Julian Jones, a Merlin egyik szülőatyja és elsőszámú forgatókönyvírója a héten egyórás interjút adott a GeekSyndicate podcast adásának. A beszélgetést meghallgathatjátok, vagy akár le is tölthetitek ide kattintva, ám a legérdekesebb részleteket összefoglalom az alábbiakban.

A forgatókönyvíróval már tavaly is közölt hasonló interjút a népszerű angol blog. Akkor is érezni lehetett, amit a mostani remek hangulatú beszélgetés újra megerősít: Julian maga is rajongva szereti és - talán nem túlzás kiolvasni a szavaiból - élete fő művének tekinti ezt a tévésorozatot.

Mint a beszélgetés elején elhangzott, a negyedik évad záróepizódját az ő várakozásai szerint is karácsony este fogja vetíteni a BBC, ami igen népszerű tévézős időpont az angoloknál.

A ma debütáló első epizód kapcsán megerősítette, hogy sokkal sötétebb hangulatú lesz, mint amit megszoktunk a sorozattól. Nagyon reméli, hogy ha a gyerekek nézik, azt a szüleikkel együtt fogják tenni.
Mint elmondta, némi kockázatot vállaltak a mostani évadnyitóval, mivel komor és ijesztő, és ez akár rosszul is el tudna sülni a közönségnél, de a premier előtti vetítés ezt a félelmet nem igazolta.

Az évad egészéről elmondta, hogy idén sokkal több a helyszín, sokkal több a trükkfelvétel, az alkotók a zöldháttér és a számítógép segítségével nagyszabású belső tereket alkottak, és mindez egyre inkább filmszerűvé teszi a sorozatot, akárcsak az a sokszor hangoztatott tény, hogy idén már 35mm-es filmre forgattak.
Ám ígérete szerint miközben látványra kitágul a Merlin világa, a történet is egyre nagyobb léptéket ölt. Az új évad minden egyes epizódját remek sztorinak véli, és mint elárulta, minden leforgatott blokk után elégedetten állhattak neki a következőnek.
A forgatókönyvíró nagyszerű dolognak tartja, hogy a negyedik évadra nem hogy kifogytak volna az ötletekből, hanem eljutottak egy olyan pontra, amikor már egyre gazdagabb történeteket mesélhetnek el.

Mint elmesélte, tavaly ősszel, amikor először ültek le összeszedni az ötleteiket az új évadhoz, pillanatok alatt kialakult, hogy miről fog szólni a folytatás. Soha ilyen könnyen nem tudtak nekilátni a következő évadnak. Az egyetlen átmeneti problémát az okozta, hogy a BBC az eredeti tízhez képest még három epizódot kért tőlük, ami miatt variáltak kicsit az epizódokon, és fel kellett pörgetniük a forgatást megelőző előkészületeket.

Mint elmondta, a legnehezebb folytatás a második évad volt, mert miután mindannyiuk számára az első évad jelentette a tanulás időszakát, a második évad küszöbén nagyon át kellett gondolniuk, merre vigyék tovább a történetet, hogy tovább lépjenek, ugyanakkor ne is szaladjanak túlságosan előre a legendában.
Az azonban szilárd elhatározásuk volt, hogy az első évad fináléja után a folytatásban nem akarnak visszalépni, hanem inkább rátesznek egy lapáttal, és ez azóta is így van, ezért a sorozat évről évre fejlődni tud.

Julian elmondta, hogy a negyedik évadnak igazán könnyű volt nekilátni, mivel az alkotók már mindannyian nagyon magabiztosak, és tudják, hogy hova akarnak eljutni, a producereknek pedig különösen világos elképzelésük van a sorozatról.
Ezúttal az is komoly könnyebbséget jelentett, hogy már az alkotófolyamat során biztossá vált, hogy lesz további folytatás. Egy sorozatnál nagyon nehéz tervezni, hiszen a készítők nem tudhatják, hogy az évad vége a sorozat végét jelenti-e, hogy lesz-e módjuk tovább mesélni a történetet. Ezért nagyon nagy segítség számukra, hogy a BBC jó előre berendelte 2012-re az ötödik évadot.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idei finálé bármiben alulmúlná a korábbiakat. Mint elmondta, az utolsó epizód olyan nagyívű, és annyi utómunkát igényel, hogy a forgatását szándékosan előre hozták a sorban. Elárulta, hogy az idei évad is dupla résszel zárul. Jake Michie írta a 12., Julian pedig a 13. epizódot, amelyet a beszélgetésben nagyszabásúnak és fantasztikusnak nevez. Mint elárulta, Michie két remek új karaktert hoz be a történetbe, Trisztánt és Izoldát, akik azonban Julian megfogalmazása szerint inkább hasonlítanak a Brad Pitt-filmből ismert Mr és Mrs Smithre, mint a legendárium tragikus szerelmeseire.

Ám a legenda is fontos szerepet kap a fináléban. Anélkül, hogy megnevezné, ígérete szerint a 13. részben az Artúr-mondakör egyik legfontosabb, mindenki által várt momentumával találkozhatunk, amit szokás szerint a maguk egyedi módján szőnek bele a sorozat cselekményébe. Mindezek miatt nagyon kíváncsi az utolsó részre, de ugyanezt könnyen elmondhatná valamennyi idei epizódról.

A beszélgetésben röviden szó esik a kerekasztal lovagjairól, akik új színt visznek a sorozatba, valamint Lancelotról, aki izgalmas szereplője lesz a folytatásnak. Terítékre kerül Artúr, Guinevere és Lancelot szerelmi háromszöge, ami szintén érdekes csavart kap ebben a feldolgozásban. A szerelmi háromszög nagyívű szálként szövi át az idei évadot.

Julian elmondta, hogy remek színésznőnek tartja a Gwent alakító Angel Coulbyt, és Gwen karaktere komoly fejlődésen megy keresztül az idei évben. Miközben továbbra is Merlin és Artúr áll a sorozat középpontjában, Gwen és Morgana erősebb karaktert kap a korábbi éveknél.

Utherrel kapcsolatban elmondta, hogy ugyanolyan összetört embernek látjuk majd, mint a harmadik évad végén, ugyanakkor azt is látni fogjuk, hogy Uther nem az az ember, aki csak úgy átadná a hatalmat a fiának, és ez is szerepet kap az új évadban.

A másik nagy öreg, Gaius mindig nagyon fontos szereplő volt Merlin számára, csakhogy Merlin sok tekintetben túlnőtt a tudásán. Elárulta, hogy lesz egy érzelmes epizód, amelyben ez a dilemma is terítékre kerül. Az apa-fia kapcsolat továbbra is megvan Merlin és Gaius között, de ahogy Artúrnak, Merlinnek is a saját lábára kell állnia.

Arra a kérdésre, véget ér-e a sorozat az ötödik évaddal, Julian elmondta, hogy eredetileg öt évadra terveztek, ami a kezdet kezdetén nagyon soknak és távolinak tűnt, de ilyen jellegű sorozatba csak nagy tervekkel szabad belevágni. Ennél több évadra tervezni viszont nagyképűség lett volna részükről. Még nem tudni, mi lesz, amikor eljutnak az ötödikig, és a folytatás a színészeken is múlik. Azt azonban elmondta, ha a lehetőség adott lesz, ő mindenképp folytatná, mert nagyon szereti ezt a sorozatot.
Az egyetlen, amit nem szeretne, ha felhígulna a folytatással. "Szörnyű, amikor egy sorozat még azután is folytatódik, hogy az íróknak már nincs mit elmesélniük" - mondta, hozzátéve, hogy akik ebben a produkcióban részt vesznek, ezt biztosan nem akarják.

Amíg a színvonalat nem kell alább adni, ő örömmel folytatja Merlin történetét, de inkább keserítené el a nézőket azzal, hogy a sorozat véget ér, amikor még szívesen vennék a folytatást, mint hogy folytassák, de már mindenkinek keserű a szája íze, mivel a sorozat nem olyan jó, mint azelőtt.
Mint elmondta, a producerek szeretnék különleges gyöngyszemként meghagyni a sorozatot, amire mindenki szívesen emlékezik majd vissza.

A folytatásról való töprengést korainak tartja, hiszen "senki nem fogja berendelni a hatodik évadot, amikor még az negyediket sem láttuk."

Elmondta azt is, azt szeretné, hogy ha egyszer befejezik a Merlint, a nézőkben egyszerre legyen ott a szomorúság és az öröm, mert a sorozat kerek, és fantasztikus befejezést kapott egy óriási záró epizóddal... De hozzátette, hogy ez csak az ő álma, ami nem kizárólag rajta múlik.

A beszélgetés vége felé rajongóktól érkezett kérdésekre is válaszolt.

Arra a kérdésre, melyik lényt volt legnehezebb megalkotni a Merlin világából, a sárkányt emelte ki, amely nem csak a trükkszakembereknek, hanem az írónak is komoly kihívást jelentett az induláskor.
Elmondta azt is, a kezdetek óta sokat fejlődtek a Merlin szörnyei.

Kedvenc mondatot nem tudott választani a sorozatból, de mint elmondta, nagyon kedveli írótársa, Howard Overman humorát. Hozzátette, nagy örömmel hallotta, hogy az Artúrt alakító Bradley James az idei Comic-Conon a kerekasztalnál játszódó jelenetet neveze kedvencének, mert azt ő maga írta. Egy fél napja ráment, hogy megírja azt az egy dialógust, mert annyira fontosnak érezte.

Szóba került a Merlin zenéje is. Julian szerint a sorozat zeneszerzőit nem lehet eléggé dicsérni.

Hogy mi a kedvenc epizódja? Nagy kedvence a harmadik évad fináléja és Az utolsó sárkányúr is, az apa-fiú történettel, ami azért is sokat jelent számára, mert ő sem ismerte az apját. És elmondása szerint az új évad is tartogat olyan epizódokat, amelyek kedvencnek ígérkeznek. Az egyik egy különleges kaland lesz, amelynek a történetét folytatni fogják az ötödik évadban.

Végezetül megkapta Julian a kihagyhatatlan kérdést: Igaz-e a hír, hogy filmváltozat készül a Merlinből?

Elismerte, hogy szó van róla, de ennél többet nem mondhat. Mint mondta, a döntés a producerek és a BBC kezében van, ő nem tudja kommentálni a hírt.

Ezért a műsorvezető kommentálta a maga részéről, aki elmondta, hogy a Merlin azon kevés sorozat egyike, amelyet el tudna képzelni nagy költségvetésű filmként is. Erre Julian úgy reagált: mások is így gondolják.

Hozzátette, hogy a sorozat epizódjait mindig is mini filmként akarták megcsinálni. És bár messze nincs akkora költségvetésük, mint egy filmnek, a stábnak köszönhetően sikerült elérniük ezt a célt.

"Egyeseknek ez feltűnt, és a sztori léptéke is meg lenne hozzá. De azért kérdéseket is felvet a dolog." Mint elmondta, nem szeretnék, hogy egy film bármiben is a sorozat rovására menjen.

"Megtörténhet."

Címkék: interjú mozifilm 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr33270888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása