Ahogy a múlt héten már megírtam, az angol SFX magazin interjút készített Johnny Cappsszel, a Merlin egyik szülőatyjával, aki elárulta, hogy a sorozat 13 új epizóddal tér vissza, még az idén. A beszélgetésben szó esik az előző széria sikeréről, megtudhatunk néhány igazi érdekességet a készülő új évadról, de az alkotók hosszútávú terveiről is. Szóba kerülnek olyan részletek, mint a sorozat női karaktereinek szerepe, vagy éppen az, hogy meddig marad titok a titok.

Ennél már csak egy jobb hírem van: teljes terjedelmében lefordítottam nektek. ;)

Innét tehát következik a fordítás. A beszélgetés a magazin "Best of British" összeállításban jelent meg:

 

 

Még megvan a varázs

 

A Merlin producerével és egyik szülőatyjával, Johnny Cappsszel beszélgetett Dave Golder, visszatekintve a sorozat eddigi legsikeresebb esztendejére, valamint előre, a változásokat hozó következő évadra.

Capps rögtön bomba meglepetéssel szolgált. Amikor ez az interjú készült februárban, a Merlin-producer stúdiójában, a londoni Primrose Hillen, az SFX még abban a tudatban élt, hogy a Merlin negyedik évadja tíz epizódból fog állni (ez szerepelt a BBC sajtóközleményében). Épp azt kérdeztük, hogyan befolyásolja ez az évad struktúráját, mikor váratlanul megtudtuk: "Már nem csökkentett számú epizódon dolgozunk. Újra tizenhárom résszel számolunk."
Álljunk meg egy hurrára!
"Folyton arról volt szó, hogy tíz lenne" - folytatja, "de végül tizenhárom lesz. A harmadik évad hatalmas siker volt, és folyamatosan nőtt a nézőtáborunk, ezért úgy gondolom, a BBC most már az egyik legfontosabb őszi drámájának tekinti a sorozatot, különösen a szombat esti időpontban."
Ez komolyabb eredmény, mint elsőre gondolnánk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Merlin tavaly a nézettségi adatok nagyágyújával, az X-faktorral nézett farkasszemet. Most aztán minden esély megvan rá, hogy a sorozat létrehozói, Capps és Julian Murphy valóra válthassák tervüket a produkció öt évadjáról. A sorozat a harmadik évben könyvelhette el az eddigi legjobb nézettséget, és ez így is van rendjén. Minőség tekintetében ez volt a legerősebb évad.

 

Sorsfordulók

Kétségtelen, hogy az elmúlt év felborította a megszokott formulát. "A harmadik évad azért volt izgalmas számunkra, mert Morgana karaktere szép lassan beérett, és a harmadik évadra jutottunk el oda, hogy tudtuk, abszolút gonosz figurát csinálunk belőle" - mondja Capps.
"Szóval úgy gondolom, hogy ez egy izgalmas momentum volt, mert bizonyos értelemben felrázta a sorozatot. Amikor az ember elkezd felvázolni egy újabb évadot, általában azt gondolja: Istenem, újabb tizenhárom epizód! Mi a fenét fogunk csinálni? Mivel azonban idejekorán elhatároztuk, hogy markáns változások lesznek, a történet szinte jött magától, hiszen volt miről mesélnünk. Juliannel mindig támadnak képek a fejünkben, amiket megpróbálunk beilleszteni a sztoriba. Tudtuk, hogy az évad utolsó képe a kőbe zárt kard lesz, ezért végig ebbe az irányba tartottunk.
Ugyanígy szerettük volna felvillantani az Artúrban rejlő potenciált, feltéve a nézőknek a kérdést, hogy vajon jó király lenne-e. És be akartuk hozni a lovagokat, akik később a kerekasztal lovagjaivá válnak. A harmadik évaddal nagyon tudatosan igyekeztünk közelíteni a kerekasztal legendáriumához. Visszahoztuk Leont, felbukkant Percival, bemutattuk Gwaine-t. De visszahoztuk a tó úrnőjét is, az Excaliburt, megmutattuk a kristálybarlangot és hasonló dolgokat. Szóval a tizenhárom epizód folyamán jó néhány sarokponttal találkozhattunk."
A harmadik év a sorozat női szereplői számára is nagy jelentőséggel bírt. "A Merlin első két évadjában a női karakterek kissé háttérbe szorultak. Az első évad Merlin bemutatkozása volt, az ő hatalmas végzetéről szólt, amivel meg kell birkóznia, valamint az Artúrhoz fűződő viszonyáról. A második évad ennek a barátságnak a történetét bővítette kétfelvonásossá, tovább szilárdítva az alapokat. Aztán a harmadik évadban - ismervén kettejük viszonyát, amit a közönség a szívébe zárt - tudtunk építkezni Gwennel és Morganával is. Most, amikor tovább lépünk a negyedik évadra, még több dolog vár mindkét karakterre. Drámai dolgok. És ez jó."

A humorral is többet kísérleteztek legutóbb. "A harmadik évadban még több humoros epizódot készíthettünk, és nem gondolom, hogy ezzel túlmentünk volna a sorozat formátumának határain. Szándékunk szerint a negyedik évaddal sem vész el a móka, de nem biztos, hogy most annyi humoros epizódra számíthatunk.
Ahogy az évad eseményei felgyorsulnak, sokkal inkább építünk a legendára és a négy fiatal szereplőnk viszonyára, és a hirtelen változásokra, amik rájuk várnak. Ezért, bár meglesz olykor a hét aktuális gonosztevője is, a történetek egyre inkább arról szólnak majd, miként változnak, miként válnak felnőtté."
Másik oldalról láttunk olyan kiváló epizódokat is, mint A főnix szeme, amely előrébb vitte a sorozat mitológiáját. "A küldetéses epizódokat kedvelem leginkább" - lelkesedik Capps. "Nagyon élvezem, amikor az ilyen sztorikat tervezzük. Remek kis történet. Szerintem azért is jók a küldetéses epizódok, mert még akkor is, ha azt látjuk, hogy Merlin és Artúr ugratja egymást, a puszta tény, hogy a szereplők tisztában vannak a helyzet vagy a küldetésük veszélyeivel, a humort is mögöttes tartalommal tölti meg.
Magabiztosabbak is lettünk, mágikus királyságokat hoztunk létre, bátrabban használtuk a háttérfestést és a zöldhátteres technikát. A háttérfestéseink egyre jobbak, és egyre többet tanulunk meg arról, hogy a CGI (számítógéppel létrehozott trükk - a ford.) teremtményeinket hogyan kell a valós tárgyak közé elhelyezni. Egyre komolyabb ambícióink vannak a sorozattal, és számomra A főnix szeme mindezeknek a jó dolgoknak a kombinációja - technikailag és a történetmesélés szempontjából is."
 

A főnix szeme 

Mi következik a vége után?

Az emberben felmerül a kérdés, hogy mikor a sorozat ennyire a siker csúcsán jár, a producer páros mereven ragaszkodik-e az eredeti szándékához, miszerint öt évre tervezik a sorozatot. Vagy netán láthatjuk még a Merlin hatodik évadját is? Capps nagyon megválogatja a szavait a válaszhoz.
"A Merlinnek nyilvánvalóan varázslatos világa van, amiben bármi megtörténhet, és természetesen beszélgettünk arról Juliannel, hogy mit fogunk kezdeni az ötödik évad után. Szerintem sokféle irányba el lehet vinni."
Esetleg egy sitcom leágazás?
"Igen" - nevet Capps. "Gwen boltot nyit!"
De aztán komolyra vált, és ismét elhúzza a mézes madzagot. "Sokféle leleményes módja van annak, hogy tovább éljen a sorozat, miközben hűek maradunk ahhoz, amit ma képvisel. Szóval szoktunk erről beszélgetni Juliannel. Rendszeresen."

 

Kérdezz-felelek a negyedik évadról

SFX: A negyedik évad is dupla epizóddal indul?
JC: Igen. A forgatókönyvíró Julian Jones, aki a harmadik széria dupla évadnyitóját és fináléját is írta. A rendező pedig Alice Troughton, aki A főnix szemét rendezte.

SFX: Tud említeni más írókat is?
JC: A harmadik részt Howard Overman írja. Howard különleges forgatókönyvíró, mert képes tökéletesen átváltani a Misfits sorozatról a Merlinre, aztán egy földhözragadt drámára. Egyike azon keveseknek, akik ennyire könnyen váltanak a műfajok között.

SFX: A lovagok állandó szereplők lesznek, vagy csak időnként bukkannak fel?
JC: A lovagok fontos szereplők az egész évadban. Sokat szerepelnek. A negyedik évadra Camelot némiképp megváltozik. Uther megtört ember, ezért Artúrnak nagyobb szerepet kell vállalnia az irányításban. Sikerült maga mellett tartania a lovagokat. Az embereket meglepi, hogy olyanoknak adott lovagi címet, akik nem nemesi származásúak. Mindez érdekes feszültséget szül körülötte és a lovagjai körül.

SFX: A sárkány kap majd újfajta szerepet?
JC: A sárkánynak most nagyon érdekes a kapcsolata Merlinnel. Nem úgy van már, hogy a sárkány megmondja: Merlin, ezt kell tenned, Merlin meg ellenkezik. A viszonyuk sokkal inkább bajtársiasság és barátság, és tisztelik egymást. Mindketten kisegítik a másikat.

SFX: Változik valami a kulisszák mögött?
JC: Arra készülünk, hogy a háttérfestéseket ezúttal házon belül készítjük el, és nem a The Milltől (angol trükkcég, amely egyebek mellett a Merlin és a Doctor Who vizuális effektusait készíti - a ford.) rendeljük meg. Pusztán amiatt, mert így nagyobb alkotói szabadságot nyerünk, és szeretnénk több tapasztalatra szert tenni ezen a téren is. Elvégre, ha egyszer túllépünk a Merlinen, remélhetőleg más igényes sorozatokat fogunk készíteni, és producerként több tapasztalatot és rálátást kell szereznünk az olyan technikákról, mit a háttérfestés és a CGI.
Építünk egy hatalmas zöldhátteres stúdiót is a walesi bázisunkon. Mert sokszor szoktunk várbelsőkben forgatni. A várak belső felvételeivel az a probléma - ahogy például a halászkirály tornyával -, hogy van egy hatalmas külsőt mutató festményünk, aztán bevágunk egy belső képet, és az már nem olyan nagy és hatásos, mint ahogy szeretnénk. Ezért idén építünk egy óriási zöldhátteres díszletet, és több belső jelenetet fogunk felvenni a zöldháttér előtt, hogy utólag mögé fessük a díszletet. Ez remélhetőleg hatalmas léptéket ad a belső felvételeknek is, és sokkal filmszerűbbé teszi a sorozatot.

 

Őrizni a titkot

Gondoltuk volna? Lehet, hogy a sorozat gazdák tudják, miként legyenek jó gazdái a sorozatuknak. A második évad óta a Merlin-rajongók folyamatosan mondják, hogy hülyeség és elcsépelt ötlet, hogy Artúr nem tud a szolgája varázserejéről. De Capps és Murphy köti az ebet a karóhoz. És az eredmény? A nézőszám növekszik. Szóval, legalábbis az átlagos néző számára, ez a kérdés nem jelent problémát.
"Ez egy nagyon-nagyon kényes egyensúly," mondja Capps. "A formátum része számunkra az, hogy Merlin bizonyos szempontból olyan, mint Superman. Ő a soha el nem ismert hős. Számunkra ez a műsor érzelmi magja. Ezért ha egyszer csak változtatnánk a formátumon, és azt mondanánk, Artúr most már tudja, hogy Merlinnek varázsereje van, az fenekestül felforgatná a sorozat dinamikáját.
Nem azt mondom, hogy sosem jön el ez a pillanat, de számunkra a lényeg sosem az volt, hogy Artúr jöjjön rá. Úgy gondolom, aki rajongóként nézi, állandóan fel fogja tenni a kérdést: Miért nem lépik meg? Miért nem lépik meg? Hiszen nyilvánvalóan ez az, amire vársz. Ám olyan ez, mint amikor egy tévésorozatnál arra várunk, összejön-e két szereplő. A rajongók azt szeretnék, hogy jöjjön össze a pár, de van, amikor épp ez az, ami tönkreteszi a műsort."

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr392774602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása