Számos interjút adtak a Merlin alkotói múlt hétvégén a San Diego-i Comic-Conon. Fordítóirodát kellene nyitnom, ha mindet le szeretném fordítani, de a legérdekesebbeket hozni fogom. Lesznek nagyobb lélegzetvételű, hosszú interjúk is, egyelőre azonban a rövidebbeket mutatom meg, amelyekhez videó is tartozik. Elsőként Jenna Busch beszélget a Morganát alakító Katie McGrathtal. Katie fantasztikus egyéniség, a rajongók kedvence, és maga is igazi rajongó, legyen szó akár a Star Warsról, Indyről vagy épp a Merlinről. Másodállásban pedig Morgana védőügyvédje, de ezt is könnyed humorral csinálja.

Íme a videó, utána pedig a beszélgetés fordítása:

Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy Morgana sikeresen elfogadta a gonosz énjét.

KM: Gonosz? Biztos, hogy gonoszat mondanánk rá? Inkább azt mondanám, az alternatív énjét, a valódi önmagát. Érdekes volt, nem rég beszélgettem az írókkal Morganáról, és arra a szerintem találó megállapításra jutottunk, hogy az első három évadban javarészt mintha csak egy szerepet játszott volna. Játszotta a hercegnőt, az udvar finom és egyenes tagját. A harmadik évadban viszont végre mindkét arcát láthattuk, és én színésznőként úgy érzem, hogy amikor a sötét oldalát játszhatom, az az ő valódi énje. Többé már nem kell rejtőzködnie, végre valóban önmaga lehet. És ez jó dolog ennyi év után. Szóval gonosz lenne? Inkább azt mondom, hogy most önmaga.

Őszintén szólva van is rá oka, hogy olyan legyen, amilyen.

KM: Figyelj, erről folyamatosan vitatkozom. Szerintem Merlin hibája minden.

Megpróbált megölni...

KM: Méghozzá hányszor! Valójában Merlin mindenkit megöl. Gondolj bele! Gondolj bele, hány embert nyírt ki ő, és hányat Morgana! Ki akkor az igazi rosszfiú?

Ez igaz. Tényleg így van.

KM: Merlin és Morgana nagyon hasonló. Az egyetlen igazi különbség, hogy Merlinnek ott van Gaius, aki segít neki, útmutatást ad és megmondja, hogy nincs vele semmi baj. Többször is előfordult, hogy Morgana Merlinhez ment, hogy a segítségét kérje, anélkül, hogy tudta volna, hogy ugyanúgy van varázsereje neki is. Az az érzésem, hogy Merlin mindig is el akarta mondani neki, és ha ezt megtette volna, tudott volna segíteni Morganának. Mivel azonban nem tette meg, az egyetlen személy, aki azt mondja, nem baj, hogy az vagy, aki vagy, semmi rossz nincs ebben, én így is szeretlek, az Morgause. Szóval miért ne állna éppen Morgause oldalára? A körülmények terelték oda, ahol most áll. Ez egy teljesen természetes folyamat. Nem tudom, ezek után nevezhetjük-e gonosznak. Inkább csak az egyetlen járható utat választotta.

Érdekes ez a dolog, mert úgy látom, Merlin cselekedetei befolyásolják a többiek sorsát. Vannak, akiket életben tart. Másoknak nem segít. Ő egyfajta katalizátor. És az jutott eszembe a minap, hogy te és Uther, ti nagyon hasonlóak vagytok.

KM: Szörnyen hasonlóak. És szerintem Morgana rosszul van ettől. Pedig ő aztán igazán Uther lánya. Mindketten harcolnak azért, amiben hisznek, mindketten csak a maguk igazát látják, mindketten hisznek benne, hogy amit tesznek, az a helyes és hogy a nehéz döntéseket meg kell hozni a jó ügy érdekében. És nem veszik észre, hogy ők ketten teljesen egyformák, csak épp az ellentétes oldalon állnak. Ez az egészben az ironikus. És mindent egybevetve én őszintén hiszem, hogy Morgana jobb uralkodó lenne, mint Artúr.

Ez valószínűleg így van.

KM: Ő meghozná a nehéz döntéseket, és nem adna fel mindent egy nőért.

Ó, ez igaz.

KM: Ugye? Artúrnak Merlinre van szüksége, hogy jó király legyen. Morgana önmagában is király.

Mit gondolsz, ha Morgana szabadon uralkodhatna, és senki nem küzdene ellene, vajon valóban jó uralkodó tudna lenni? Gondolod, hogy meg tudna enyhülni egy kicsit?

KM: Meg tudna-e enyhülni? Szerintem most tisztán csak a harag hajtja. Amit most tesz, az mind válasz arra, amiben része volt. Nagyon hamar kellett ráeszmélnie, hogy varázsereje van, hogy komoly hatalma van, hogy Uther az igazi apja, hogy az apja megtagadta. Mindez egyszerre történt meg vele. És a negyedik évadban ez még tetéződik is. Ezért tisztán csak haragból, indulatból cselekszik. Szerintem ez előbb-utóbb lecseng. Hiszen túl messzire nem juthat onnan, ahonnét indult. Ő még mindig az az őszinte személyiség, aki a történet elején volt. Csupán arról van szó, hogy teljesen eltévelyedett azok miatt, amiken keresztül ment. Szerintem túl lesz rajta.

De ott van neked Morgause, akit ért egy kis baleset az évad fináléban. Viszontlátjuk őt valamilyen formában? Tudjuk, hogy a sci-fiben senki nem hal meg igazán, és a fantasyban sem.

KM: Való igaz, és elárulhatom, hogy Morgause vissza is tér. Újra összeáll a ijesztő páros. Vagy inkább a csinos páros.

Nem hiszem, hogy az ijesztő illene rátok.

KM: Morgause-ra tényleg nem. Emilia Foxra semmiképp.

Kíváncsi lennék, lesz-e Morganának szerelme?

KM: Arra én is. Az a helyzet, hogy az Artúr-legendában a nagy románc Artúr és Guinevere, illetve Guinevere és Lancelot között van. Nekik jut minden romantika. Morganának szerintem most annyi minden más tennivalója van, különösen a negyedik évadban, hogy nem tudom, mikor tudna időt szakítani a szerelemre. Szomorú, de így van. Szerintem ez az évad számára arról szól, hogyan érheti el a célját, nem a szerelemről, hanem a bosszúról. Ez az, amire koncentrál. Nem mondom, hogy soha nem kerülhet rá sor, de a műsoridő annyi amennyi, és szerintem nehéz lenne még egy ilyen szálat is bevezetni. De ha megpróbálják, benne vagyok. Egy jó pasi?

Nem lenne rossz.

KM: Mondjuk felbukkanhatna egy Nathan Fillion jellegű fickó. Óriási lenne.

Szóval Nathan Fillion-rajongó vagy?

KM: Ki nem? De most komolyan!

Nem mintha én nem lennék az.

KM: Na ugye! A Firefly hihetetlen.

Én is óriási Firefly-geek vagyok. Te szintén geek vagy?

KM: Annyira, hogy az már kínos. Néhány hete jártunk a francia Comic-Conon, és úgy kellett elrángatni engem a folyosóról. Volt ott egy hatalmas AT-AT lépegető, és megcsinálták a robogós jelenetet A Jedi visszatérből. Teljesen rákattantam, és mindenki halálra rémült, mert elvesztem. Azt mondták, "Katie, le kéne nyugodnod".

Akkor mit szólsz a hírhez, hogy Harrison Ford és Mark Hamill is itt van ma ezen a rendezvényen?

KM: ...

Megállt a szíved?

KM: Igen. Cowboys & Aliens? Hát van ennél zseniálisabb ötlet? Bond Han Solo ellen, egy kis Indyvel, amit a Vasember rendez a vadnyugaton, űrlényekkel. De most komolyan, van ennél jobb forgatókönyv?

Nincs, de tényleg.

KM: Egy pillanat, mindjárt lenyugszom! Ciki, de ez van.

Mondj még valami kis kedvcsinálót a nagyedik évadhoz!

KM: A negyedik évad minden kétséget kizáróan a legnagyobb dolog, amit eddig csináltunk. Hatalmas és filmszerű, 35mm-es filmre forgattuk. Többet forgatunk külső helyszíneken, kevesebbet a stúdióban. Nagyobb a szereplőgárdánk, ott vannak a kerekasztal lovagjai. Tudom, ez nagyon király dolog. Izmos jó pasik mindenhol; igazán kemény ez a munka. Tudod, valóban más a hangulata az egésznek, sokkal filmszerűbbnek, nagyra törőbbnek hat. Minden évben azt gondoljuk, ennél keményebben nem lehet dolgozni, és az életemnek nincs egy szabad perce sem. A negyedik évaddal kapcsolatban az az érzésem, hogy igazán most kezdjük el mesélni a legendát. Idáig mondhatni csak előkészítettük a dolgokat. Most majd látjuk az utat, amin Artúr királlyá válik, amin Guineverből királynő lesz, Morgana sötét mágussá, Merlin pedig a nagy varázslóvá válik. Ezenkívül ez az évad sokkal összefüggőbbnek tűnik, állandó témákkal. Van néhány különálló epizód, de az epizódoknak van egy közös sztorija, egy olyan történet, ami úgy tűnik, egy évnél hosszabbra nyúlik. Ha érted, mire gondolok. És komorabb is. Baljóslatú. És ez jó.

Ez tetszik.

KM: Nekem is.

Köszönöm!

KM: Nincs mit.

***

A következő interjút Colin Morgannel (Merlinnel) láthatjátok és olvashatjátok majd.

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr93110303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2011.07.29. 23:57:19

Köszi a fordítást! Nem is tudtam, hogy Katie is ilyen nagy sci-fi rajongó. :)
süti beállítások módosítása