Egy-két hónap míg eldől a folytatás sorsa

Comic-Con 2012: Kerekasztal interjú Julian Murphy producerrel

 2012.07.17. 02:03

Ahogy olvashattátok, közvetlenül a Comic-Con Merlin-előadását megelőzően a Merlin-csapat tagjai egy órán át - stílszerűen - kerekasztal interjút adtak a sajtó képviselőinek. A következő napokban ezekből is válogatok a blogon. Először a Julian Murphy producerrel készült beszélgetést láthatjátok a Whedonopolis felvételén. Alatta (viszonylag hosszan) összefoglalom az elhangzottakat.

A producerek csak előző este érkeztek meg San Diegóba, mivel a Merlin forgatása nem állhat le a Comic-Con idejére sem. Tavaly szerencsések voltak, mert a rendezvény pont egybeesett a stáb nyári pihenő hetével. Idén sajnos nem, ezért nem tudtak elhozni minden főszereplőt.

Az ötödik évad az eddigi legnagyobb változást hozza el a sorozatban. Három évet előre ugrunk az időben, Camelot aranykorában járunk, áll a kerekasztal, Artúr és Guinevere ül a trónon. Aztán - ahogy az a klasszikus történetből ismert - a romlás szép lassan megfertőzi mindezt.
Az új évad egy fokkal felnőttesebb, egy fokkal komorabb, és a karaktereket új szituációba helyezi. Gwen érett királyné, aki kiveszi részét a politikából, Artúr az a király, akivé válni akart, Merlin pedig sokkal erősebb karakter, maga mögött hagyta a naivitását, meg akarja védeni mindazt, amit sikerült felépíteni, és ezért kész bármit megtenni. A lovagok is nagyobb szerepet játszanak.

Az állandó szereplők kivétel nélkül visszatérnek, de viszontlátjuk Camelot szövetségeseként Annis királynőt (Lidsay Duncan) és Mithian hercegnőt (Janet Montgomery) is, valamint Anthony Head is visszatér.

Részben Mordred az oka annak, hogy előre ugrunk az időben. A gyerek Mordredet alakító Asa Butterfield most 13 éves (igazából 15), és Mordred igazi történetét nem lehet egy gyerekkel elmesélni. Az Artúr-legenda jelentős, izgalmas része épül Mordred karakterére, amit szeretnének beemelni a sorozatba. Az egyetlen különbség, hogy ebben a történetben nem Artúr fia.
Mordred még most is fiatalember, de már felnőtt.

Hogy lesz-e folytatás, nem az alkotókon múlik. Folynak a tárgyalások a hatodik évadról. Murphy szerint még egy vagy két hónap, mire eldől a kérdés.

Az amerikai gyakorlattal ellentétben a sorozat költségvetése lényegében nem változott az évek folyamán. Murphy szerint nagyjából negyedannyi pénzből gazdálkodnak, mint a Trónok harca készítői. A különbség abban érhető tetten, hogy évadonként két-három ötletet kell elvetniük amiatt, mert az nem jönne ki a költségvetésből. Van egy kész forgatókönyvük is, ami bár fantasztikus, három éve fiókban van, mivel költségvetési szempontból kivitelezhetetlen.
A költségek valamelyest csökkentek az évek folyamán, mivel már rengeteg díszletük, jelmezük és kellékük van, ezért kevesebb újat kell készíttetni. A CGI kapacitásuk is egyre nagyobb és gyorsabb. Emiatt minden évben kicsit többet, jobbat tudnak mutatni a képernyőn, de a határok meg vannak húzva.
A gázsik ha növekednek is, ezt ellensúlyozza, hogy más költségek csökkennek - például a számítógépes trükköké.

cc2012_interju_murphy.jpg

Gwen járja be az egyik legérdekesebb utat az évadban, és először játszik igazán komoly szerepet. Gwen és Morgana karaktere is előrébb lép. Azáltal, hogy az időben előre ugrunk, a változásokat ugyan nem követhetjük nyomon, de a szereplőket új szituációban találjuk, ami számos új lehetőséget nyit az írók számára.

Az új évadban előkerül az Artúr-legenda néhány új eleme. Az egyik ilyen Mordred szerepe, ami kifejezetten izgalmas, és kezdetektől fontos része a legendának.
A helyzet más, mint az első években, mivel Nagy-Britanniában este negyed kilenc után kerül adásba a sorozat, és a közönség túlnyomó többségét a felnőtt nézők teszik ki, amit figyelembe is kell venniük, ám a legenda legsötétebb témáit, bármennyire is izgalmasak, nem dolgozhatják fel, ezért a nemi erőszak, a vérfertőzés kimarad a történetből. Bár a mondakör tele van ilyenekkel - teszi hozzá nevetve.

Murphy nem szokta elolvasni a rajongók ötleteléseit, sugallatait, mert úgy nem tudna írni, ha ezernyi rajongó duruzsolna a fülébe. Lehetnek ezek az ötletek fantasztikusak is, de neki muszáj kizárnia a látóköréből mindet. Azt ígéri, ha egyszer a sorozat végére érnek, majd visszaolvas.

Jelenleg a 7-8-9. rész forgatása zajlik, öt epizódot kell még leforgatniuk az évadból.

Murphy izgalmasnak találja, hogy Facebook-játék is születhet a Merlinből. Úgy véli, eddig nem igazán aknázták ki a sorozatban rejlő efféle lehetőségeket, ám hamarosan három komoly Merlin-regény megjelenése is várható. A két producer most először tudott ilyesmikkel is foglalkozni, ami szükséges volt ahhoz, hogy más tehetséges emberek játékot készíthessenek vagy épp regényt írjanak a víziójukból.

Az utolsó kérdés, hogy Alex Vlahost milyen szempontok alapján választották ki a felnőtt Mordred szerepére.
Alex fiatal walesi színész, és bár a sorozatot Walesben forgatják, a származása nem játszott szerepet a kiválasztásban. Egyrészt hasonlít Asára, ez nyilvánvaló szempont volt, másrészt felfedezhető benne a fiatal ártatlanság, ugyanakkor valami megfoghatatlan titokzatosság is. Ezek alapján esett rá a választás.

Címkék: interjú 6. évad 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr674661324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajna27 2012.07.17. 11:06:55

Köszönet a fordításért Balinor :)

Aztán - ahogy az a klasszikus történetből ismert - a romlás szép lassan megfertőzi mindezt.

kérdés hogy ez minek lesz köszönhető, Mordrednek, és Morgananak? Nem akarom, hogy mégtöbb pozitív szereplő váljon rosszá...kezdek félni a végétől :(
amúgy sok újdonságot nem mondott Murphy :)

Zoe86 2012.07.17. 11:09:56

BALINOR!!
Akkor ezek szerint a 3 film az 3 regénnyé változott??

VAGY?

és még a hatodik évad se biztos??

most akkor?
MI VAN?

HELP! THANKS!

Zoe86 2012.07.17. 11:14:09

egy hozzászólás:

Colin és Katie sokkal konkrétabb dolgokat is mondott az interjúkban..főleg a dupla nyitóepizódról...( Colin ) :)
DE akkor, lehet...hogy már ez se biztos.

Azt hiszem most össze vagyok zavarodva :)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.07.17. 12:29:00

6. évad még nem biztos. Ez csak azért gáz, mert nyilván befolyásolná az ötödik évad lezárását, hogy lesz-e folytatás, nem? Tavaly mikor is rendelték be az ötödik évadot?

Visszaolvassa a rajongók ötleteléseit? :D Asszem ezzel önként elárasztotta nyugdíjas napjait olvasnivalóval, egészen élete végéig.. :P :D

Köszi az összefoglalót ;)

Spawn85 2012.07.17. 13:38:43

@ajna27: Melyik pozitív szereplő vált gonosszá? (Én Morgana-t és Mordred-et sosem tekintettem annak, mert az Arthur mondakör szinte minden verziójában ők negatív karakterek.)

Merry 2012.07.17. 14:17:10

3 regény? :) Na húzok angolórákat venni mert ezt muszáj elolvasnom. :D Dejó! A filmekről egy szót se szólt, de lehet hogy előbb megvárják mi lesz a 6. évad sorsa. Legyen már október!!!! ;)

ajna27 2012.07.17. 14:19:00

@Spawn85: de én nem foglalkozom ennél a sorozatnál az Arthur mondakörrel, mert itt minden más. Nekem itt Morgana igenis pozitív szereplő volt az elején. Pont ezért remélem, hogy Arthurt sem változtatják olyanná, mint amilyen az egyéb (a mondakört szorosabban követő)filmeknél. Nem szeretném megutálni a végére, ezért remélem a romlás nem miatta lesz majd

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.17. 16:18:34

@Merry: szept.29-e estéjében egyezzünk ki, oké?:D

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.17. 16:20:53

@ajna27: Morgana nem más, mint a körülmények áldozata. Sztem pont az a jó ebben a verzióban, hogy itt még Uther sem mondható ezerrel gonosznak, mert engedtek belelátást abba, amit ő él(t ) meg... megérthetjük az ő érveit is, akármennyire nem értük egyet vele :)
igazából Morganát és Uthert uabból az anyagból gyúrták: mindkettő makacs, ragaszkodik a saját igazához, és tűzön-vízen (vérrel, vassal, stb.) keresztülviszi az akaratát:)

Merry 2012.07.17. 16:28:23

@NapShe: Szept. 30. regggel?
Morgana jelenlegi helyzete miatt Merlin a hibás! Katie szerint. Szerintem Morgause, meg picit Gaius mert tudatlanságban akarta tartani. Ha ő és Merlin a szárnyaik alá vették volna minden másképp alakul de akkor most nem ülnénk tűkön. Nagyon kiváncsi vagyok ki ejti foglyul Morgana-t. Esetleg Mithian vagy Annis? Remélem Tristan visszatér bár erről eddig egy szó sem esett. :(
Morgana Uther lánya bármennyire tiltakozik ellene. Imádtam mikor Annis szembesítette ezzel. :)
Remélem Vivianne-ről is többet megtudunk még.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.17. 16:35:11

@Merry: oké, nem bánom:) a lényeg, hogy lássuk már az első részt legalább (bár utána úgyis az lesz, hogy mikor lesz a következőőő????:D) :)

Dorah 2012.07.17. 18:28:41

Nagyon szépen köszi Balinor:))

Most már aztán gőzöm sincs, hogy mit hoznak ki ebből, bár Angel említett egy izgalmas dolgot Gwen karakterével kapcsolatban, ami pikáns lehet, hogy azért nála is lesznek még érdekes dolgok:)pp

Colin meg szintén elhintett olyan infót, hogy néztem egyet, és ez merlin karaktere szempontjából elég fontos lesz, na meg Colin milyen zseniálisna fogja eljátszani:))

bocsi, hogy ilyen ködösen fogalmaztam, nem akarok nagyon spoilerezni:)))

@Merry: én úgy hallottam, hogy Morganát teljesne új karakter fogja fogságban tartani, Mithian meg Annis királynő nem új karakterek:) ez is izgi lesz:))

a szeptemberről és a Merlinről a Green Day szám jutott eszembe:
"wake me when september ends":PPP

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.07.17. 20:11:45

@Dorah: @Merry: Azt maga Katie mondta, hogy Morgana egy új szereplő fogságában tölt el két évet a háromból.. Nem? Már kezdek összezavarodni a ki-mit mondott dolgokban :D De akkor biztos igaz.

@NapShe: igen, én is azért imádom, mert a legnagyobb hősöknek is vannak hibáik, és ez a sorozat nem fél ezt is megmutatni. Ugyanakkor, ahogy egy másik sorozatban hangzik el (Once upon a time, meleg szívvel ajánlom :P): "Evil isn't born, it's made" tehát annak is meg van a jó oka, hogy Morgana, Morgause, vagy épp Mordred (imádom az M betűiket :)) negatívak lettek. De csak egy szemszögből nézve.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.07.17. 21:09:25

@Zoe86: Nem kell aggódni, több interjút is adtak! :) Majd jönnek azok is.
A három film és a három regény két külön dolog.
A hatodik évadról, ahogy tegnapelőtt írtam, jelenleg tárgyalnak.

siu 2012.07.17. 21:10:22

Köszi Balinor.:) Valószínüleg szeptemberig találgathatunk hogy mit is akartak mondani ezekkel :) De sebaj, igy legalább telik az idő :)

Merry 2012.07.17. 21:41:47

Tényleg!! Ez mindig elkerüli a figyelmemet. Ki jöhet még? Ki lesz ez az új karakter? Arthur-nak még vannak rokonai? Jó akaratú rokonai? Annyira kíváncsi vagyok!!
Remélem a lovagok is leülnek majd egy kerekasztal interjúra :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.07.17. 22:32:00

@Merry: Remélem a lovagok is leülnek majd egy kerekasztal interjúra :) - - - ÁMEN!!! :)

egyébként egyre erősebb a gyanúm, hogy Liam karaktere lesz a Morganát láncra verő...:$$

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.07.18. 01:38:06

@Caretha: "Tavaly mikor is rendelték be az ötödik évadot?"

Tavaly a Comic-Conon jelentették be, hogy berendelték az 5. évadot, de azt tudni kell, hogy nem ez a jellemző gyakorlat, ez kifejezetten kivételes dolog volt és óriási bizalom a BBC részéről.
Az első három évben novemberben, tehát az aktuális évad vége előtt nem sokkal, a nézettségi adatok birtokában jelentették be a berendelést.

Nem látunk a színfalak mögé, ezért a sorok között nagyon nehéz olvasni, de a berendelés ténye és a berendelés bejelentése valószínűleg két különböző dolog.
Igazából nem tudom, mi lehet olyan esemény "egy vagy két hónap múlva", ami miatt Murphy azt gondolhatja, hogy vélhetően akkorra lesz meg a döntés. Ezért - bár messzemenő következtetéseket nem akarok levonni - arra gondolok, hogy itt valójában nem a döntés, hanem a várható bejelentés időpontját becsülte meg.
Mert ugyebár, ha már tudni fogják, hogy megvan a berendelés, de még nem jelenthetik be, mi továbbra is csak azt fogjuk hallani, hogy folynak a tárgyalások...

Spawn85 2012.07.18. 04:16:39

@NapShe: Az mondjuk tényleg jó ebben a sorozatban, hogy gyakorlatilag minden szereplő indokait meg lehet érteni. Ettől még persze minden második le akarja/akarta zúzni Camelot-ot, de okkal. :)

@ajna27: Mondjuk ez igaz. Ennek a sorozatnak kb. annyi köze van az Arthur mondakörhöz, hogy a szereplőket ugyanúgy hívják. :)
De persze ez nem baj, mert attól még jó.

Dorah 2012.07.18. 09:50:01

@NapShe: Neked is?:) eskü, nekem is egyből ő ugrott be, végigpörgettem gyorsan az új karaktereket, és valahogy ő tűnt a "megfelelő" személynek, pedig még nem tudjuk, hogy miféle karaktere lesz, de vmi az súgja, hogy ő lesz a fogvatartó:))))

Morgana 3 évből 2-öt fogságban tartott, gondolom később így bukkana fel Morgana "múltjából", és derülnének ki dolgok:)))

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.07.18. 15:06:00

@Balinor: köszi, tényleg, az is Comic volt. Na igen, lehet, hogy már rég tudni fogják a döntést, amikor mi még itt senyvedünk :) csak azért nem mindegy, hogy úgy írják meg/forgatják le az utolsó részeket, hogy tudják, lesz 6. évad...

@Merry: valljuk be, Arthurnak eddig nem sok jó akaratú rokona tűnt fel :D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.07.18. 19:02:43

@Spawn85: A sorozat kb annyira áll távol a legendától, amennyire a legenda egyes változatai egymástól. :) Való igaz, hogy semmit nem vehetünk biztosra, csak azért, mert "a legendában úgy volt".

Spawn85 2012.07.19. 11:17:40

@Balinor: Még induláskor a sorozatot többen a Smallville-hez hasonlították. Olyan szempontból tényleg van egy kis hasonlóság, hogy az Smallville is több helyen szembement az ismert Superman történettel, ennek ellenére egy szerethető jó kis sorozat volt. (Nem véletlenül ment 10 évig).

A Merlin is hasonló, az Arthur mondakörnek egy teljesen új saját változatát meséli el. És igen, tényleg nem lehet biztosra menni, hogy akkor mi is fog történni. :)
süti beállítások módosítása