Filmélmény a szombat estéken

 2011.11.27. 06:09

Making Merlin Mini-Movies Every Week (Merlin-minifelimet készíteni minden egyes héten) címmel remek kétoldalas Merlin-összeállítást közöl az angol SFX magazin online kiadása. A sorozatot megalkotó producer párossal Dave Golder beszélgetett. Az alábbiakban olvashatjátok a teljes cikk magyar fordítását.

Talán feltűnt a változás, vagy legalább tudat alatt sikerült észrevenni, hogy a Merlin picit másképp fest idén. Kissé filmszerűbb. Nem csupán a nagyratörőbb effektusokról van szó, vagy arról a tényről, hogy Camelot külső felvételei rendkívüli ráncfelvarráson estek át. Nem csupán arról, hogy a fiatal szereplőgárda hirtelen mintha sokkal érettebbé vált volna. És nem is csupán arról, hogy a kerekasztal lovagjainak megjelenése nagyobb akciójeleneteket hozott magával. Bár őszintén szólva mindez egyaránt igaz. Ám mindemellett a negyedik évadban a sorozatot most először igazi mozifilm minőségű 35 milliméteres filmre forgatják.

Ez több, mint egyszerű technikai előrelépés. Ez jelképe annak, hogy a sorozat egyre erősebb és erősebb. Tavaly ilyenkor azt gondoltuk, hogy a negyedik évad csak tíz epizódból áll majd, az amerikai tévések pedig Camelot címmel épp egy pazar új sorozatot terveztek indítani. Úgy éreztük, a Merlin talán készülhet a lelépésre. Azonban a 2010-es évad nézettségi mutatói erősebbnek bizonyultak minden korábbinál, és egyre csak nőttek tovább. Hirtelenjében a negyedik évad újra 13 epizódot kapott, már 35 milliméterre tervezték a forgatást, és felépült egy hatalmas új zöldháttér a sorozat cardiffi stúdiójában, hogy még grandiózusabb effektusokra adjon lehetőséget. A Camelotot elkaszálták. Képernyőre került a negyedik évad, ami még a harmadik évadnál is jobban szerepel, a producerek pedig már egy lehetséges hatodik évadról beszélnek (ha nem többről). A jövő fényesnek látszik 35 milliméteren.

Mindennek tetejébe, az alapján, amit eddig láttunk, úgy tűnik, a negyedik évad a legjobbak közé tartozik. Az első felével pedig bárki felzárkózhat, miután a Merlin - negyedik évad első része hétfőn megjelenik DVD-n. Már jól tudjuk, hiszen Johnny Capps produkcióvezető, a sorozat létrehozóinak egyike minden alkalmat kihasznál, hogy felhívja rá a figyelmet, mikor az SFX vele és alkotótársával, Julian Murphy produkcióvezetővel beszélget.

"Hétfőn jön ki" - emlékeztet minket immár sokadjára.

"Mi jön ki?" - válaszolunk csibészesen.

"A Merlin."

"Sosem hallottunk róla."

"Kéne tenni vele egy próbát" - mondja Capps. "Igen jó. Úgy hallom."

És miden oka megvan, hogy büszke legyen a sorozat jelenlegi sikerére. Mint bevallja, "teljesen odavan" a negyedik évad fogadtatásától. "Az ember még mindig ideges minden egyes évben, hogy milyen lesz a közönség reakciója, és hogy hasonlóan alakulnak-e a nézettségi adatok. A sorozat kicsit sötétebb tónusú az idén, és későbbi időpontban kerülünk képernyőre. Ezek a dolgok nyilvánvalóan okoznak némi aggodalmat. Ráadásul minden héten a The X-Factor ellen kell szerepelnünk, ami - bár mindenki azt mondja, hogy már nem olyan jó, mint volt - még mindig minden idők egyik legsikeresebb televíziós márkája, amivel versenyeznünk kell."

"Szóval nagyon kemény idősávban szerepel a sorozat, ezért nyilvánvalóan nagy öröm, hogy ennyire jól teljesít. Igazság szerint az idei évad szerepel legjobban az eddigiek közül. Hat-hét millióan nézik, az AI mutató pedig 89-90" - teszi hozzá a közönség tetszési indexére (Audience Index - a ford.) utalva, amely nem arról árulkodik, hányan néznek egy műsort, hanem hogy a nézők mennyire élvezik azt. "Ez a legmagasabb mutatók közé tartozik azok közül, amit a BBC drámai sorozatai elérnek." És egy kicsivel magasabb, mint azok a mutatók, amiket a Doctor Who szerzett az idén (ami semmit sem bizonyít, mielőtt még több száz kommentárt kapnánk feldühödött Who-rajongóktól, csupán kézenfekvő összehasonlítás azok számára, akik még nem hallottak a dologról).

Capps és Murphy is fontosnak tartja megjegyezni, hogy az évad komorabb hangulata és felnőttesebb hangvétele szerves fejlődés eredménye, nem kiszámított manőverről van szó. Tükrözi ezt a bevezetőben hallható apró változtatás is. Camelot sorsa már egy "fiatalember" és nem egy "fiú" vállát terheli.

"Igen" - mondja Murphy, "ez tükrözi mindazt, ami a képernyőn látható. Colin már messze jár attól az ártatlan karaktertől, akit az első évadban alakított. A karaktere felnőtt. Merlin már nagyon is férfi, és ezt vissza kell adnunk."

Emellett az évadok évről évre egyre összefüggőbbé válnak, egyre több cselekményszálat tartalmaznak.

"Fokozatosan haladtunk ebbe az irányba a négy évad során, és mindig is ez volt a tervünk" - ért egyet Murphy. "Amikor az ember belevág egy nagyszabású kalandsorozatba, nagyon jól tudja, hogy kezdetben minden héten új történettel kell előállni. Szerintem ez különösen így van, ha fiatal közönséget célzunk meg."

"De mindig is az volt a szándékunk, hogy az összefüggő szálat erősítsük, ahogy egyre közelebb kerülünk a legendához" - folytatja. "Ugyanakkor most már egy idősebb közönségnek szólunk, egy komolyabb idősávban, ezért megengedhetjük, hogy összefüggőbb legyen a sorozat. Ezáltal összetettebb történeteket tudunk elmesélni."

"Én azt is gondolom, hogy ahogy a sorozat halad előre, a közönség megkedveli a karaktereket" - teszi hozzá Capps. "Egyre jobban kötődnek hozzájuk. Ez is lehetővé teszi, hogy kissé összefüggőbbek legyünk. De még mindig nagyon fontos számunkra, hogy minden egyes hét egy kerek egész történet - egy mini akció-kalandfilm."

Artúr végzete

Az egyre sötétebb tónussal együtt jár, hogy képesek voltak meglepni a közönséget, amely korábban barátságosabb hangulathoz szokhatott. "Nagyon elégedettek vagyunk azzal, ahogy végül megtörtént Uther halála" - mondja Murphy, "mert nem volt egyszerű dolog. Tudtuk, hogy ezt meg kell lépnünk, de úgy akartuk meglépni, hogy egyben hajtóerőként is szolgáljon. Ez nem egy szörnyű, lehangoló pillanata a sorozatnak, hanem az Artúr herceget felváltó Artúr király történetének kezdete. Mindkettőnket elégedettséggel tölt el, ahogy ezt Howard Overman megírta, Alice Troughton pedig megrendezte. Úgy vélem, a rendezőnő fantasztikus munkát végzett. Szerintem nagyon nehéz epizóddal volt dolgunk."

Murphy emellett úgy érzi, hogy a sorozat fejlődésével együtt az alkotóstáb új vizuális nyelvezetet sajátít el, ahogy felfedezi, hogyan kell elmesélni egy Merlin-epizódot.

"Azt tartom érdekesnek - és ilyesmiben korábban nem volt részem a televíziózásban -, hogy most már nagyon sok epizódunkra jellemző, hogy nagyon-nagyon kevés szó szerepel a forgatókönyv lapjain. A sorozat nem a párbeszédekre épül. Hihetetlen módon látványközpontúvá váltunk. És ez kihívás számunkra. Azt jelenti, hogy sokkal filmszerűbben kell elmesélnünk a történetet. Ez remek tapasztalás volt a negyedik évad esetében, és örülünk, hogy megtehetjük. Hogy megkaptuk hozzá a szabadságot a BBC-től. És úgy vélem, ez nagyon érdekes kis filmélményt ad a nézőknek a szombat estéken."

Azt is igyekeznek hangsúlyozni, hogy a 35 milliméteres filmre való áttérés nem azt jelenti, hogy lecserélték a kamerákat és a lencséket, de minden más megy ugyanúgy, mint korábban.

"Nem, ez számos más dologra kihatással van valami módon" - mondja Murphy. "Egész más fegyelmet diktál a forgatáson. Nagyobb önfegyelemmel kell forgatnunk, mivel a filmszalag drága játék. Ám ez tulajdonképpen nagyon egészséges dolog. Arra készteti az embereket, hogy többet próbáljanak. Az adrenalin magasabbra szökik, amikor elindul a kamera. És ez finom kihatással van a produkcióra."

Capps rávilágít az egyik ilyen hatásra. "Mivel a film sokkal több részletet örökít meg, apró változásokat eredményez a színészi játékban. Sokkal jobban odafigyelünk a színész szemére és arra, hogy mi járhat a fejében. Ez igazi felfedezés volt számunkra Juliannel, amikor figyelemmel kísértük a forgatás első napjait - ahogy megváltozott általa a színészek arca és arcjátéka. Egyszer csak sokkal inkább olyan volt, mint egy mozifilm."

Kemény forgatás

Ám a forgatásban beköszöntött új korszak "büntetésnek" bizonyult a sorozat két főszereplője, Colin Morgan (Merlin) és Bradley James (Artúr) számára.

"Kemény dolguk van" - mondja Murphy. "Ez tényleg egy könyörtelen forgatás. Harminckét héten át forgatunk, és különösen Colin számára nincs megállás. Csak úgy tudjuk ezt a fajta anyagot leforgatni egy televíziós ütemtervben, hogy egyszerre több stáb dolgozik. Ez gyakran három stábot is jelent egy nap. Szegény Colin pedig sokszor mindhárommal együtt dolgozik ilyen vagy olyan formában. De úgy gondolom, hogy ami igazán megragadta mindkettőjüket, hogy felnőttesebb, kifinomultabb anyaggal van dolguk. Szerintem ettől újjászülettek és új energiákat szabadított fel bennük. Minél nagyobb színészi kihívás elé állítjuk őket, annál jobban reagálnak rá."

"Úgy érzem, ez az, ami igazán élvezetessé teszi számunkra a forgatókönyvek kidolgozását" - ért egyet Capps. "Bármit rábízhatunk a színészekre. Az idei év szerintem azért nagyszerű, mert nem csupán a látvány tekintetében emeltük meg a sorozat ambícióit, hanem a színészeket is érzelem gazdag történetekbe helyeztük. Mind a négy főszereplő érdekes helyzetbe kerül érzelmileg. Valamennyien megmutatják magukat, és fantasztikus alakítást nyújtanak."

Az évad második feléről nem hajlandóak sokkal többet elárulni, mint ami keveset itt elmondtak, de Murphy elejt annyit, hogy "Morganára nagyon meglepő befejezés vár."

"Meghal" - vág közbe Capps.

Mivel nem gondolhatjuk komolyan, hogy ezt elárulná, feltételezzük, hogy csak ugrat.

"Lehet, hogy duplán blöffölök" - veti fel.

Ejha, úgy játszik velünk, mint Moffat!
 

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr203414491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása