Nem mind fantázia

 2012.08.17. 02:44

A Facebook-oldalon már olvashattátok, de talán itt is elfér az a néhány érdekesség, ami a negyedik évad hazai premierje kapcsán jutott eszembe. Jó tudni, hogy a Merlin alkotói nem csupán az Artúr-mondakörből, hanem más mitológiák mellett az északi népek folklórjából is merítenek a sorozathoz.

samhain_artur_agravaine.jpgA negyedik évad nyitóepizódjában szereplő Samhain ünnepe például nem kitaláció, hanem nagyon is létező. Ez a keresztény halottak napja és mindenszentek ünnepkör pogány elődje volt a kelta népeknél. Nem is merült feledésbe, hiszen a Brit-szigeteken mai napig általánosan ismert a Samhain kifejezés.

Érdekesség: Amikor Artúr Samhain éjjelén, a halottak ünnepén az elvesztett ősökről beszél, a rendező egy hosszú pillanatra Merlin arcát mutatja. Ugye nem kérdés, hogy hősünk épp a halott apjára, Balinorra gondol? Valószínűleg rá gondolt akkor is, amikor - mint az epizódból kiderül - megírta Artúrnak ezt az ünnepi beszédet.

Szintén az évadnyitóban szerepel a szellemvilág őre, a Cailleach (ejtsd: kéliksz). Ez a szereplő sem a Merlin íróinak agyszüleménye. A Cailleach az északi néphiedelem egyik alakja, nevezik viharbanyának, télanyónak vagy télkirálynőnek is, aki Samhaintól Beltane-ig (november 1-től a május ünnepig) uralkodik a természet felett. A "cailleach" szó mai napig használatos Skóciában és létezik az ír nyelvben is - nagyon vén öregasszonyt jelent.

További érdekesség, hogy a negyedik évad nyitánya Samhainkor, míg a finálé a május ünnep napján veszi kezdetét. Ebből könnyen kiszámolható, hogy ez a 13 epizód nagyjából fél évet ölel fel.

Címkék: 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr244716768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siu 2012.08.17. 16:28:23

Köszi Balinor az értékes infókat :) Így visszanéztem hogy mit is mind abban a beszédben :)) Nagyon szép beszéd :)
Tudom hogy nem ide kellen írnom, de arról nincs valami feljegyzés mennyire voltak nagyothallók a lovagok és Arthur :))))) Jó csak poén volt :) Köszi mégegyszer :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.08.17. 18:47:47

@siu: a 4.2-es bőrszárnyúak-tűnjetek-innen-by Merlin varázslatra gondolsz?:)

siu 2012.08.17. 19:07:02

Igen! :) Arra! :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.08.17. 21:51:10

@siu: hát az valóban nagyon érdekes "suttogás" volt :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.08.17. 22:12:29

@NapShe: Igen, az eredetiben lényegesen halkabb.
süti beállítások módosítása