Az angol SFX magazin, amely tavaly az év legfigyelemreméltóbb sorozatának járó SFX-díjat a Merlinnek adta, legfrissebb számában négy oldalon foglalkozik a közelgő ötödik évaddal, négy interjút közölve a szereplőkkel. Íme az összeállítás magyar fordítása:

sfx2012nov_merlin_artur.jpg

Merlin idén ősszel visszatér egy komorabb és érettebb ötödik évaddal. Jordan Farley ellátogatott a cardiffi díszletek közé, hogy találkozzon a csapattal.

Ahogy rövidülnek a nappalok, Merlin visszatér a BBC One-ra, és ez a körülmény pont úgy illik hozzá, mint a csinos kendők, amiket a nyakába köt. Három év telt el a történetben mióta utoljára láttuk a középkori társaságot, és most vére itt az idő, hogy kibontakozzon a legenda. Artúr és Gwen ül a trónon, Merlin munkája szinte teljes, Aithusa azonban szabadon kószál, Mordred pedig készen áll, hogy lecsapjon az árnyékból...

Lehet, hogy a nézőkre rázós futam vár ősszel, ám a sorozat nagyszabású cardiffi díszletei közt tett látogatásunkkor mi épp a hajdani és majdani király ritka szabadidejének pillanatait láthatjuk - egy kocsmában fogad, de minduntalan veszít Merlinnel szemben, aki a huncut mágiája révén előnyt élvez. Az ilyen jelenetek - kedves, elragadó és vicces - tették a több mint 130 országban vetített Merlint megkérdőjelezhetetlen globális jelenséggé, ami nem kis részben köszönhető a szereplők természetes kisugárzásának is. "Olyanok vagyunk, mint egy nagy család" - hallhatjuk émelyítően gyakran a televíziózás világában, ám a Merlin esetében az az érzésünk, hogy ez a régi mondás igaz lehet.

A történetek örök életűek, ám amivel a Merlin valóban telibe talált öt hosszú esztendővel ezelőtt, az Colin Morgan, Bradley James, Katie McGrath, Angel Coulby és a sorozat számos mellékszereplőjének összeválogatása. Az azóta eltelt években a csapat magja jórészt változatlan maradt. A trónon új király és királyné ül, Morgana igazi góttá változott, a lovagok szerepe erősebb, mint valaha, Merlin pedig még mindig nem avatta be Artúrt a titkába, ám akad egy különleges új játékos is ebben az évadban: Alexander Vlahos, aki az anime szemű Asa Butterfield ijesztő nyomába lép a felnőtté érett Mordredként.

Megragadtuk az alkalmat, hogy találkozzunk a csapattal, beszélgessünk a folytatásról és megtudjuk, milyen is az valójában, amikor az ember világhódító fantasy sorozatot készít...

sfx2012nov_bts_morgana.jpg

Artúr és Merlin:
Camelot megmentői

Hogyan változtak meg a dolgok Merlin és Artúr számára a negyedik évad óta?

Colin Morgan: A dolgok komolyra fordultak. Történik valami fenn északon, a fagyott földeken. Lényeges, hogy három évet ugrunk előre, ezért Camelotot egyből másmilyennek látjuk, olyannak, amilyennek Artúr elképzelte, és ebben Merlin is megtalálja a helyét. Az évad egészére elmondható, hogy felnőttesebb, de a csipkelődés ugyanúgy megvan a két szereplő között, mert ők már örökké ilyenek maradnak, akkor is, ha a helyzetük most sokkal komolyabbra fordul.
Bradley James: Ennél jobban én sem mondhattam volna! Az egyetlen gondolat, amit kiragadnék a saját karakterem szempontjából, hogy sokkal közelebb járunk ahhoz a Camelothoz, amit Artúr szeretett volna megteremteni, és most, hogy elérkeztünk ide, mindezt veszély fenyegeti. Olyan szépen mondtad, hogy nem is tudom... Nehéz bármit hozzáfűzni.

Forgattatok valamilyen emlékezetes helyszínen?

BJ: Az év legmelegebb napján forgattunk az úgymond fagyos földeken. Katlan volt. Izzadtunk. Közben azt hallottuk, "Tudnál jobban vacogni?" "Nem. Csak izzadni tudok jobban."
CM: Hóvakságot is kaptunk, mert lényegében egy nagy reflektor sütött az arcunkba egész nap, de azt hiszem, az eredmény, a látvány fantasztikus lesz. Ez egyébként itt történt, Walesben.

Uther elvesztése az ötödik évadban is kihat még Artúrra?

BJ: Ha elveszítünk valakit, mindig adódnak olyan pillanatok az életben, amikor megállunk, hogy felidézzük az elvesztett személyt, és ezek lehetnek olykor igen nehéz pillanatok is. Mindez előjön ebben az évadban, vannak momentumok, amelyek emlékeztetnek rá, hogy Artúr az apja szárnya alól nőtt ki, aki a nézők szemszögéből még csak nemrég távozott el.

Merlin kapcsolata hogyan változik meg Gaiusszal?

CM: Merlin egyértelműen függetlenedik Gaiustól. Általában is sokkal függetlenebbé válik. Már nem keresi annyira más emberek tanácsát. Gyakran nyilvánul meg úgy, hogy "ez van, rendben?", ahelyett, hogy azt mondaná, "mondd meg nekem, mit tegyek". Már majdnem ott tartunk, hogy kész lenne kirepülni otthonról, de azért reggelizni haza jár.

sfx2012nov_kulsoforgatas.jpg

Mordred:
A rejtőző penge

Milyen volt a sorozat ötödik évadában csatlakozni a szereplőgárdához?

Alexander Vlahos: Kissé ijesztő volt, az általam játszott szerep és a többiek közt meglévő családias viszony miatt is. Amikor az első olvasópróbára megérkeztem, Justin (Molotnikov), az első blokk rendezője egyből megkérdezte, jól vagyok-e. Azt feleltem neki: "Őszinte leszek veled, be vagyok rezelve."

Milyen volt az első napod a szerepben?

AV: Az első napom igazi tűzkeresztség volt, az első és a második epizódhoz forgattunk, és a nyomás onnét kezdve elillant. Sok jelenetem volt Colinnal és Bradleyvel, később aztán a lovagokkal. Olyan ez, mint egy jelmezbál. Ide jövök, beöltözöm, majd belépek a díszletbe, a kezemben kard van, és varázsigéket mondok. Ilyenkor azt gondolom, ez abszurdum, hiszen még fizetést is adnak érte.

Mennyire figyelted meg Asa Butterfield alakítását, amikor kitaláltad a magad Mordredjét?

AV: Asa Mordredjét - a hátborzongató kis srácot a köpenyével és a ragyogó kék szemével - nagyon szeretik. A nézők mindig emlékezni fognak rá, ezért nem egyszerű feladat beépíteni magamba, és tudom, hogy a megrögzött rajongók számára nem könnyű elfogadni a váltást. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy tisztában vagyok ezzel, és igyekszem visszaadni a karaktert. Megpróbáltam a magamévá formálni, de úgy, hogy közben a múltra is visszakacsintsunk.

Korábban Mordredre az volt a jellemző, hogy előtűnt az árnyékból, hogy valami átmeneti pusztítást okozzon. Ebben az évadban is ezt a szerepet tölti be?

AV: Ő most fontos szereplő, nem tűnik el. Nem mondanám, hogy pusztítást okoz, annál sokkal erősebb vezérfonala van a karakternek. Mordred egy nagy kérdőjel az évadban. Vajon mit fog csinálni? Miért van itt? Amikor először látjuk, ő már Mordred, és Merlin is tudja, hogy ő Mordred. Nem rejtőzik semmiféle álarc mögé, de ez sokkal jobb is így. Rögtön az elején megismerjük a kilétét, méghozzá nagyon meglepő módon. Az emberek azt hiszik, azért bukkan fel, hogy játssza a kettős játékot Morgana oldalán, de ennél lényegesen komplikáltabb a helyzet. Ha egy szóval kellene leírnom Mordredet, az a kifürkészhetetlen lenne - nem lehet tudni igazán, hogy kihez köti a hűség, és ezt fantasztikus dolog eljátszani.

sfx2012nov_studio_gwen.jpg

Morgana és Guinevere:
A legenda hölgyei

Megváltozott az életed most, hogy Camelot királynéja vagy?

Angel Coulby: Hogyne, az emberek rózsaszirmokat hintenek, amerre csak járok...
Katie McGrath: Drága mulatság minden reggel idehozatni őket.
AC: Nem, semmi sem változott. Minden épp olyan, mint azelőtt. Talán egy kicsit nagyobb a sürgölődés körülöttem a jelmezek miatt. Nem szoktam benne ragadni a szerepben, hogy elvárjam, hogy másképp kezeljenek.
KM: Bezzeg engem gyakran leköpnek, a képembe rothadt gyümölcsöt vágnak. "Colin, fájsz nekem!"

Három év telik el a negyedik és ötödik évad között. Mi történt veletek ez idő alatt?

KM: Kiderül, hogy a három év során (Morganát) egy másik országban fogva tartotta egy haramia király, és közvetlen üldöztetésnek volt kitéve a varázsereje miatt. Ezzel valóra válik minden a mágia birtoklásával kapcsolatos örökös félelme. Ez teszi az ötödik évadban sokkal eltökéltebbé.

Milyen egy átlagos napotok a forgatáson?

AC: Hogy őszinte legyek, bár nem egészen unalmas, hiszen nagyszerű emberekkel dolgozunk együtt, de a forgatás folyamata elég unalmas tud lenni. Van, hogy napokig csak icipici részleteken dolgozunk, amiket nem is sorrendben veszünk fel, és közben rengeteg idő megy el várakozással, amit szeretünk bolondozással kitölteni, hülyéskedünk és ugratjuk egymást. Amikor viszont egyedül forgat az ember, az valóban unalmas tud lenni. Ezt kár lenne tagadni.
KM: Én kíváncsian várom, mikor ér utol a fény és a ragyogás. Tudod, amikor épp esik és térdig gázolsz a sárban.
AC: Ezt a ragyogást valóban emlegették.
KM: Mindig azt gondoltam, hogy ha színésznő leszek, körülvesz a ragyogás, a jó pasik...
AC: Szerintem sokan gondolják úgy, hogy vannak itt jó pasik!

sfx2012nov_gwaine_ho.jpg

Sir Leon és Gwaine:
A trón őrei, a királyság védelmezői

Most, hogy már Artúr Camelot királya, megváltozott a szerepetek? Gyűjtötök neki disznókat adó gyanánt, vagy bármi ilyesmi?

Eoin Macken: Azt élvezném!
Rupert Young: Adószedés van bőven...
EM: Engem kérdeztek!
RY: Bocsánat!

Sok sztori jut idén a lovagoknak?

EM: Van egy pár, főleg az eleje és a vége. És minden lovagnak jut valami, amin keresztülmegy. Idén kicsit hősiesebbek vagyunk. Amikor Uther még élt, a lovagok olyanok voltak, mint Artúr bandája, a támogatói, de most mindegyikőjüknek érettebbé kell válnia, mert komoly dolgok forognak kockán.
RY: A dolgoknak valóban nagyobb tétje van. Most háborút vívunk, nem csatát, szóval a helyzet sokkal komolyabb. Ez a fajta feszültség korábban nem mindig volt jelen.

Változtak a jelmezeitek?

EM: Igen. Bosszant is eléggé. Igazán kedveltem a jelmezem a harmadik évadban, aztán egyre több páncélt kaptam, és most kicsit olyan érzés, mintha be lennék zárva...
RY: A sorozat grandiózusabbá vált, és szerintem a jelmez is ezt követi. Lehet, hogy egyeseket ez bosszant, a nehéz eseteket, de ez van, ezt kell szeretni.

Mit reméltek ettől az évadtól?

EM: Remélem, hogy tudunk tanítani valamit az embereknek. Értékeket... Nem, tényleg, ezt komolyan gondolom! A Merlinben az a nagyszerű, hogy tele van erkölcsi tanítással, és az egész arra épül, hogy fontos értékeket adjon át, az emberi kapcsolatokról. Fontos, hogy a sorozat, miközben szórakoztat, igyekszik tanítani is.
RY: Azt láthatjuk, hogy Merlin a sorozatban igazából magányos. Ott van neki Gaius, de mégis bizonyos szempontból ő egy számkivetett. Sokan érzik magukat hasonlóan, és mi azt mutatjuk meg, hogy egy számkivetett is képes fantasztikus dolgokra.
EM: Igen, ez fontos. Gyerekként szörnyen félénk voltam, piszkáltak is. Merlin ezért népszerű, mert sok hasonló korú gyerek tud azonosulni vele. Vicceskedünk, hülyéskedünk minden interjúnkban... lám, az olvasók már el is aludtak... de fontos, hogy ezek a karakterek hősiesek.

Címkék: interjú 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr944786762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siu 2012.09.19. 08:58:52

Huu! Szuper :) Köszi Balinor:) Jelzem, egyik színész sem változott semmit itt az évek alatt :) Jól esett igy reggel ez a kis vidámság :)

Chaya · http://mywebgate.yolasite.com 2012.09.19. 11:28:03

Köszi a fordítást, Balinor! Láttam már a cikket az inteneten, de nem volt időm végigolvasni (csak az első oldalt) és hát magyarul azért gyorsabban felfogom.:)

Csak egy apró észrevételem van: szerintem Morgana egészen barbárrá változott.;)

Izgalmas évadnak nézünk elébe, már alig várom!

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.19. 20:20:32

imádom ezt a bandát! :)
Balinor! a Percys interjúról nincs még semmi hír??:S:$$

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.19. 20:21:03

és naná h elfelejtettem, pedig ezzel akartam kezdeni: NAGYON NAGYON SZÉPEN KÖSZI A FORDÍTÁST!!! <3

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.09.19. 20:51:51

@NapShe: Még nincs, de biztos találkozunk majd azzal is.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.09.19. 20:53:07

@Balinor: a Próféta szóljon Belőled, Sir Balinor! (már épp ideje lenne...:S:$$)

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.09.19. 23:11:49

Oh, de jó! Tényleg nem változtak semmit.. A lányoké a legjobb XD Köszönjük szépen, Balinor! :)

Merry 2012.09.20. 12:49:46

Köszi a fordítást! Itt épp kisütött a nap. Vajon ő is olvasta az interjút és olyan jó kedve kerekedett mint nekem? :)
Katie McGrath annyira.... oda meg vissza vagyok érte!
süti beállítások módosítása