Már most veszik a folytatást

 2011.04.01. 06:59
Van annak valami mesébe illő bája, hogy miközben "agyonhájpolt" tévésorozatok a létükért küzdenek, egy relatíve szerény költségvetésű - ám annál több értéket felmutató - angol produkció magabiztosan veszi a fokokat a siker létráján.
 
"A Merlin varázslata tovább hódít világszerte" - írja az amerikai Variety, annak kapcsán, hogy megindult a jövő évi bevásárlás a televíziós műsorok piacán. A BBC-sorozat épp csak készülő negyedik évadját máris megvásárolta a német Super RTL, a francia Canal+, az ausztrál Ten, de elkelt Norvégiába, Dániába, a Benelux államokba, Csehországba és Szlovákiába is.
"A sorozat világszerte 183 országban van képernyőn, és ezzel az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb televíziós export műsora." - folytatja a lap, amely a Merlin tengerentúli szereplését is sikerként említi: az amerikai Syfy csatornán futó fantasy 29%-kal múlja felül a kábeladó főműsoridős átlagnézettségét.
 

"Hihetetlen büszkék vagyunk a Merlin rendkívüli nemzetközi sikerére és folyamatos újbóli berendelésére a világ legnagyobb műsorszolgáltatói részéről." - idézi a WorldScreen.com David Ellendert, a sorozat nemzetközi jogait birtokló Fremantle Media vállaltvezetőjét. "Köszönhető mindez az erős történetnek és az egyetemes témáknak, amelyek ennyire változatos közönséget képesek megragadni. Izgatottan várjuk, hogy a Merlin következő fejezetét is elvihessük a nézőknek világszerte."
A Fremantle, amely a hírek szerint nem csak forgalmazója, de befektetője is a produkciónak, egyre komolyabban veszi a Merlin márkát. Már elindították Merlin-témájú kiadványok és játékok forgalmazását, Franciaországban éttermi promóciót terveznek az idei év második felében (egy McMerlin rendel!), Angliában pedig - ahogy már itt is olvashattátok - hamarosan elindul a Merlin: The Dragon Tower elnevezésű interaktív látványosság.
 
"Izgalmas dolog látni, ahogy a történet és a márkanév ilyen globális méreteket ölt, és évadról évadra egyre több népszerűségre és rajongóra tesz szert." - nyilatkozták a sorozat producerei.
 
A Merlin persze továbbra is szülőhazájában a legnépszerűbb. Április 9-én a Londonban rendezett Kapow ComicCon nevű popkulturális találkozó vendégei között köszönti a produkció négy fiatal sztárját, Colin Morgant (Merlin), Bradley Jamest (Artúr), Angel Coulbyt (Gwen) és Katie McGratht (Morgana), akik "szülői felügyelettel" fognak megjelenni - velük tart Johnny Capps producer is. A Merlin-csapat 750 rajongó kérdéseire válaszol majd. Legalábbis ennyi a londoni Business Design Center nagytermének befogadóképessége.
 
Ami pedig a hazai helyzetet illeti: Mától a második évadot adja hétköznaponként az AXN, és előbb-utóbb a harmadik évad érkezése is várható. Kíváncsi vagyok, hogy az RTL Klub, esetleg az őszi hónapokban, megpróbálja-e behozni a lemaradást.

Címkék: színészek 4. évad merchandising

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr302790156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camriana 2011.04.01. 20:44:44

Egy biztos: ez a sorozat minden dícséretet és sikert megérdemel, ami csak körülveszi. Megérdemli és rá is szolgál..

Spawn85 2011.04.03. 03:05:53

"...miközben "agyonhájpolt" tévésorozatok a létükért küzdenek..."

Ha itt most amerikai TV-sorozatokra gondolsz, ott azért egy kicsit máshogy zajlik a sorozatok készítése, mint Angliában.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.04.03. 15:06:22

Nyilván, és ez a sorozatot, ebben a formában, Amerikában biztosan nem is jöhetett volna létre.
De az összes tényezőt figyelembe véve van annak némi "legkisebb királyfi" :) hangulata, hogy a Merlin így ki tudta nőni magát.

Spawn85 2011.04.03. 15:41:26

Igen, én pl. nem is tudtam, és meglepődve olvastam, hogy a "Merlin" ennyire sikeres nemzetközi szinten is.

Az is igaz, hogy a brit sorozatok közül nem sok van, amely Amerikában is népszerű tudott lenni. De pl. a "Doctor Who", meg ahogy olvasom, a "Merlin" is abszolút kivételek.
(Ja, a "Torchwood" 4. Évadját meg Amerikában is forgatják már és ott is fog játszódni.)

Kicsit tartok is tőle, hogy eszükbe jut egy amerikai remake a DW-ből. Mert azért azt nem kéne...

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.04.03. 15:58:58

Szerintem a DW-remake épp olyan kivitelezhetetlen, mint amilyen egy Merlin-remake lenne.
Nem véletlen, hogy fel sem merült, inkább megvették az eredetit. Pedig ami az angoloknál siker, azzal mindig megpróbálkoznak az amerikaiak.
De most őszintén, szereposztó legyen a talpán, aki akár csak a Bradley James-Colin Morgan páros méltó megfelelőjét megpróbálná megtalálni. :D Nem is beszélve Anthony Headről vagy Richard Wilsonról. Márpedig a Merlint a színészek viszik a hátukon, nélkülük nem lenne ugyanaz. Fantasyként ebből a szempontból is különleges.

Spawn85 2011.04.03. 23:52:41

Szerintem is kivitelezhetetlen lenne a DW remake, de az nem jelenti, hogy nem fog eszükbe.

A "Merlin"-t viszont nem fogják. Felesleges is lenne, hiszen több film is készült már az Arthur-mondakörről Amerikában, némelyik kifejezetten jó is lett.

Amúgy egy érdekesség:
Anthony Head most szerepelni fog egy amerikai sorozatban, amelynek a brit eredetijében is ő játszott. :) (Ja, és az amerikai változatban is ugyanazt a szerepet fogja játszani természetesen).
Emiatt egyébként azt hittem, hogy nem is lesz benne a "Merlin" 4. Évadban, de igen, úgyhogy (nyilván) a két forgatás nem ütközik.
süti beállítások módosítása