Merlin goes HD!

 2011.03.16. 17:41
Minden báján túl, a Merlint még szerethetőbbé teszi az a tény, hogy a készítői viszonylag kis költségvetésből hoznak létre minőségi sorozatot. Amire nem jut pénz, azt leleményességgel és odaadással pótolják, egyébként pedig a stáb ott spórol, ahol csak tud. Például a drága nyersanyagon. Három évad után azonban épp ideje volt, hogy kedvenc sorozatom technikai értelemben is felnőjön a nagyok közé.
 
"A negyedik évad lenyűgözően fest 35mm-en." - Ezt Dale McCready operatőr adta hírül ma twitteren, és mindjárt mellékelte is az első forgatási fotót az alábbi megjegyzéssel:
 
"Az Arri ST kamera kis híján megtölti a kerengőt."
 
 
Ez mindenképp új élmény a stáb számára, az eddigi epizódokat ugyanis Super 16mm-es filmre forgatták. Relatív olcsósága miatt ez a technika népszerű az angol tévé- és dokumentumfilmesek körében. Mégis, az ujjamra nézek, és mindjárt sírva fakadok, ha elképzelem, hogy eddig ilyen vékony filmcsíkra forgatták kedvenc sorozatomat. Na jó, ez elég laikus megközelítés. Viszont tény, hogy az óriás tévék és a HD sugárzás korában kicsit kevés, amit a 16mm kínál. A 35mm-es film jobb és egyenletesebb képminőséget biztosít, ami az új évad trükkjeinek elkészítésénél is könnyebbséget jelent majd, a kép mérete pedig 370%-kal lesz nagyobb, mint eddig. Jól hangzik, igaz? :)
 
McCready egyébként fantasztikus munkát végzett az elmúlt években azzal, hogy a maximumot hozta ki a rendelkezésre álló technikából. Elsősorban neki köszönhető, hogy a Merlin, a kevés pénz ellenére, már eddig is mozifilmhez illő látványvilággal büszkélkedhetett.
Ő fényképezte a sorozat legtöbb epizódját, egészen pontosan az eddigi 39-ből 31-et. (Az első évad negyedik epizódjánál csatlakozott a stábhoz, azóta az 1x11, 1x12, 3x04, 3x06 és 3x07 kivételével valamennyi résznek ő volt az operatőre, így a teljes második évadnak is.) Szerintem a keze nyoma még laikus szemmel is látható.
A munkájáról nemrég a Kodak weboldala közölt cikket. Ahogy ebben találóan megfogalmazza, a Merlint úgy próbálja filmre venni, "hogy drágának tűnjön, miközben relatíve nem az". Olyannyira nem, hogy a legtöbb jelenetet egyetlen kamerával veszik fel. Hogyan érik el mégis a klasszikus, mozifilmes hatást? Például azzal, hogy kis mélység élességet használnak, vagy hogy nagy látószögű távoli képek és közeli felvételek váltakozásával operálnak, kihagyva a televíziós műfajokra jellemző félközeli beállításokat. Többek közt erről is beszél a cikkben, és hozzáteszi, "el sem hiszem, milyen messzire jutottunk a Merlinnel három évad alatt".
 
A negyedik évaddal garantáltan még messzebb jutnak, és mivel a forgatás során Dale valószínűleg megkapja tesztelésre a Red Digital Cinema cég Epic nevű digitális kamerájának egyik prototípusát, elképzelhető, hogy a reménybeli ötödik évadban a Merlin tovább lép a 35mm-es filmről is, immár a digitális képrögzítésre.
 
Ajánlom figyelmetekbe Dale McCready honlapját is, ahol sok más mellett fotókkal és filmrészletekkel mutatja be a Merlinen végzett munkáját.

Címkék: forgatás 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr212744887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása