A ksitetv.com az Artúrt alakító Bradley Jamest sem mulasztotta el kifaggatni San Diegóban. Íme a beszélgetés magyar fordítása:

 

Aki megvette a Merlin bármelyik díszdobozos DVD-kiadását, és látta a videonaplókat, tudja, milyen szórakoztató fickó Bradley James, aki pedig nézi a Merlin sorozatot, láthatta, milyen szórakoztató tud lenni Bradley James Artúr, Camelot leendő királyának szerepében.

Bradleyvel kerekasztal beszélgetést folytattunk - ha nem is az igazi kerekasztalnál - az idei San Diego-i Comic-Con International rendezvényen, ahol beszélt a negyedik évadról, romantikus riválisokról és a Merlin iránti tiszteletről is.

Mit tudsz elárulni a negyedik évadról?

BJ: Elmondhatom, hogy a negyedik évad forgatását jobban élvezem, mint bármelyik korábbiét. Teljesen odavagyok azért, amit eddig csináltunk, és nagyon izgatottan várom, hogy láthassam. Még nem láttam belőle semmit, úgyhogy pont úgy vagyok vele, mint a rajongók, és időközben magam is rajongóvá váltam.

Artúr lényegében átvette a királyi teendőket?

BJ: Ő van a kormányrúdnál, mivel Uther, mondhatni, a sarokban kuporog, önmagával üvöltözve, az emberek pedig már nem szívesen fogadják egy őrült utasításait. Szóval Artúr abban a helyzetben találta magát, hogy kénytelen felelősséget vállalni a királyságért, mivel Uther pillanatnyilag meg van zakkanva.

Az emberek elfogadják Artúrt ebben a szerepben?

BJ: Szerintem Artúr mindig is a rajongás középpontjában állt Camelotban. Időnként felkerekedik, végrehajt valami hősi tettet, Camelot népe pedig úgy van vele: "Ezaz! Kedvelem a srácot. Kinyírta nekünk a bestiát."

Nem is akadnak hatalmi ellenlábasai?

BJ: A kormányzati rendszertől még messze járunk, az infrastruktúrának még ki kel épülnie Camelotban. Szóval Artúrnak nem kell sokakkal versenyeznie a trónjáért.

Magányos most, hogy Morgana nincs a közelben?

BJ: Nem, dehogy magányos. Meg is mondom, miért - ez a másik dolog -, vannak már barátaim, akikkel együtt lóghatok. Ott vannak a lovagok. Már bemutatkoztak nekünk. Ez nagyszerű dolog számomra, mert azt jelenti, hogy van egy csapat barátom, akikkel jól elvagyunk a forgatás alatt, és ugyanez a helyzet a kamerák előtt is. Artúr most már úgy szólhat a lovagjaihoz, hogy azok nem franciául válaszolnak.

Milyen most a kapcsolata Merlinnel?

BJ: Szerintem végső soron Artúr és Merlin, anélkül, hogy ezt bármikor is bevallanák, a legjobb barátok. Annyi mindent végigcsináltak együtt, hogy kötődnek egymáshoz. Ahogy mondtam, valószínűleg nem vallanák be - Artúr egészen biztosan nem -, de azt hiszem, legalább a rossz kedvét Artúr most már nem Merlinen tölti ki, hanem a lovagjain.

Úgy vélem, Artúrral a következő a helyzet. Mindannyiunkban él a kép Artúr királyról, a legendából ismert alakról, akit nagyon nemes és hősies férfiúként emlegetünk, amikor Artúr király szóba kerül. Ő most ebbe az irányba tart, és ebből egyre többet fogunk látni.

Tavaly Artúr és Gwen kapcsolatáról lehullott a lepel. Merre fejlődik ez tovább ebben az évadban?

BJ: Szerintem amíg Uther jelen van, ez mindig gátat fog jelenteni. Artúrról el szoktam mondani, hogy számára Camelot az első, és ez az, amiért nem történt eddig még semmi. Ez olyan dolog, aminek kapcsán előbb meg kell győződnie róla, hogy a királyság javára válik, és csak utána léphet. Artúr számára mindig ott van Camelot. Guinevere számára pedig Lancelot. Itt kezd érdekessé válni a dolog, és szerintem a történetnek ez az a része, ami leginkább fel fogja kelteni a rajongók érdeklődését.

Artúr és Guinevere története nem egy klasszikus szerelmi történet. Ez nem a Rómeó és Júlia. Előre el van rendelve, hogy a kapcsolatuk zűrzavarba torkolljon. Szerintem hiba lenne, ha ebben keresnénk Artúr lénygét. Szerintem maga a karakter sem tesz így. Ahogy ő mondja, a kötelesség mindenek előtt Camelothoz köti.

Gondolod, hogy kész lenne küzdeni a többiekkel való kapcsolat megtartásáért, ha felmerülne a távozásuk?

BJ: Ezt már megmutatta. Például Merlin esetében, bárhogy is bánik vele, kiáll Merlinért, és mindig megpróbálja megvédeni. Vagy az apjával kapcsolatban, akivel mindig is végsőkig lojális volt, akkor is, ha tudja, hogy tett helytelen dolgokat. Mindig nagy tisztelettel volt az apja iránt, és mellette állt.

Szóval ami Artúr kapcsolatát illeti a többi karakterrel, azt hiszem, amíg a királyság érdekével nem ellentétesek, Artúr kitart mellettük.

Ezek szerint a királyságot előbbre helyezi a személyes emberi kapcsolatainál?

BJ: Szerintem eleve így alakítja ki a kapcsolatait. Azt mondja: "Te is a javunkat szolgálod? Akkor a fedélzeten a helyed. Gyere!" Igen, talán érdekházasságot köt a különböző kapcsolataival.

Morgana az évek folyamán olyan volt Artúr számára, mint egy testvér. Hiányzik neki valamennyire?

BJ: Tulajdonképpen ezen a ponton válok magam is rajongóvá. Alig várom már, hogy valamikor újra találkozzanak. Onnét aztán bármilyen irányba el lehet menni. Artúr vajon érez még iránta valamit? Vagy egyszer csak megváltozott, és teljesen elutasítja Morganát? Azt hiszem, mivel az évek folyamán együtt nőttek fel, ebből adódóan lehet, hogy szeretne segíteni rajta. De inkább mindenkinek a képzeletére bízom, hogy vajon mi történhet majd, amikor végre találkoznak.

Hogyan reagál Artúr Lancelot újbóli felbukkanására?

BJ: Artúr számára nagyszerű dolog, hogy Lancelot újra köztük van, de tényleg, mert nem hinném, hogy Artúrnak túl sok oka volna veszélyt látni ebben. Igazából egyetlen nő van Camelotban, nem tudom, hogy ez nektek feltűnt-e már. És azt az egyet Artúr lestoppolta.

A másik nővel, aki itt volt, rokonsági kapcsolatban állok. Szóval lestoppolta, és az a sejtésem, hogy ő ugyanannyi fenyegetést lát Camelot valamennyi lovagjában.

Tudod, Lancelot a legjobb lap a kártyapakliban, Artúr védelme és a királyság szempontjából is nagyszerű dolog, hogy maga mellett tudhatja.

Barátokká válnak? A legendákban nagyon jó barátok.

BJ: A legendakör meglehetősen sötét. Artúr és Lancelot a legjobb barátok. Némelyik írott változatban Lancelot szerelmes Artúrba, és mivel nem kaphatja meg, inkább Guinevere iránt kezd érdeklődni, mert ő az egyetlen rész, amit megkaphat Artúrból. Mi persze nem ezt az utat járjuk. Bennünket az angol nézők szombat este hétkor néznek, az amerikaiakat nem ismerem, de ez talán merész lenne egy kicsit.

Ők mindig nagyon tisztelték egymást, Artúr nagyra tartja Lancelotot, a képességeit és a személyét is. Szerintem nagyon örül, hogy ott van velük.

Artúr inkább keresi most a lovagok tanácsát, mint Merlinét, aki azelőtt mindig a bizalmasa volt?

BJ: Szerintem Merlin azokban a pillanatokban szólal meg, amikor Artúr kissé sebezhetőnek érzi magát a rá háruló döntések miatt, és Merlin mindig is ott volt vele. Úgy gondolom, Artúr meg fogja tanulni, hogyan döntsön önállóan a kérdésekben. Egyre inkább azzá a királlyá válik, akit ismerhetünk. Lassan képes lesz egyedül is meghozni a döntéseket. A lovagjai inkább csak a kardjukat forgatják az oldalán, és menőnek mutatják magukat, ami elég jól is megy nekik.

Látni fogjuk, hogy Merlin nagyobb tiszteletet kap?

BJ: Nem! Miért akarnánk ilyet látni?

A helyzet a következő. Artúr messze nem olyan rossz, mint amilyennek szerintem az emberek hiszik. Még egyszer mondom, szerintem Artúr és Merlin igenis barátok. A kapcsolatuk nem lenne ugyanaz az apró csipkelődések nélkül, ami oda-vissza megy közöttük. Hogy őszinte legyek, Merlinnek feljebb kéne lépnie néhány fokot, hogy ez messzebb mehessen. Példának azt szoktam felhozni, hogy még mindig abban az öltözékben jár, amiben megérkezett a királyságba. Ez a királyságban viselt státuszáról elmondja, hogy ő bizony még mindig egy jobbágy. Az ő társadalmukban ez nagy jelentőséggel bír.

 

 

Címkék: interjú 4. évad bradley james

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr833129276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása