Kiegészítés: Október 25-én megnyitott a játék, bárki beléphet a béta változatba. Kipróbáltam. Tetszik. :)

fbgame_fejlec2.jpg

Hogy pontosan mikortól, azt még nem árulták el, de a készítők szerint hamarosan bárki játszhat a Merlin-játékkal, amelynek zárt béta változatába már több ezer játékos kapott meghívást.

A tesztjátékosok visszajelzései alapján még zajlik a finomhangolás, de közben kifelé is érkeznek visszhangok.

Jó hírem van. Amennyire le tudom szűrni, a legtöbb rajongó máris imádja a játékot, mert könnyen játszható, élvezetes, hangulatos, és visszaadja a sorozat humorát. Mint például amikor Artúr a karakterünket "Merlin hibbant barátjának" titulálja... :)

De mit is kell tudni a Merlin-játékról? Egy mászkálós szerepjáték, amely a Merlin világában játszódik. A grafikája 3D, tehát térbeli karakterek mozognak térbeli pályákon. Multiplayer, vagyis valós időben együtt játszhatunk a barátainkkal is. És ingyenes, mivel Facebookon lehet játszani.

Az alkotók maguk is tisztában vannak vele, hogy utóbbi kissé riasztóan hangzik, de be akarják bizonyítani, hogy lehet Facebookra olyan játékot készíteni, ami egyáltalán nem gagyi.
Az angol Bossa Studios közel egy éve dolgozik ezen, és anélkül, hogy játszottam volna, máris látom, hogy elképesztő mennyiségű munkát tettek bele.

fbgame_terkep.jpg
Albion térképe a játékban a sorozatban használt térkép alapján készült. Megtaláljuk rajta Cameloton kívül Gedref labirintusát, Fyrien kastélyát, Meredor tengerét és az Áldottak Szigetét, vagy épp Ealdort.

A játék két hete bemutatkozott a Londonban rendezett Eurogamer Expón, ahol a fejlesztőcsapat külön standot állított fel. Ott nyilatkozott róla többek közt a fejlesztés magyar származású vezetője, Jele Imre.

Fontos tudni, hogy a játékban nem a sorozatot játsszuk újra, és nem is a sorozat szereplőinek bőrébe bújunk. A játéknak saját cselekménye van, amely kiegészíti a sorozat sztoriját. Magunk választunk, hogy lovagok vagy varázslók szeretnénk lenni a Merlin világában - vagy akár varázserővel bíró lovagok -, Artúr és Merlin társául szegődhetünk, de a kalandjaink során találkozunk a többi szereplővel is.

Jele Imre elmondta, az élvezhetőség kedvéért igyekeztek a szerepjátékos elemeken egyszerűsíteni (például bármikor válthatunk kasztot), és a történetre fektetni a hangsúlyt. A játéknak saját írója van, aki szorosan együttműködik a sorozat producereivel.

fbgame_ca_varos.jpg
Látványterv: a játék egyik pályájának részlete

Mint már említettem, a Merlin-játék ingyenes, ám lesznek benne fizetős extrák is, ha gyorsabban szeretnénk fejleszteni a karakterünket, vagy valami igazán különleges fegyvert vásárolnánk számára. Azt azonban hangsúlyozzák a készítők, hogy a játék végigjátszható anélkül, hogy bármit is vásárolnánk.

A játékban jelenleg a Facebook saját chatje révén tudunk kommunikálni a szintén játszó ismerőseinkkel, de már tervezik, hogy készül egy beépített chat.

A fejlesztés azonban azután sem áll le, hogy a nagyközönség bebocsátást nyer Albion virtuális valóságába. Várhatóan már januárban megérkezik a játék "második évada", vagyis új kalandok, új pályák, új szereplők kerülnek be a játékba, amely a tervek szerint folyamatosan fog bővülni a Merlin-rajongók visszajelzései alapján.

fbgame_fejlec_old.jpg
Egy példa a visszajelzések foganatjára: a rajongók közül sokaknak nem tetszett Merlin arca...

fbgame_fejlec_new.jpg
Ezért a grafikus lecserélte.

fbgame_ca_varrom.jpg
Látványterv: várrom

fbgame_ca_hegyek.jpg
Látványterv: Albion misztikus hegyei

fbgame_gwen.jpg
Karakterterv: Gwen mint szolgáló és Gwen mint királyné

fbgame_oltozekek.jpg
Ruhatervek

fbgame_csontvaz.jpg
Ellenségeink az életre kelt csontvázak

fbgame_kobold.jpg
Magyar hatás? Az új ellenség angol neve: kobold.

fbgame_upgrade.jpg
Zseniális! Ha nem fut böngészőnkben a flash, ilyen hibaüzenettel találkozhatunk.

fbgame_karbantartas.jpg
Múlt héten volt egy rövid kiesés, míg a fejlesztők élesítették a különböző módosításokat. A leállás ideje alatt ez a képernyő fogadta a játékosokat.

fbgame_closedbeta.jpg
A játék nyitó felülete

fbgame_palya1.jpg
Végül maga a játék

A játékra a merlingame.com címen lehet feliratkozni. Aki kipróbálja, feltétlenül írjon róla kommentet!

Címkék: merchandising

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr964847161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.10.14. 19:33:56

lehetségesnek tartod, hogy majd valamikor (gondolom idén már tuti nem:$) a játék magyarra is le legyen fordítva?:$
esetleg vmilyen "rajongói fordítással"?:S (most egy AVALON nevű játékkal játszom, ami szintén rajongók által lett lefordítva)

Vera :) 2012.10.14. 20:09:57

Na, akkor én most a szerencsések egyikeként jelentkezem :D Ugyanis nagy örömömre bekerültem a bétába, így már volt szerencsém látni, hogy hogyan is működik a dolog. Kezdeném azzal, hogy szerintem nagyon szép a grafikája, és át lehet kapcsolni teljes képernyős módba is, ami nálam határozottan pirospont.
A történet azzal kezdődik, hogy ott vagy a semmi közepén, le kell győznöd néhány pókot, majd hirtelen jön egy goblinhorda, akiktől Merlin ment meg. Ez után ő magával visz Camelotba. Ott aztán találkozunk Arthurral, akinek nincs túl jó véleménye rólunk, úgyhogy a későbbiekben küldetésekkel bizonyíthatjuk előtte, hogy méltóak vagyunk Camelot szolgálatára. Merlin tanít minket a mágiára, Gaius a képességek kifejlesztésére buzdít, Arthur pedig a harcos énünknek ad különféle feladatokat. A játék maga egyébként olyan tipikus MMO, legalábbis szerintem, de kellemes a légköre, ráadásul amikor bent vagyunk a városban, elkaphatjuk egy-egy szereplő párbeszédeit, én eddig egy Gwen-Arthur és Gwen-Gaius beszélgetést olvastam végig, amelyek határozottan visszaadták a sorozat báját :)
A kalandok során különféle helyszínekre tudunk elmenni harcolni, ezekhez kenyér, talizmán és/vagy királyi pecsét szükséges, bár én eddig még csak olyant láttam, amihez kenyér kell :D
Szintek is vannak, amik tapasztalati pontok alapján mennek felfelé. Van aranypénz, meg a kristály, ami az általad említett fizetős része a dolognak. Ilyen egyébként a legtöbb fejlődős-flash-netes játékban van a rendes pénz mellett. Van hat férfi és hat női arc, öt bőrszínben. Elnevezni viszont nem tudjuk a karaktert, ami nekem nem tetszik, szóval szerintem jelezni is fogom, mert zavaró, hogy a férfi arcú karakteremet Veronikának nevezi a játék xD
Most így hirtelen ennyi. Ha valamire kíváncsi valaki kérdezzen, meg ha még eszembe jut valami, megírom :D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.10.14. 20:57:32

@Vera :): Ó, köszi a nagyszerű beszámolót!
Örülök, hogy a hazai rajongótábor is képviselteti már magát a bétában. :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.10.15. 01:23:30

@NapShe: Sajnos nem tudom a választ. Más Facebook-játékoknak létezik magyar fordítása? Bevallom, még eggyel sem játszottam.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.10.15. 14:13:48

@Balinor: még én sem.. igazából passziánszozni szoktam még régebben (nyilván nem fb-on) :) amúgy sem vok egy nagy játékos-fajta :$ :D
de erre érdemes lesz várni :)

Fanni95 2012.10.15. 16:40:10

Szintén szerencsés béta tesztelő vagyok, de ezen ténykeg látszik, hogy csak az alapokba kaptunk betekintést, mert kicsit még egyhangú a játék, és nagyon sok mindent nem próbálhattam ki amit itt az isnertetőben olvastam.
De szép grafikájú jó játék és pluszpont hogy néha Merlun vagy 1x már Gaius is besegített a küldetéseknél.
A párbeszédeket imádom, és Napshe-nek üzenem, a küldetések kezdő angolosoknak is érthetőek. :)

Thorr5 2012.10.15. 17:06:22

Nem tűnik rossznak :)!
Kipróbálnám :D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.10.15. 23:46:54

@Fanni95: "Napshe-nek üzenem, a küldetések kezdő angolosoknak is érthetőek. :)"

Na, szuper! :)

Emi04 2012.10.16. 20:54:46

Sziasztok! Tudnátok segíteni? Pontosan hogy kéne belépni a játékba mert nemsikerül :/

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.10.16. 23:22:49

@Emi04: Szia! Úgy tudom, hogy még csak azok léphettek be, akik előzetesen regisztrálták magukat.
De azt ígérik, hogy hamarosan mindenki számára elérhető lesz a játék. Fogok írni róla, amint megnyitják.

Spawn85 2012.10.18. 16:55:01

Nagyon jól néz ki. :) Játszani nekem mondjuk abszolút nincs időm, de jó szórakozást hozzá, aki kipróbálja. :)

Dosa Norbert 2013.01.09. 15:22:59

Most kezdtem el, tetszik a grafika meg minden, mondjuk Merlin feje még így se tetszik. Én már ott tartok, hogy lovagoknak segítek csontvázakat gyilkolni, ami most egy ideig szünetel, mert elfogyott a kenyerem. A legtöbb esetben segít Merlin, például a játék kezdeténél, kinyírja a koboldokat. A térkép nagyon szép, le is töltöttem. Gyenge vagyok angolból, de még így is értek mindent. Jele Imre tud magyarul is, vagy csak magyar származású? Mert, ha a fejlesztők között van, akár meg is csinálhatná a magyar változatot is, nem?
Köszönöm, hogy létrehoztátok ezt a fórumot, mert sose akadtam volna a játékra.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2013.01.09. 23:20:26

@Dosa Norbert: Örülök, hogy ráakadtál, és köszi, hogy írtál róla!

Jele Imre tud magyarul. Amikor megnyitották a játékot, gratuláltam neki Twitteren, és magyarul válaszolt. :) Ő a cég egyik vezetője, de ettől még nem valószínűbb, hogy lesz a játéknak magyar fordítása.
süti beállítások módosítása