"A mozi történetének az a szakasza, ami számomra kifejezetten inspiráló, a hetvenes és a korai nyolcvanas évek Kaliforniája, és maga a tény, hogy azok a fickók mind egy helyen voltak egy időben, úgy mint Spielberg és Lucas, Brian De Palma, Peter Bogdanovich, Terrence Malick, Martin Scorcese, Francis Ford Coppola, John Carpenter. Ezt a csapatot kifejezetten inspirálónak érzem."

Csoda, hogy Jeremy Webb a kedvenc Merlin-rendezőm? :) A fenti idézet egy interjúból való, amelyet a napokban készített vele a Merlin forgatási helyszíneit bemutató rajongói oldal, a merlinlocations.com.

Webb a maga tizenhárom epizódjával a Merlin "főrendezőjének" tekinthető. Idén a Doctor Who stábjának élén is kipróbálhatta magát - két Merlin-finálé után elkészítette a sci-fi sorozat legújabb évadzáróját -, de nagy örömömre két epizódot jegyez kedvenc fantasy sorozatom negyedik évadjában is, amelyek ezen, illetve a következő hétvégén kerülnek képernyőre.

Az interjú természetesen a Merlin körül forog, és sok mindent érint, a varázsló titkától Bradley James méltatásán keresztül a producerek által pedzegetett moziváltozatig. És, persze, szó esik a sorozat nem mindennapi forgatási helyszíneiről is.

Az érdekesebb részekből szemezgetek a továbbiakban.

A helyszínválasztás kulisszatitkai

Puzzlewood

A forgatási helyszínek közül a rendező kedvence Pierrefonds, vagyis a franciaországi vár, ahol Camelot évről-évre életre kel. "Elképesztő hely, kifogyhatatlan vizuális lehetőségekkel" - mondja Webb, aki kicsit beavat a helyszínválasztás kulisszatitkaiba is. "Most, hogy már a negyedik évadban járunk, annyi különböző helyszínen megfordultunk, hogy jól ismerjük a kínálatot, Cardiff és Forest of Dean környékén mindenképp. Ezért ma már a jeleneteket gyakran azokhoz a helyszínekhez írjuk, amelyeket ismerünk, amelyeken már jártunk, és amelyeket fel tudunk használni. Ha azt mondjuk, hogy erdőre van szükségünk, ahol sziklák vannak, és a helynek varázslatos hangulatot kell árasztania, akkor tudjuk, hogy Puzzlewoodba érdemes mennünk. Ha csak egy átlagos erdőre van szükség, akkor megfelel Cardiff bármelyik erdeje. [...] A történet szempontjából mindig jó oka kell legyen annak, ha Puzzlewoodba megyünk, mert egy órát elvesztünk az utazással, egyet a pakolással, ami nem jó. Ott mindig rövidebb a napunk."

"Időnként előfordul, hogy új helyszínre van szükségünk, és ilyen esetekben Midge (Ferguson, a helyszín felelős) megkapja az útmutatást, majd felkerekedik, keresgél, és fotókkal tér vissza. Ha látok valamit, ami megtetszik, elmegyek, és magam is megnézem. Ha igazán megtetszik, akkor megkeresem Johnnyt és Juliant (Cappst és Murphyt, a két producert), és elmondom, hogy ilyen és ilyen okból oda kellene mennünk. Julian első kérdése ilyenkor az, hogy milyen messze van. Ami jogos kérdés.
A kezdetekkor nagyokat utaztunk, hogy nagyszerű helyszínekre leljünk, de valójában csak helyet kellett találnunk a cselekménynek. Walesnek remek hegyei vannak, viszont a Mill (a vizuális effektusokat készítő cég) jobbakat tud létrehozni. Szóval nem éri meg elutazni egy hegyhez, ami nem is annyira jó, mint az, amit magunk tudunk megalkotni."

Mint mondja, a külső helyszíneket az teszi izgalmassá, hogy mindig az újdonság erejével hatnak, és tartogatnak valami felfedezni valót a stáb számára. A stúdióban viszont nem kell megbirókózni a walesi időjárás viszontagságaival. "Az a helyzet, hogy amikor az ember két-három napot esőben tölt egy külső helyszínen, már él-hal azért, hogy visszamenjen a stúdióba, aztán ha két hetet eltölt a stúdióban, már alig várja, hogy visszamenjen a szabadba."

Webb mesél arról is, hogy a Pierrefondsban található várfolyosók mását részletekben megépítették a stúdióban, így folyosói jeleneteket már csak akkor forgatnak Franciaországban, ha a kamera hosszabb utat jár be, vagy ha például a lépcsősoron kíséri fel a szereplőket. "Őszintén szólva a folyosó díszleteink annyira jók ma már, hogy semmi szükségünk Franciaországba menni azért, hogy a folyosókon forgassunk. Azért megyünk, hogy a várudvart és magát a várat filmre vegyük."

Melyik Merlin-epizódra a legbüszkébb?

"A kedvencem a második évad fináléja, Az utolsó sárkányúr. Nagyon elégedett voltam azzal, amit az első hat percben összehoztunk, a lángba borított udvarral, a Camelot elleni támadással, ahogy Artúr és Guinevere menekül a sárkány elől - a téren játszódó komplett jelenettel az epizód elején. Aztán igazi érzelem gazdag történet kerekedik ebből. Azt hiszem, ez szerepel az első helyen a listámon. Nagyon elégedett voltam vele. Később láttam, hogy érzelmileg milyen hatással volt néhány emberre, Bethan (Jones), aki a produkcióveztőnk a BBC Walesnél nagyon megindítónak találta. Nagyon jó arányban tartalmazza mindazt, amiben erős a sorozat, jó az akció, jó és érzelmekkel teli a történet, de a jó humor is megvan benne."


Az utolsó sárkányúr (2009)

"Elégedettséggel töltött el az ostrom is, amit a harmadik évad elején sikerült létrehoznunk, és mindaz, ami a felvételen látható, figyelembe véve, hogy mindössze 40-50 statisztánk volt, és a teljes ostromot 6-7 kaszkadőrrel csináltuk meg, mégis képesek voltunk megteremteni az illúziót. Úgy éreztem, a teljes csapat jó munkát végzett. Nyilván hozzátettek a nagyszabású CGI felvételek is, és a jelenetsor nagyszerűen működött. Plusz a harc a csontvázakkal, és az összecsapás a kriptában. Tévés léptékkel mérve grandiózus benyomást keltett."

"Számomra ez a két csúcspont. De nagyon szeretem az apró tündérek jelenetét is, amit az Avalon kapujához készítettem az első évadban. Tetszett a jelenet, amikor Merlin lelassítja az időt, hogy megnézze, mik azok a fények, és apró tündérekként jelennek meg."

Bradley nagyon ronda

Az interjú készítője említi, hogy a sorozat címszereplője, Colin Morgan rengeteg méltatást kap az alakításáért, de személy szerint az Artúrt alakító Bradley James teljesítményét is kezdettől fogva figyelemre méltónak tartja. Webb is osztozik ebben a véleményben.

"Teljes mértékben egyetértek, szerintem Bradley hihetetlen sokféle képességet sajátított el, a fizikuma kiváló, és kivételes kardforgató. Nagyon jól érti azt az ívet, amelynek során nagyszerű férfiúvá kell válnia. Emellett gyönyörűen játssza Artúr kapcsolatát Guinevere-rel. Szerintem nagyon sok mindenre képes, az egyetlen probléma, amit látok, hogy valahogy el kellene vonatkoztatnunk attól, hogy ilyen hihetetlen csúnya. És ezt nyugodtan idézheted tőlem. Ez az, ami őt gátolja, remek színész, tud harcolni meg minden, de egyszerűen nem kellemes ránézni."


Bradley James

Kedvenc operatőrünkről

Webb egy másik kollégáját, Dale McCready operatőrt is méltatja, akivel remek a munkakapcsolata, ezért elhívta a Doctor Who stábjába is, most pedig szintén együtt forgatják a Silk című angol sorozatot. Webb elmondása szerint McCready, akinek "bolygó méretű agya van", a képeivel képes pontosan azokat az érzelmeket tolmácsolni, amiket a rendező kigondol. "Nyilvánvaló, hogy technikailag is zseniális, de dióhéjban ez az, amit annyira szeretek benne: azokat az érzelmeket, amiket szeretnél átadni a közönségnek, képes lefordítani a képek és a fények nyelvére."

A rendező arra számít, hogy mindketten visszatérnek jövőre is a Merlin stábjába. "Nagyon meglepne, ha nem lenne részünk az ötödik évadban."

Merlin titka és a filmváltozat

Webb hiába kihagyhatatlan tagja a Merlin alkotócsapatának, a producer páros még őt sem avatta be a sorozat egészével kapcsolatos tervekbe, például, hogy mi az a többször emlegetett zárójelenet, amivel az ötödik évadot zárnák. Így azt sem tudja megmondani, mikor derül fény Merlin titkára, mikor fedi fel varázserejét Artúr előtt.

"Ez az a jelenet, amit mindannyian látni szeretnénk, és ez a sorozat szerkezetének központi eleme. Karfa szorongatós pillanat lesz. De ki tudja, milyen irányba viszi tovább a történetet?" - mondja Webb, aki szerint a Merlin-producerek erőssége éppen az, hogy mindig képesek meglepni a nézőt. Ezért egyelőre tippelni sem akar. "Ki kell várnunk, és majd meglátjuk!"


Jeremy Webb a negyedik évad forgatásán

Szeptemberben hallhattuk először, hogy az alkotóknak mozifilmes terveik is vannak a sorozattal. Bár részleteket nem ismerünk, joggal merülhetne fel, hogy két fantasztikus évadzáró után a mozifilm rendezői székét is Webb foglalja el.

"Nagyon keveset tudok ezekről a tervekről - annyit mint bárki más - de természetesen bármelyik rendező örülne a lehetőségnek, hogy filmet forgathat. Természetesen kapva kapnék rajta!"

"Hogy ki legyen az író, attól függ, mi lenne a történet. Az íróink mind nagyon jók, de mindegyiknek más az erőssége. A történet határozná meg, hogy melyik író illik hozzá leginkább."

Mint tudjuk, az idei dupla évadzárót a nem kevésbé tehetséges Alice Troughton rendezi, Webb pedig az ezt megelőző két epizódot készítette el. Mivel azonban a finálé befejezése sok utómunkát igényel, Webb epizódjait forgatták utoljára. Végezetül néhány szó, amit ezekről mond az interjúban:

"Remélem tetszeni fog ez a két epizód. Az utolsó blokk forgatókönyvei általában egyszerűbbek, nincs bennük sok CGI, mivel nehéz velük időben elkészülni. Szóval nagyon jó volt ezúttal kifejezetten karakterközpontú epizódokat rendezni, nagyobb akciójelenetek nélkül. De nagyon elégedett vagyok velük."

Az eredeti interjút elolvashatjátok ide kattintva.

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr623434509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merry 2011.12.04. 20:09:30

:) Szeretem az epizódokat amiket rendezett bár a csontvázas jelenet nekem annyira nem tűnt lenyűgözőnek. A többi viszont tényleg fenomenális. 45 percig fenntartja a feszültséget.
Bradley ronda :) Hát nem járt ő még az én sulimban az biztos. Teljesen lányos szempont de én azt is kedvelem a Merlinben sok egyéb jó tulajdonság mellett hogy férfias férfiak vannak benne, mert a mostani ifjúság meglehetősen elnőiesedett, főleg ha a divatos vámpírművekre gondolok. ( Kivéva a True Blood) A mai epizód (4.10) is remek volt!

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2011.12.05. 16:30:35

@Merry:
nekem a csontvázakban az tetszett nagyon, mikor Arthur belevágta az egyikbe a kardját, mire a csontváz lenéz, aztán megvonja a vállát, majd harcolnak tovább. :D

Amit Bradley rondaságáról mondott, az sztem pontosan azért mondta, mert Bradley James egy rendkívül jóképű férfiú, és éppen ezért a tehetségét annyira nem veszik komolyan (SAJNOS!). Holott Ők ketten (mármint Colin és Bradley) a valóságban is az Érem Két Oldala (két valóban TEHETSÉGES oldala).
süti beállítások módosítása