Mindvégig hétmillió közelében járt, majd az utolsó részekre - akárcsak tavaly - megugrott a Merlin ötödik évadának nézettsége. Az izgalmas 10. részt (The Kindness of Strangers) az angol X-factor döntőjével egy időben 5,54 millióan választották, ám az epizód hivatalos nézőszáma elérte a 7 milliót.

Egy héttel később Mordred epizódja, A The Drawing of the Dark már 5,92 millió nézőt ültetett a képernyők elé, amely átmenetileg éppúgy évadcsúcsot jelentett, mint az epizód 7,34 milliós össznézőszáma.

512_merlin_kristaly.jpgA finálé december 22-én vetített első része aztán a sorozat minden rekordját megdöntötte, és a Merlin öt éves történetének legnézettebb epizódja lett. A BBC One 2012-es évének legnézettebb szombatján sorozatrekordnak számító 7,25 millió néző volt kíváncsi a Merlin fináléjának első részére. Az ünnepek folyamán további 1,2 millió néző tekintette meg az epizódot, így 8,45 milliós össznézőszámával a The Diamond of the Day első része minden idők legnézettebb Merlin-epizódja lett, megdöntve a tavalyi finálé első része által tartott rekordot.

Két nappal később a befejező rész - az első Merlin-epizód, amely nem szombat este, hanem hétfőn került képernyőre - 6,14 millió nézőt ültetett a képernyők elé. A The Diamond of the Day szenteste vetített második részét még 1,66 millióan tekintették meg felvételről az ünnepek során, így 7,8 milliós hivatalos nézőszámával minden idők negyedik legnézettebb Merlin-epizódja lett.

nezettseg20121231.png

Meghúzva a mérleget, az ötödik évad a negyediknél enyhébb kilengésekkel, de ahhoz nagyon hasonló számokat és szinte azonos évadátlagot produkált, így bátran kijelenthető - a grafikonon is jól látható -, hogy népszerűsége csúcsán ért véget a sorozat. Ami azonban legalább ilyen figyelemreméltó, és igazi jelenséggé emeli a Merlint: a brit televíziózás vitathatatlanul legnehezebb műsorsávjában öt éven át megállta a helyét, évről évre megtartva és növelve nézőtáborát.
Nem kell nagy jóstehetség, hogy tudjuk, 2013-ban a fantasy sorozat nagyon fog hiányozni a BBC őszi műsorstruktúrájából.

Az öt évad nézettségi adatairól itt további részleteket olvashattok.

Címkék: nézettség 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr205004570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2013.01.08. 20:24:32

8 és fél millió ember :O és akkor ez még csak akikről tudunk.. úristen O.O Hát, remélem, hogy lesz eredmény a jan. 23-ai díjátadón, de az biztos, hogy már ezek a számok is hűen mutatják a sorozat elismertségét :)

Kymy 2013.01.08. 20:27:05

Ne felejtsük el, hogy a nézők 95%-a depressziós lett a végén.
Vajon erről a készítők tudnak,
Csak pár példa:
www.youtube.com/watch?v=vH3qCrA4QTM
www.youtube.com/watch?v=mt_GpLn2w4w

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.01.08. 21:56:34

@Kymy: 7,8 millió 95%-a a brit lakosság igencsak jelentős hányada lenne, de nem hiszem, hogy készült ilyen felmérés. ;)
süti beállítások módosítása