Mint tudhatjátok, a negyedik évad megérkezett Ausztráliába is (vasárnap este a harmadik epizódot láthatja a közönség), aminek apropójából a Ten csatorna weboldala interjút közöl a Merlin fiatal címszereplőjével, Colin Morgannel. Colin, aki egyébként hamarosan el is látogat Ausztráliába, nem csak rendkívüli tehetség, hanem jó nyilatkozó is, a vele készült interjúk mindig érdekesek. Úgyhogy ezt is érdemesnek találtam a fordításra:

Mi a helyzet Merlinnel a negyedik évad kezdetén?

Colin Morgan: Már ismeri Camelotot, mint a tenyerét, és behunyt szemmel is megcsinál bármit. Persze szolgának nem olyan tehetséges, mint kellene, de nem ez az ő terepe, hanem a mágia.

Szóval hamarosan kénytelen a varázserejét is bevetni?

CM: Így igaz. A mágikus képességeit rögtön próbára teszik a dorochák. Ők az alvilágban senyvedő lelkek. Miután Morgana szabadon engedi őket, káoszba taszítják Camelotot. Éjjel kísértenek, és egyedül csak a fény űzi el őket. Ha valaki a sötétben találkozik velük, annak azonnal vége. Szóval az egyik fő téma a sötéttől való félelem. Ráadásul Merlin varázsereje nem hat rájuk. De hogy boldoguljon anélkül?

Ezek szerint ebben az évadban Morgana jelenti a legnagyobb fenyegetést Camelotra nézve?

CM: Igen. Elszántan szeretné megkaparintani a trónt, és Artúr az egyetlen ember, aki az útjában áll. Teljesen ki van éhezve a hatalomra, a mániája, hogy visszaszerezze Camelotot. Az első epizód első tíz percében látni fogjuk, hogy milyen kegyetlenné vált. Vajon miért ilyen? Szerintem van, amikor még ő maga sem tudja. Ám előfordul ilyen a való életben is. Az emberek egyszerűen vágynak a hatalomra. Merlinnek tehát óriási feladata, hogy segítse Artúrt a Morgana elleni harcban. Morgana Merlin legnagyobb ellenfele.

Tudnád jellemezni Artúr és Merlin viszonyát a negyedik évad kezdetén?

CM: Az úr és a szolgája, ugyanakkor régóta barátok is. Egyszerűen imádnak csipkelődni egymással. Ami mégis más az idén, hogy egy sebezhető herceget látunk, aki tanácsokat keres Merlinnél. Merlin pedig a maga részéről ráeszmél, hogy Artúr érdekében nagyon erősnek kell lennie.

Artúr továbbra sem sejti Merlin mágikus képességeit?

CM: Így van. Artúrnak változatlanul fogalma sincs Merlin varázserejéről. A rajongók mindig megkérdezik tőlem, miért nem fedi fel a képességeit Artúr számára. De ez óriási ostobaság lenne részéről. Jelenleg Artúr épp olyan, mint az apja, aki a mágia elleni törvényeket hozta. Ha Merlin felfedné az erejét Artúr előtt, azzal kockára tenne mindent. Száz százalékig biztosnak kell lennie benne, hogy eljött a megfelelő pillanat. Merlinnek az az álma, hogy egy olyan földön éljen, ahol szabad lehet, és ahol a valaha élt legnagyobb király uralkodik. Őrültség lenne mindezt kockára tenni azzal az önző szándékkal, hogy felfedje magát.

Miért lehet ekkora siker ez a sorozat szerte a világon?

CM: Mert ezek nagyon jó történetek. Egyetemes témákkal foglalkoznak, mint amilyen a jó és a rossz harca, vagy az igaz szerelem diadala. Ezen kívül minden generáció számára kedvelhető. A rajongótábor 8-tól 80 éves korig terjed. Mindenki beletartozik. Nincs olyan, akit a Merlin ne tudna megérinteni.

Segít, hogy ez egy régi klasszikus új megközelítése?

CM: Igen. Az emberek számára a világon mindenütt ismerős az Artúr-legenda, ám ebben a sorozatban az a jó, hogy sosem tudhatjuk előre, milyen módon meséli újra a történetet. Ezt a történetet minden korban új formában mesélték újra, már a kezdetektől fogva. Mi is ugyanezt a hagyományt visszük tovább. A másik érdekesség, hogy ezt még soha nem ültették át efféle fantasy környezetbe. Ez rengeteg új lehetőséget kínál. Mindezek mellett a nézők nagyon erősen kötődnek a szereplőkhöz is.

Gyakran megállítanak rajongók az utcán?

CM: Előfordul, de soha sem elviselhetetlen módon. Nem volt még rossz élményem, mindig mindenki nagyon kedves hozzám. Még mindig le tudok ugrani a boltba egy doboz tejért. Nyugodtan élhetem az életem, de mindig megvan az esély, hogy nem maradhatok névtelen vásárló. Az emberek különböző módokon ismernek fel. Gyakran meg kell győződniük róla, hogy tényleg az vagyok, akire gondolnak, és meg szokták kérdezni: "Tényleg te vagy Merlin?" Ilyenkor mindig azt gondolom, "igen, de csak egy doboz tejért jöttem!"

Még most is eltölt ugyanaz az izgalom, mint korábban, hogy Merlint játszhatod?

CM: Mindenképp. A szerep sok kemény munkával jár, de mindig izgalmas, és mindig megéri. Más lenne a helyzet, ha valami olyanba ölném ezt a sok erőfeszítést, ami után meg kellene kérdeznem magamtól, minek is vesződöm ezzel. De amikor túl vagyok a Merlin évadjának forgatásán, mindig azt gondolom, "Istenem, annyira örülök, hogy részt veszek ebben." Nem rég tartottunk egy vetítést a stáb és a szereplők számára, és a végén mindannyian nagyon szerencsésnek éreztük magunkat, hogy részesei lehetünk ennek a sorozatnak. Az egyik stábtag azt mondta, "még soha életemben nem voltam ennyire büszke arra, hogy dolgoztam egy sorozaton. Boldog vagyok, hogy ott láthatom a nevem a stáblistán." Ez valóban valami különleges!

Címkék: interjú 4. évad colin morgan

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr993339315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása