Interjú a jelmezrészleg vezetőjével

Merlin kulisszatitkok - 1. rész

 2012.09.29. 01:07

Samantha Cousins a sorozat 2008-as indulása óta vezeti a Merlin jelmezrészlegét. Az újságírók augusztusban tett stúdiólátogatása során vele is beszélgetett a GeekSyndicate riportere.
Ebből született az alábbi interjú, amelyből megtudjuk, melyik Colin Morgan (Merlin) kedvenc jelmeze az idén. Spoileres beszélgetés következik! Szóltam.

jelmeztar_20120824.jpg

Hogyan kezelitek a jelmezeket a mindennapi munkátok során?

Amikor utazunk, ezzel a kamionnal megyünk, egyébként meg minden héten elővesszük, amire épp szükségünk van. Ezért állandóan zajlik a kipakolás és bepakolás. A sátraknál jártál már?

Elmondod, mik vannak itt?

Nost itt vannak különválogatva a főszereplők, Merlin, Gaius, Artúr, a lovagok, Gwen és Morgana jelmezei.

Van olyan darab, amire kifejezetten büszke vagy?

Én a részlegvezető vagyok, ezért nem az én érdemem, de ez itt Dolma - vagyis Merlin, mikor nővé változik - egy öreg hölgy. Az egész kézzel varrott - ez itt az alsószoknya, aztán a ruha, egy kis köpeny és egy fejkendő, itt pedig - Colin imádja ezt a jelmezt - van egy púp, amit rákötünk, és melltartót is visel, ami elég súlyos darab, ha megfogod - súlyra olyan, mint egy igazi. Ki van tömve mellekkel. A feneke is ki van tömve a nadrágban. Szóval ez egy mókás darab.

artur_s1_kabat.jpgHogyan zajlik egy átlagos napod?

Úgy indul, hogy előkészítem az összes jelmezt, aztán megbeszélem a színészekkel, hogy mit kellene felvenniük. Általában 6-kor, 6.30-kor érkezem, esetleg még bekapok valami reggelit, majd gondoskodom róla, hogy mindenki be legyen öltözve, aztán nekilátok a mosásnak, jön a többi átöltözés, majd már készülök is a következő napra. Ez így megy mindig - örök rohanással.

Minden jelmez teljesen nulláról készül?

Igen, mindegyik, és magunk is színezzük őket. Kezdetben az összes szövet krémszínű vagy fehér, és kézzel festjük át. Az anyagaink mind minőségi szövetek, amiket a Portobello Merketen szereztünk be az évek folyamán.

Ti határozzátok meg a színeket?

Nos, többnyire mi határozzuk meg, de néha beleszólnak a producerek. Mintákat szoktunk készíteni, azokat megmutatjuk a producereknek, és ők választanak. Számít a díszlet, a környezet színe is.

Akadt már olyan, amit nehéz volt beszerezni vagy elkészíteni?

A legtöbb ilyen! (nevet) Mindegyik! Ha egy konkrét szereplőről van szó, Jane, a tervezőnk előáll egy saját elképzeléssel, amit megfelelőnek vél, arra a producerek rábólintanak, mi elkészítjük, aztán jön a ruhapróba, vagy megkapják a fényképet, és lehet, hogy azt fogják mondani, mégis inkább valami mást szeretnének.

Aztán megbeszéljük, hogy mit akarnak és mi mit tartunk jónak, szóval nem mindig könnyű megérteni, hogy pontosan mi kell. Van, hogy csak akkor derül ki valamiről, hogy nem jó, amikor élőben látjuk, mert nem mindegy, mi áll jól a színészen. Hiszen általában előbb elkészítjük a jelmezt, mint hogy látnánk személyesen a szereplőt. Előfordul, hogy más alkat, mint amire számítunk.

Mi történik azokkal a jelmezekkel - bár feltételezem, hogy némelyiket újra felhasználják -, de mi történik azokkal, amelyekre már nincs szükség?

Nagyon sokat újrahasznosítunk. Mindent elraktározunk, szereplőnként csoportosítunk, és időnként újrahasznosítjuk őket. Van, hogy egy szereplő visszatér - lehet, hogy csak alap dolgokat, de egy nadrágot, egy inget újra fel tudunk használni, a készletek nagy része pedig megy a statisztáknak, mert szokványos ruhadarab. Nyilvánvaló, hogy vannak olyan darabok, amelyek egy konkrét szereplőhöz tartoznak, azokat különválasztjuk.

jelmezterv_morgana_s3.jpgPéldául egy olyan szereplő számára, mint Merlin, hány jelmezetek van?

Ő 3-4 különböző színű inget hord, mindegyikből van négy darab, mindegyik kendőjéből is négy van, és van jó pár nadrágja, de ez igazából nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok az akciójelent, vannak statiszták, lovas kaszkadőrök, szóval nagyon kell vigyáznunk a holmikra, mert gyorsan elkopnak.

Van tippetek, hogy összesen hány jelmez van itt?

Fogalmam sincs! Oké, mondjuk köpenyből van nagyjából 80, de most csak megközelítőleg mondom, láncingből valószínűleg van 100 is. Láttátok őket? Meg lehet tapintani. Indiában készíttettük, de az anyaguk alumínium, így lényegesen könnyebbek, mint a valódi, de még így is elég súlyosak.

Van olyan jelmez, ami abszolút kedvenc?

A főszereplőké, mert ezeket minden nap látom, így már hozzám nőttek, de azok is, amik a sátrakban vannak, mert azok olyan szereplőkhöz tartoznak, akiket csak egy-két epizódban látunk, mint például Mithian hercegnő vagy a Dolma-jelmez. Gwen jelmezei csodálatosak. Fantasztikus ruhák - remek a szabásuk.

Címkék: interjú 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr214809260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.29. 11:12:35

wow :O
atyaég, hogy mi lesz ebből?:D
KÖSZI A FORDÍTÁST!!! <3

Vera :) 2012.09.29. 11:49:39

"ez itt Dolma - vagyis Merlin, mikor nővé változik" --> Érdekes évadnak nézünk elébe O.o Kíváncsi leszek erre a jelenetre xD

Zoe86 2012.09.29. 15:12:08

ILYET SE OLVASTAM MÉG!!

Köszi Balinor!

Annyira jó ilyeneket megtudni!
mindig kíváncsi voltam vajon hány "ugyanolyan" sála,inge van Merlinnek :)
(Mondjuk érdekes hogy előbb elkészítenek egy-egy jelmezt aztán próbálnak?? nem igazán költségkímélő módszer.. de hát lehet hogy még ebben is titkolóznak a producerek..vagy csak nem tudják még ki lesz a jelmezben??? )

Colin megint új szerepben! HAJRÁ! Merlin NŐ lesz , ráadásul ÖREG NŐ???!!

ez egyre jobb!

nagyon jó lesz az ÖTÖDIK!
és nagyon várom már!
:)
MÉG EGY HÉT!!!!

ezt már..fél lábon is..páncélingben vagy púposan :) bárhogy kibírjuk

Merry 2012.09.29. 17:48:36

Hahá Merlin öreg nő lesz!!!
Na erre kíváncsi leszek!! Akkor lesz öreg nő mikor Morgana is öregasszonnyá változik? Vagyis... akkor az a néni Pierrefonds-ban nem is Katie volt hanem Colin...?
Legyen már jövő szombat éjjel!
Remek kis interjú volt pláne amilyen remek jelmezekkel dolgoznak,
Köszi!

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.09.29. 18:09:21

Ááh, az Emryses átmaszkírozása is olyan jó, alig várom, hogy lássam öreg néniként XD Vajon Arthur mit fog rá szólni? Őt is ismerősnek találja majd? :DD

Vera :) 2012.09.29. 21:45:54

@Merry: visszanéztem az akkori képeket, és a nénike tuti nem Colin, mert van olyan kép, ahol az a bizonyos nőszemély meg Merlin egy képen vannak :D

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.30. 11:38:03

@Vera :): akkor ez magic a javából :D (am sztem az idősnéni még mindig Katie :D... úgy tűnik, Nála nem csak 3 évet ugrunk az időben:P:D)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.09.30. 20:13:06

@NapShe: azért poén lesz, ha idős nénike-Morgi összefut idős-nénike-Merlinnel.. XD

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.30. 20:32:02

@Caretha: na igen :D:D az tényleg vicces lenne :D
süti beállítások módosítása