Vélemények az évadnyitóról

 2012.10.10. 23:42

Egyöntetűen pozitív az ötödik évad nyitóepizódjának fogadtatása, nem csupán a rajongók, hanem a külföldi kritikák szerzőinek körében is. A kép aligha meglepő, ám a világhálón fellelhető írásokból jólesik szemezgetni.

"Az ötödik évaddal jelentkező Merlin egy rá jellemző jól megcsinált, jól megírt és jól eljátszott epizóddal tért vissza, amely új háttértörténetet és történetszálat adott a sorozatnak. A Merlin meglepően sok mítoszhoz nyúlt hozzá az elmúlt évek során, így a nézők ma már nem csupán Artúr királlyal és Guinevere királynéval találkozhatnak, hanem a kerekasztallal, csaknem az összes lovaggal, a gonosz Morganával, a barátságos sárkánnyal és a bosszúvágyó Mordreddel is, mindössze 40 perc leforgása alatt. És ezek mind olyan elemek, amelyeket évek alatt, lassan építettek fel. A sorozat mesterien húzta elő egymás után ezeket az motívumokat, hogy izgalmas és elképesztően szórakoztató nyitóepizód szülessen belőlük" - írja a comicsbulletin.com.

501_kerekasztal.jpg

"Az első epizód akció és dráma tekintetében csakugyan nem okozott csalódást. Egy BBC-sorozat esetében általában a speciális effektusok minősége jelenti a buktatót, de a Merlin kivételt jelent, hiszen a CGI és a kulisszák lenyűgözően valóságosak. A színészi játék meggyőző, Merlin és Artúr együttese pedig egyszerre megnyerő és szórakoztató" - írja hasábjain a Liverpool Student Media.

"Ötödik évébe lépve, a sorozat egy olajozottan működő gépezet. Az akciójelenetek mesterien kidolgozottak, és a sorozat megtalálta a tökéletes egyensúlyt a karakterekkel.
Például a rajongók kedvence, Merlin és Artúr barátsága egyenlő mértékben foglalja magában a humort és az emberi drámát, miközben az írók és a színészek egyformán ügyesen kezelik a kapcsolat mindkét oldalát. Az epizód közepén, a mókás jelent, amelyben Merlin trükkjével lenyűgözi az udvar népét, egyből átvált a két szereplő érzelmekkel teli jelentére, ám ezt olyan készséggel adják elő, hogy a váltás nem is hat idegennek" - fogalmaz a DigitalSpy.

"Mindent egybevetve, erős kezdéssel indul a Merlin ötödik évada, és fantasztikus alakításokkal minden érintett részéről.
Az epizódban azt is láthatjuk, hogy Gwen kénytelen komolyan venni királynéi kötelességeit, ami valószínűleg sokkolni fogja az amerikai nézőket, amikor az első részt látják. Különösen, ha megszokták a szerényebb Gwent a korábbi évadokban." - emeli ki a Scifi Pulse.

s5_promo_morgana.jpg

"Az Artur's Bane sok élvezni valót tartogat, de a legszembetűnőbb fejlődés a produkció minőségében fedezhető fel. Ahhoz képest, hogy a Merlin egy BBC-sorozat, viszonylag szerény költségvetéssel, számos jelenet és látványos tájkép versenyre kelhet bármivel az HBO-féle költséges Trónok harcában. Az akciójelenetek és a karddal vívott csaták a rendezőt, Justin Molotnikovot dicsérve, sokkal jobban koreografáltak, mint amikre korábbról emlékszem a sorozatban, és ráerősítenek arra a mindent átható érzésre, hogy a Merlin végre ráébredt saját lehetőségeire" - írja a Dan's Media Digest.

"Julian Jones forgatókönyve hemzseg az ígéretektől, és árnyékát a szereplőinkre veti, az akció, a veszély és a humor csodás elegyét adva. Mivel ő a sorozat létrehozóinak egyike, nyilvánvaló, hogy jól ismeri a karaktereket és tisztában van vele, merre tart az évad, így forgatókönyve tele van lehetőségekkel a jövőre nézve" - hangsúlyozza a danofgeek.com.

"Bár olyan szereplők térnek vissza, mint Annis királynő vagy Mordred, ez a történet éppen hogy kitágítja a legendát, korábban nem látott helyszínekre kalauzolva bennünket, mint amilyen Ismere, új druida jelképeket és újfajta ellenségeket mutatva be." - írja kritikájában az SFX.

s5promo_merlin_artur_fa2.jpg

"Ahogy általában, a dráma, az akció, a humor és a varázslat remek egyensúlyban tálalt keveréke volt az epizód. Eddig is tudtuk, hogy Artúr és Merlin együttes jelenléte fantasztikus, egy klasszikus brománc, amely könnyedén járja meg a mélységeket és magasságokat, akár többször is minden egyes kaland során. Az epizódban felfedezhető karakterfejlődés bemutatja, mennyire összenőttek a szereplők a közbeeső időben.
Ám a történetben eltelt három év során Gwen ment keresztül a legdrámaibb változáson" - emeli ki a TG Dayli, melynek szerzője az alábbi két bekezdéssel zárja kritikáját:

"Lenyűgöző, hogy milyen messzire jutott ez a sorozat a szerény gyökereitől, a tini fantasytől, amelyhez nyilvánvalóan az amerikai Smallville szolgált előképül, amely a várnak szinte ugyanabban a négy szobájában játszódott, és amelyben a legnagyobb látványosság egy árnyékban rejtőző sárkány volt a pincében. Akkor is lenyűgöző volt, leginkább az íróknak és a rendkívül tehetséges főszereplőknek köszönhetően. Mostanra azonban teljesen beérett, felnőttkorba lépett, akárcsak célközönsége az elmúlt öt év során.

Aki még nem kezdte el nézni a Merlint, most lásson neki! Az első évadok könnyedségét akkor is megéri végigülni, ha az nem jön be annyira. Aki pedig már a Merlin-rajongók közé tartozik, készüljön! Ha a mostani premierből kiindulhatunk, a sorozat eddigi legjobb évada vár ránk."

Címkék: 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr524831833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajna27 2012.10.11. 11:43:44

Tökéletesen egyet kell értsek az összes kritikával(bár inkább dicshimnuszok:P)
köszönet a csokorba gyűjtésért Balinor :)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.10.12. 19:47:28

Így van, nagyon köszi :) Jahj olyan jó ilyeneket olvasni ^^
süti beállítások módosítása