mordred segített neki)? Ti mit gondoltok?
Bocsi a hosszú kommentért, elszaladt velem a billentyűzet :)

Merry 2012.07.20. 19:32:06

Üdv itt Sziamonra!
Nekem tetszenek az ötleteid. Azt el tudom képzelni hogy Mordred segít Morgana-nak kiszabadulni. Vagy Alvarr. ( Ő szóba került már hogy visszatér? Mi volt erre a hivatalos reakció?) De hogy ki zárhatta be aki ráadásul pozitív?? Gondoltam még a tetovált nyakú emberre a 4x07-ből,de ő nem új. A 4. verziót tartom lehetségesnek mert akárki nem zárhatja be Morgana-t. Lehet hogy valaki a múltból? Elég sok embert bántott és nem nagyon izgatta.
Láttam a tralier-ben megint benne volt a szemtelen öregasszony. Grrr.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 19:58:31

@Merry: én most addig gülüztem rá a trailer-re, míg Tonyt is felfedeztem.. persze nagy valószínűséggel tévedek (mármint kétlem, hogy trailerben benne lenne, holott tudjuk h vissza fog térni :D)
@sziamonra: üdv itt! :) sztem készülj fel Balinor első kérdésére, hogy hogyan találtál rá a sorozatra ;) :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 20:00:14

és ha már trailer: ugyebár Percym , mikor nincs rajta felső (áldás az alkotóknak érte!!*.* :D), egy barlangban van.. na már most: azon filózom egy ideje, hogy talán vki fogva tartja (akár csak ŐT, akár a többieket is), és gladiátorkodnia kell?:$ lehetségesnek tartjátok?:$

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.07.20. 20:17:14

@sziamonra: Szia! Örülök, hogy írtál, és mindjárt ilyen érdekeset! :)
Az 5. évad egyik nagy kérdése számomra is, hogy ki Morgana fogva tartója.
Gondolom, ha a nagy sárkányt fogságban lehetett tartani húsz éven át, biztos megvan a módja annak is, hogy egy varázslót fogva tartsanak.
Szerintem a szabadulását már látni fogjuk az epizódban, de nem kizárt, hogy tévedek.

@NapShe: Az első spoilerek egyike volt, hogy az 5. évadban (minden valószínűség szerint a nyitóepizódban) fogunk látni egy hatalmas bányát, ahol rabszolgák dolgoznak. Szerintem a Percivalos jelenet ott játszódik.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.20. 20:19:32

@Balinor: éljenek a pici betűk :P a bányát helyett banyát olvastam :D:D:D végülis az is volt a trailerben:P:D mármint banya...csúnya szemtelen banya :P:D
hmm, Percy a lázadó;) ez tetszik :D (gondolom a normális minőségű trailert még homály fedi...:$)

sziamonra 2012.07.20. 23:33:27

Köszönöm mindenkinek a köszöntést :)
@Merry: Most hogy így mondod, tényleg a tetovált fickó nem is jutott az eszembe. De ha nem is ő lesz az, akkor lehet más valaki hozzá hasonló, hiszen ha jól rémlik azt mondta a részben, hogy nem ő az egyedüli, aki támogatja Merlint.
Egyébként a sorozatról először a sorozatjunkie-n olvastam, majd láttam egy részt múlt nyáron az AXN-en és úgy döntöttem, hogy belenézek. Mondanom sem kell, hogy pár rész alatt megvett kilóra :D Még az volt a szerencsém, hogy csak pár hónapot kellett várnom a 4. évadra, most viszont már tűkön ülve várom, hogy kezdődjön az 5. :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.07.21. 00:34:21

@sziamonra: Innen is köszönjük Darkspellnek, hogy anno írt a sorozatról a junkie-ra! Szerintem nem tudja, mekkora missziót teljesített vele. :)

Már csak 10 hetet kell kihúznunk az ötödik évadig!
El fog repülni hamar. Nemrég még azt vártuk, hogy kezdjék el egyáltalán forgatni. :D

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.21. 00:59:36

@Balinor: merlin.wikia.com/wiki/Series_5 egész pontosan ennyit kell várni:) (jó dolog ez az oldal, csak persze fájlalom, hogy már megint PERCYT hagyták le a háttérről...)
süti beállítások módosítása