Egy kis korkülönbség

 2011.11.12. 01:52

Előre szólok, hogy aki még nem látta a harmadik évadot, spoilerrel fog találkozni az alábbi gondolatmenetemben. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze a szerzőt vagy olvasótársait!

A Merlin egyik markánsan egyedi vonása az Artúr-mondakör feldolgozásainak sorában, hogy a legenda négy szereplőjét, Artúrt, Merlint, Morganát és Guinevere-t közel azonos korúvá teszi. Ha nem az angolok csinálnák, valószínűleg már rég bele is esett volna a tinisorzattá válás csapdájába.

De gondolkodtatok már rajta, hogy négyük közül mégis ki lehet a legidősebb vagy a legfiatalabb?

Bennem minap felmerült a kérdés, amikor olvastam Cicmax és Mazsola feliratát a legutóbbi epizódhoz. (Aki nem tudná, a páros évek óta készít magyar feliratot a Merlinhez, méghozzá a sorozathoz méltó minőségben. Sokszor érzem jobbnak a szinkronnál.) Morgana ritkán hivatkozik testvéreként Artúrra, ám a múlt szombati részben egy alkalommal megteszi. "My brother" - hangzik el az angol szövegben, ami a magyar feliratban a "bátyám" fordítást kapta. De vajon bátyja-e Artúr Morganának? Vagyis kettejük közül ki az idősebb?

Az eredeti szöveg nem ad választ, hiszen az angolban a "brother" idősebb és fiatalabb fiú testvért egyránt jelent. A helyzet az, hogy az eddigi epizódok sem felelnek a kérdésre - három és fél évad során a néző egyszer sem kapott olyan információt, amiből egyértelműen kiderülne a születési sorrend. Ilyen esetben pedig a fordító szabad választása, milyen többletjelentést ad a szónak (ha ad), persze annak kockázatával, hogy egy későbbi részben színt vallanak az alkotók, és esetleg szembe mennek az elképzelésével.

Az én választásom biztos, hogy a "fivér" lenne, mert annál a kor nem játszik szerepet, ám akkor talán eszembe sem jutott volna a kérdés (amit egyébként Cicmax is érdekesnek talált, amikor felvetettem neki twitteren).

Ha választ nem is, kis támpontokat azért kereshetünk az epizódokban. Hirtelen hármat találtam, de mindhárom igen távol esik attól, hogy döntő bizonyíték legyen.

Közelíthetjük a kérdést Uther irányából, aki Artúr és Morgana közös szülője. Vajon a király melyikük anyjának nemzett előbb gyermeket?
Tudjuk, hogy Igraine meddő volt, ezért Artúr csak a mágia segítségével foganhatott meg, a tragikus események "máig" tartó láncát indítva el. Uther karakterét ismerve - aki húsz év után sem tette túl magát a felesége halálán -, nem tűnik valószínűnek, hogy Artúr születése után látogatta volna Vivien ágyát. Annál inkább el tudom képzelni az ellenkezőjét. Uther és Igraine boldogságát biztosan beárnyékolta a tény, hogy teltek az évek, és nem született gyermekük, míg végül a király végső kétségbeesésében a mágiához fordult segítségért. Ezekben az időkben könnyen akadhatott Uthernek gyönge pillanata, amikor Morgana anyjának karjaiban találta magát.

Apróság, és bizonyítéknak szintén nem tekinthető, de az idősebb Morgana elképzelést erősíti bennem az első évad tizedik epizódjának egyik jelenete, amelyben Morgana azzal cukkolja Artúrt, hogy hajdan "elnáspángolta" egy párbajban. Morgana nem rossz kardforgató, de Artúr ellen aligha lenne esélye. Viszont ha mindez gyerekkorukban történt, egy-két évnyi korelőnnyel simán elképzelhető az eset.

Végül a legfontosabb: Morgana igénye a trónra. Morgana a trón jogos örökösének tartja magát, de vajon mitől lenne rá több joga, mint Artúrnak? Csak nem azért, mert ő az elsőszülött? Milyen érdekes az élet! Az angolok épp most változtatják meg a trónutódlás több száz éves szabályrendszerét, hogy a lány gyermekek ne szoruljanak a trónutódlási sor végére. Bár hőseink egy fantasy világ szereplői, amelynek nem ismerjük a pontos törvényeit, miért ne lehetne a dilemma ugyanúgy érvényes a Merlin világában? Ha Artúr a fiú örökös, Morgana pedig az elsőszülött, melyiküknek jár a trón? (Természetesen annak, aki kihúzza a kardot a kőből. :D)

Ám ahogy mindezen töprengtem, felrémlett egy felvétel, amely bizony válasszal szolgál az eredeti kérdésre. Kis keresgélés után viszonylag hamar meg is találtam Youtube-on. Ugyanis a kérdést valaki már feltette az alkotóknak.
Alább látható a felvétel, amely 2009-ben készült - érdemes belegondolni, hogy még csak a második évad elején járt a sorozat! - a londoni MCM Expo rendezvényen, ahol Angel Coulby (Gwen) és Katie McGrath (Morgana) mellett Johnny Capps producer válaszolt a közönség kérdéseire.

A találkozón egy rajongó megkérdezte a vendégektől, miként képzelik el a négy főszereplő születési sorrendjét. (A kérdés 4:40-nél hangzik el - ott fog elindulni a videó.) Angel a felvételen elmondja, hogy szerinte Artúr és Gwen nagyjából egykorú, amit könnyen elfogadok. Ezután a producer veszi át a szót, aki elárulja, hogy az elképzeléseik szerint Morgana a legidősebb a négy fiatal szereplő közül, majd azt is hozzá teszi, hogy ennek a történetben később jelentősége lesz. Érdemes ebben a pillanatban megnézni Katie arcát. Valószínűleg ugyanarra gondol, amire ma már mindannyian. A producer vélhetően már ekkor Artúr és Morgana hatalmi harcára célzott, ami csak egy évaddal később vette kezdetét a történetben, és most, a negyedik szériában bontakozik ki igazán. Úgy tűnik, a Merlin alkotói valóban terveznek előre.

Persze az által, hogy a sorozatban még nem hangzott el az, ami a producer szájából, a készítők akár meg is gondolhatják magukat. Addig viszont joggal tekinthetjük úgy, hogy Morgana idősebb Artúrnál, ahogy a legtöbb elbeszélésben és feldolgozásban is szerepel. Minő irónia, hogy a négyes legfiatalabb tagja viszont valószínűleg épp a legendák bölcs öregje, Merlin.

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr333371949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2011.11.12. 10:41:31

ezen a "ki az idősebb?"-dolgon már én is sokat gondolkoztam. Viszont az is egy érdekes szempont, hogy a valóságban Katie és Bradley születése között csak napok teltek el. Ugyebár (ha jól tudom, persze) mindkettejük 1983-as születésű, mindkettő októberi, csak míg Bradley 11-én született, Katie 24-én. :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.11.12. 13:39:24

A valóságban Angel a legidősebb, és Colin a legfiatalabb négyük közül.

ajna27 2012.11.16. 21:27:37

nekem valahogy mindig egyértelmű volt, hogy Morgana a legidősebb, ezt az érzést később csak megerősítette, az hogy szerinte őt illeti a trón. Zsanival sokat vitáztunk, ezen és nem igen tudtam meggyőzni, de talán majd most :D

Merry 2012.11.16. 21:41:36

Én ebben a kérdésben mindig visszakanyarodok a legendához ahol Morgana legalább 10 évvel idősebb mint Arthur. Mivel Uthernek nem volt törvényes gyereke Igraine-től jogosan izgult az utódláson. Az én gondolataimba Morgause nem fér bele, azzal hogy elvitték. Ki volt Vivienne? Ez kiderül szerintetek valaha?
süti beállítások módosítása