Artúr-mondakör újratálalva

Blogindító írás

 2011.03.14. 12:58
A nyugati kultúrkör valószínűleg legismertebb legendáriuma Artúr király és lovagjainak története. Gondoljunk csak bele, hány ikont ismerünk a mondakörből: a mágikus kard, az Excalibur, Camelot vára és a kerekasztal, Sir Percival és a grál - melynek még Indiana Jones is nyomába eredt -, Lancelot és Guinevere (másképpen Ginevra), Sir Gawain és a zöld lovag, Avalon, az örök ifjúság földje, és nem utolsó sorban Merlin, a varázsló, akinek alakja olyan mai hősök mintájául szolgált, mint Gandalf vagy Obi-Wan Kenobi!
 
A legenda jelenleg legnépszerűbb feldolgozása a BBC-n futó Merlin tévésorozat, amely szülőhazájában, az Egyesült Királyságban (ha úgy tetszik, a mai Albionban) családok millióit szegezi a képernyők elé. Az angolok szeptembertől karácsonyig falják az aktuális évadot, de világszerte hódít, és bár Magyarországon is egyre többen ismerik, az amerikai sorozatdömpingben egyelőre kevesebb figyelmet kap, mint amennyit - legalábbis szerintem - különlegessége miatt megérdemelne. A Merlin pár év alatt nagy utat járt be, viszonylag hamar levetkőzte gyerekbetegségeit, és ami a kezdet kezdetén ifjúsági sorozatnak tűnt, mára komoly fantasyvé érett, a műfaj jeles képviselőjévé a tévéképernyőkön. Évek óta nem néztem sorozatot ilyen élvezettel, ezért szeretném ezt a blogot a Merlinnek szentelni, amelynek negyedik évadát talán épp e sorok írásakor kezdik forgatni Walesben.
 
Blogot azonban nem lehet mindjárt egy forgatás hírével indítani. Sokkal stílusosabb antrénak tűnik, ha sorra veszem az Artúr-mondakör korábbi feldolgozásait, vagy legalább pár kedvencet, illetve klasszikust, a sor ugyanis olyan hosszú, hogy teljességre törekedni lehetetlen.
Nem meglepő, hogy a mondakör, amelynek könyvtárnyi irodalma van, s a hozzá kapcsolódó középkori költemények és hőstörténetek tárháza szinte kimeríthetetlen, számos alkotót megihlet ma is. (A fenti kép egy 1904-ben megjelent illusztráció: Artúr és a csahos fenevad - forrás: Wikipedia.) Artúr története már a középkorban számtalan verzióban létezett, gyökerei homályba vesznek, valahol a késő római időkben keresendők. Majd évszázadokig élt és terebélyesedett a szájhagyományban, mire elnyerte első írásos formáját, hogy a keresztény lovagkorban váljon igazán népszerűvé. Mindez temérdek szabadságot ad a mai mesélők számára, akik olykor ugyanazt teszik, mint a középkori költők: továbbszövik a legendát, csak éppen mozgóképes formában.
A filmes és televíziós feldolgozások száma figyelemre méltó, és a brit önirónia fényes példája, hogy ezek közül is a legismertebb a Monty Python Gyalog galoppja, a félelmetes vérnyúllal és a saját lábukon ügető lovagokkal. De feltűntek a filmvásznon komolyabb hangvételű feldolgozások is, amelyek a legenda más-más elemét helyezik középpontba.
 
John Boorman 1981-ben készült opusa, az Excalibur például a hatalom kardja köré fűzi a történetet. Boorman a XV. századi Sir Thomas Malory Le Morte d'Arthur című krónikáját (középkori románcok gyűjteményét) használta alapként forgatókönyvéhez. A film látványos és hangulatos, Wagner és Orff nagyszabású zenéjével operál, na meg extrém fényes páncélokkal és végletekig teátrális színészi alakításokkal. Érdemes azonban észrevenni Morgana szerepében a fiatal Helen Mirrent.
 

Excalibur, 1981
 
A legendához egészen másképp nyúl hozzá, Lancelot és Guinevere történetét ragadja ki Jerry Zucker 1995-ben készült Az első lovag című filmje (főszerepben Richard Gere, Julia Ormond és Sean Connery), amely a királykisasszonyos legóvárak hangulatát idéző, fényes lovagkorba helyezi a szereplőket, romantikus történetet kerekítve.
 

Az első lovag, 1995
 
Artúr, ha létezett is valaha, nem volt király, nem voltak lovagjai, de még egy kerek asztala sem. Merlint pedig egészen nyugodtan tekinthetjük a képzelet szülöttének. Ha ennyire nem is távolodik el a legendától, a tündérmesei elemektől mind egy szálig megfosztja azt a 2004-ben bemutatott Artúr király című mozifilm, amelyben Clive Owen római hadvezérként jelenítheti meg Artúr alakját. A film sáros-véres történelmi realizmusba helyezi a legenda szereplőit. Ez a megközelítés kétségtelenül érdekes, bár a csatamezőn rongybikiniben feszítő Keira Knightley kissé kiszakít a történelem forgatagából.
 

Artúr király, 2004
 
A televíziós feldolgozások közül mindenképp említést érdemel a mostani BBC-sorozatot tíz évvel megelőző, azonos címmel készült kétrészes tévéfilm. Az 1998-ban bemutatott, nálunk is többször vetített Merlin a Hallmark nagyszabású produkcióinak sorában talán a legjobban sikerült darab. A címszerepet a remek Sam Neill alakítja, a szereposztás egyébként is parádés (Helena Bonham Carter, Isabella Rossellini, Rutger Hauer, Martin Short), a színészi játék erős, és a rendezés is méltó (rendező: Steve Barron). Ez a változat, ahogy a cím is utal rá, már Merlin szemszögéből mutatja be a mondakört. A Hallmark Merlinje talán a legmeseszerűbb feldolgozás, és kiemelkedő erénye, hogy a történetet kerek egész mitológiaként sikerül tálalni.
2006-ban készült hozzá folytatás is, Merlin tanítványa címmel, de az előzetes alapján szilárd meggyőződésem, hogy hiba lenne megnéznem.
 

Merlin, 1998
 
Szemügyre vettem viszont a sor legújabb tagját, amely az amerikai Starz csatorna 2011-es produkciója. A tízrészes Camelot az úttörőnek számító Róma és a népszerű Spartacus nyomába kíván lépni. Naturális hangvételével, sok szexszel és vérrel mindenképp ezek nyomdokain jár. A sorozatban Merlinként Joseph Fiennest láthatjuk, Morgana szerepében Eva Green nyújt meggyőző alakítást. A produkció gyenge pontjának Jamie Campbell Bower Artúrja tűnik.
(Kiegészítés: Utóbb a Camelot nem bizonyult hosszú életűnek.)
 

Camelot, 2011
 
Végül, azok kedvéért, akik nem ismerik, essen néhány szó az angol Merlinről is, amelyet 2008-ban indított útjára a BBC, úgynevezett "teatime" sorozatként, azzal a szándékkal, hogy a gyerekektől a nagyszülőkig minden generációt a képernyő elé ültessen egy szombat koraesti közös tévézésre.
Ebből máris sejthető, hogy a Merlin a tündérmesei hagyományokat követi, és miközben a mondakör sötét momentumai is helyet kapnak benne, olyan motívumokra helyezi a hangsúlyt, mint a hősiesség, a barátság, a bajtársiasság vagy az önfeláldozás.
A BBC Merlinje, amely tavalyelőtt Angliában elnyerte a legjobb új drámai sorozat díját, több szempontból is újszerű az Artúr-legenda feldolgozásainak sorában. A középpontba Artúr és Merlin barátságát állítja, amihez az alkotók nem féltek szakítani a bölcs, öreg mágus képével, és újdonság az is, hogy a történet a legenda előtti időkben veszi kezdetét.
Merlin egy fiatal kölyök Uther Pendragon udvarában, aki kénytelen titkolni különleges adottságát, a mágusok ugyanis máglyán végzik a királyságban. Ellenben hősünk padlót súrol, istállót ganajoz, és kötelessége, hogy minden nap kisuvickolja a herceg páncélját. Artúr hercegét, aki pedig első látásra egy beképzelt ficsúr, és nem tűnik sem nemes lelkűnek, sem lovagiasnak. Szóval mindkettejüknek nagy utat kell bejárnia, hogy elfoglalják a legendából ismert helyüket. Ez önmagában is érdekes, amikor pedig mégis megvillan a majdani igazságos Artúr király vagy a bölcs varázsló képe, az érzés igazán felemelő.
A sorozat abból a szempontból is egyedi, hogy a legendát teljesen kiragadja a történelemből, és saját fantasy világot teremt. Így lesz Albion a televíziós Középfölde. Az alkotók láthatóan nem az Artúr-mondakör egy újabb tablóját kívánják megfesteni, a vállalásuk ennél egyszerre több és kevesebb: az ezeréves legendárium ikonjait felhasználva készítenek fantasy sorozatot. Ami már csak azért is figyelemre méltó vállalkozás, mert a fantasy műfaj - legalábbis a klasszikus, sárkányos-kardozós formája - igazán soha nem találta meg a helyét a képernyőn, a műfaj képviselői általában erdőben mászkálós, erdőben verekedős, soha célba nem érős sorozattá unalmasodnak.
A sorozat előzmény jellege és a fiatal szereplők miatt szokás a Merlint párhuzamba állítani a Superman előtörténetét elmesélő Smallville sorozattal. Jobb pillanataiban azonban a hangulat sokkal inkább idézi számomra a Spielberg-Lucas páros legszebb alkotó éveit. Természetesen bolygók nem robbannak és szívek sem tépetnek, a készítők azonban tudatosan és bevallottan követik az Indiana Jones-filmek receptjét a kaland, az akció és a humor elegyítésére. Egyre nagyobb sikerrel. Ám a siker titka ennél több. Keresendő a fiatal szereplőgárdában, a remek színészi játékban, a szerethető karakterekben, az alkotók odaadó munkájában... De azt hiszem, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Artúr-legenda erejét sem.

Címkék: feldolgozások artúr mondakör

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr272738164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2011.04.02. 02:04:48

Először is gratula a bloghoz, igazán jó és igényes munka.

Megmondom őszintén én nem tudtam, hogy BBC "Merlin" sorozatának ekkora a nemzetközi sikere (mint ahogy azt sem, hogy ennyi rajongója van itthon).
Én az RTL Klub-on kezdtem el nézni a sorozatot, és az az igazság, hogy elsősorban Michelle Ryan miatt, aki az egyik kedvenc színésznőm, és tudtam, hogy fel fog tűnni a sorozatban.
Viszont megtetszett maga a sorozat is, és épp tegnap kezdtem el nézni a 2. Évadot.

Egyetértek abban is, hogy 1998-as "Merlin" film talán a legjobb feldolgozás, azt többször is volt szerencsém látni. A 2006-os "Merlin tanítványa"-t is elkezdtem, de kb. 20 percig bírtam...

Szerintem nem volt rossz a 2004-es "Arthur király" sem igazából.

A "Camelot"-ot még nem láttam, de érdekes, hogy akárhol olvasok a sorozatról, mindenhol kiemelik, hogy Jamie Campbell Bower mennyire rossz választás volt Arthur szerepére.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.04.02. 20:15:07

@Spawn85: Köszi! Én is megnéztem a blogod. Látom, van egy szép kis összeállításod Michelle-ről :) Majd visszajárok.

Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni a Merlin második évad. Irigyellek, mert szerintem zseniális részek várnak rád.

Spawn85 2011.04.03. 02:49:16

@Balinor: Egy ideje terveztem már egy post-ot írni Michelle-ről, egyrészt mert egyik kedvencem, másrészt mert itthon nem igazán ismerik őt. Így gondoltam, aki (akár véletlenül) is a blogomra téved, legalább megtudhat róla ezt-azt. (Főleg, hogy most egyre több sorozat kerül itthon is TV-be, amiben feltűnt)
Valamennyire bejött, hiszen mostanság egyik legnézettebb bejegyzésem.
Egyébként tervezem folyamatosan frissítgetni.

Ami a "Merlin" 2. Évadját illeti, ha lesz olyan jó, mint az 1. Évad volt, akkor nem fogok csalódni. Bár az is igaz, hogy az 1. Évadot Michelle miatt azért jobban vártam. Igazából örülnék is, ha a későbbiekben valahogy esetleg visszahoznák Nimueh karakterét, ahogy hallottam ezzel nem lennék egyedül, viszont úgy tudom, egyelőre nincs tervben.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.04.03. 13:43:34

@Spawn85: Nekem az első évadnál is jobban tetszett a második, és talán még annál is jobb a harmadik. Szóval a sorozat nagyon szép emelkedő tendenciát mutat eddig.
Remélem, neked is hasonló lesz a benyomásod.

Spawn85 2011.04.03. 15:37:06

@Balinor: Ez egyébként amolyan tendencia a brit sorozatoknál (bár igazából nemcsak briteknél), hiszen a "Doctor Who" is gyakorlatilag évadról évadra jobb lett,
(Most persze csak a 2005-ös újraindítástól számítva mondom), meg a "Torchwood" is.

Úgyhogy simán elhiszem látatlanba is akár, hogy jobb a "Merlin" 2. Évadja, mint az első volt.
Viszont az 1. Évadból az epizódok, amikben Michelle szerepelt, azért mindig favoritok maradnak nekem. :)

Khilgara 2012.01.12. 11:47:18

HI!
Jó a blogod...
Sok munkád lehet benne,
Nemtudod az 5-ödik évadot mikor fogják elkezdeni forgatni?...vagy talán majd mikor fogják leadni ?
Már megnéztem mind a 4 évadot és nagyon bejött a Merlin :D
Főképp azok a jelenetek tetszettek amikor Merlin hívja a sárkányt :))

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.01.13. 13:58:09

Szia!
Ha minden igaz, a forgatás márciusban kezdődik, és ősszel érkeznek az új részek. Bradley James nemrég azt nyilatkozta, hogy ők február végén látnak munkához. Gondolom, akkor kezdődnek az olvasópróbák. A forgatókönyveken már hónapok óta dolgoznak.
A negyedik évad forgatását sikerült egész jól nyomon követni a blogon. Úgy tervezem, hogy idén is gyűjtöm és hozom a híreket. :)

nori*_* 2012.08.06. 22:51:27

Hy a blog nagyon tetszik!
azt nem tudnátok megmondani hogy mikor fordítják le a 4. évadot mert már nagyon várom bár egy 5 részt láttam belőle de csak feliratosan úgy pedig nem olyan jó.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.08.06. 23:39:06

@nori*_*: Szia Nóri! Most készül az évad magyar szinkronja.
A 4. évad epizódjait augusztus 15-től láthatod magyarul az AXN-en.
süti beállítások módosítása