Colin Morgan arcai: Parked

 2011.11.22. 07:06

Aki látott néhány epizódot a BBC fantasy sorozatából, aligha vonná kétségbe a Merlint alakító Colin Morgan tehetségét. A játéka sokszínű és érzelem gazdag, ha kell drámai, ha kell humoros. Képes egy epizódon belül kelekótya kamaszt és nyolcvanéves aggastyánt játszani - vagy épp kelekótya kamaszt, aki nyolcvanéves aggastyánt próbál játszani...

De hogy milyen mérvű tehetség ez az ír fiatalember, azt igazán csak az jelzi, hogy amikor kilép a szombat esti manitéból, ismét újabb arcait képes megmutatni.

Idén erre több lehetősége is adódott; alakított színpadon hisztérikus hajlamú homoszexuálist, játszott a mozivásznon álomvilágban élő autistát, legfrissebben pedig egy ír filmben látható, egy kábítószeres, hajléktalan fiú szerepében. Sejthető: mindhárom karakter éles váltás az ifjú Merlin figurájához képest.

Az Írországban és Angliában nem rég bemutatott Parked című film az elsőfilmes Darragh Byrne rendezése, megindító történettel, ám szirupmentes tálalással, különleges fényképezéssel és három jó színésszel. Főszereplője egy munkanélkülivé lett középkorú férfi, Fred (a Star Trekkel világhírűvé vált, szintén ír Colm Meaney), aki miután évekig élt Angliában, hazatér Dublinba, ahol jobb híján az autójában lakik, mégis próbálja normálisan élni életét.
Fred a parkolóban megismerkedik a 21 esztendős Cathallal (Morgan), aki szinén az autójában él, csak egy pár parkolóhellyel arrébb. Kettejük közt különös barátság szövődik. Cathal, miközben drogokkal próbálja feledtetni saját kitaszítottságát, segít az idősebb férfinak, hogy megtanulja az utcai élet apró praktikáit, hogy újrakezdhesse életét, hogy megismerkedjen a történet harmadik szereplőjével, Julesszal (Milka Alrouth), a megözvegyült zongoratanárnővel...


Előzetes 2010-ből

"A Parked a férfi barátság és a túlélés lassan hömpölygő története, időbe telik, míg beindul, ám hitelesen megindító befejezésbe torkollik. Miközben Meaney erős alakítást nyújt egy tőle szokatlan szerepben, Morgan a film igazi meglepetése" - írja az ír Sunday World.


Előzetes 2011-ből

Colin a mindössze huszonegy napig tartó forgatás előtt több hetet töltött el Dublinban, egy hónapra pedig rászokott a cigarettára is. Azonban alakításának igazi bravúrja az, hogy északír létére végig dublini akcentussal játszik. A szerepet is így nyerte el.

"Kaptam egy izgatott telefonhívást" - idézi fel egy interjúban Jacqueline Kerrin, a producerek egyike. "Azt mondták, ezt látnom kell. Amikor megnéztem a kazettát, tudtam, hogy őt kell választanunk."

A másik producer, Dominic Wright jelen volt Colin meghallgatásán, amiről így mesél: "Először eljátszotta a jelenetet a saját armaghi akcentusával, aztán eljátszotta ugyanazt dublini akcentussal is. És ha láttad a Merlint, ott tökéletes angol akcentust használ. Szenzációs volt."

A forgatás egyébként 2010 januárjában zajlott, tehát közel két éve. A film azóta megfordult számos fesztiválon, begyűjtött jónéhány közönségdíjat, múlt vasárnap pedig Németországban, a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi zsűri nagydíját. A díjat Wright és Colin vette át, aki az utóbbi napokban több fesztiválra is elkísérte a filmet.

A díj átvételéről készült videót és a Colin Morgan által mondott köszönő beszédet láthatjátok az alábbiakban.

A film jövő januárban DVD-n is megjelenik az angoloknál. Azért ha felfedeznétek valamelyik hazai art mozi műsorán, feltétlenül írjátok meg!

Címkék: colin morgan

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr863402536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása