Az angol SFX magazin Red Alert című rovata háromoldalas összeállításban foglalkozik a Merlin készülő ötödik évadával. Az alábbiakban ezt olvashatjátok magyar fordításban.


Változások várhatók a kamera mindkét végén a Merlin ötödik évadjában. A Red Alert a sorozat alkotópárosával beszélgetett.

sfx_2012aug_a.jpgTalán az okos karácsonyi műsorrendnek is köszönhető, ám tény, hogy a BBC-n a Merlin negyedik évadjának kétrészes fináléja új rekordot hozott a sorozat számára, hiszen mindkét epizód több mint nyolcmillió nézőt vonzott tavaly decemberben, két egymást követő héten.

Jól megérdemelt jutalom ez a sorozat számára, amely 2008-as indulása óta csak erősebb és erősebb lett, egyre magabiztosabb történetmeséléssel támogatva meg a tévéképernyő egyik legjobb szereplőgárdáját. "Azért izgalmas a Merlinen dolgozni, mert mindig előrébb tudunk lépni eggyel, mindig vihetünk bele valami frisset és újat" - meséli az SFX-nek az alkotópáros egyik tagja, Johnny Capps a 13 részes évad negyedik, ötödik és hatodik epizódjának forgatása idején. "Azt reméljük, hogy ez az évad a tavalyinál is jobb lesz."

Nem kis vállalás, de a csapatnak van még ez-az a tarsolyában. Idén újfajta technikai varázslatokkal készülnek éltre kelteni Camelotot, mivel most először a sorozat számítógépes effektusai teljes mértékben házon belül készülnek. "Egyre többször vesszük igénybe a háttérfestést és a zöldhátteret, sokkal intenzívebben használjuk ezeket az ötödik évadban" - mondja a Merlin alkotói brománcának másik szereplője, Julian Murphy. "Igazi helyszíneken is forgatunk, de kevesebbet. Ha mellétesszük, milyen rendkívüli tempóban fejlődnek a számítógépes trükkök és a filmtechnika, nagyon hamar elérünk oda, hogy olyasmikre leszünk képekes, amiket három-négy éve még csak egy mozifilmben lehetett megcsinálni. A TV forradalmi változások előtt áll. Számos dolog, ami korábban a tévében lehetetlen volt, számunkra már lehetséges. Szerintem ez hihetetlenül izgalmas."

"Ez nagyobb alkotói szabadságot és kontrollt ad a kezünkbe" - teszi hozzá Capps. "Most már saját kis CG részlegünk van, így ha tudni szeretnénk, hogy valami megvalósítható-e, rögtön kéznél van az, aki megmondja. Az idei nagy célunk, hogy a CGI technikát ambiciózusabban használjuk."

A másik nagy kihívás a csapat számára, hogy megbirkózzon a folytatással, miután Morgana szövetségesre talált a sárkánybébi (Aithusa) személyében, Artúr pedig élete szerelmét, a szolgálólány Gwent királynéjává tette a negyedik évad végén.
"Gwen igazi királyné. Megvan a maga egyedi stílusa" - magyarázza Murphy. "Az a helyzet, hogy a korábbi élete miatt pontosan tudja, mit éreznek az alattvalói. Ez olyasmi, amiből Artúr tanulni tud, mivel ez a fajta tudás, beleérzés benne soha nem volt meg igazán. De Gwen sem tökéletes..."

"Még mindig láthatjuk annak hatását, hogy Artúr úgy érzi, túl korán veszítette el az apját" - teszi hozzá Capps. "Ez befolyásolja Artúr viselkedését egyik-másik epizódban, amikor hiányzik neki az apja szeretete és tanácsa. Úgy gondolom, ez érdekes kihatással van kettejükre. Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy Uther árnyéka még mindig rájuk vetül."

sfx_2012aug_b.jpg

Bár amikor a Red Alert beszélget a párossal, az évad jelmondatát még nem akarják elárulni (a Comic-Con idején lesz érdemes odafigyelni ez ügyben), azért valamit mondanak arról, mi áll majd az évad középpontjában: "Idén mélyebben merítünk a legendáriumból" - mondja Murphy. "Az a szabályunk, hogy amit nem tudunk újszerűen felhasználni, ahhoz inkább nem is nyúlunk hozzá, illetve sok olyasmi van, amit nem tudunk felhasználni, mivel túl erőszakos, szexuális töltetű, vagy tele van vérfertőzéssel."

Hogy megtudjuk, pontosan mely legendák kerülnek elő, arra még várnunk kell, Capps azonban megerősít néhány nem teljesen váratlan hírt. "Az öreg Merlin visszatér. Biztos, hogy látni fogjuk ebben az évadban. Meglehetősen váratlan módon bukkan fel. Legyen ez az, amit csak az SFX-nek árulok el!"

A másik döntő jelentőségű visszatérő szereplő Mordred, akit immár nem A leleményes Hugo gyerekképű sztárja, Asa Butterfield alakít. Helyette Alexander Vlahos bújik Mordred ördögi bőrébe. "A változásnak igazából semmi köze Asához" - mondja Murphy. "Az ok, hogy szerettünk volna olyan történeteket mesélni Mordredről, amelyeket egy tizenhárom évesről nem lehet elmondani. Mordred az Artúr-mondakör nagyszerű szereplőinek egyike, mi pedig türelemmel kivártuk, hogy végre igazán felfedezhessük ezt a karaktert."

Capps hozzáfűzi, "Mordred karakterét sokat fogjuk látni a következő évadban."

Mithian hercegnő visszatérését is komolyan pletykálják ("Akik kedvelik őt, nagyon fognak örülni valaminek, ami az ötödik évadban történik" - húzza el a mézes madzagot Capps), idén azonban kevesebb vendégszereplőre számíthatunk. Helyette ismerős arcok kerülnek középpontba. "Van már egy rakás lovagunk, és ez olyan kalandokat nyit meg előttünk, amelyeket azelőtt nem lett volna lehetőségünk megcsinálni. Minden lovagnak jut valami igazán érdekes az ötödik évadban, és mindegyiküket láthatjuk úgy, ahogyan korábban nem."

Az író csapat ugyanaz, mint tavaly, ám a történetmesélés újfajta módja lehet az ötödik évad legnagyobb újdonsága. "Az egyik célkitűzésünk, hogy többet használjunk több szálon futó cselekményt" - magyarázza Capps. "A Merlin epizódjaiban általában találkozunk egy gazfickóval, látjuk, hogy Merlin milyen helyzetbe kerül, és aztán, hogy hogyan oldja meg. Ezzel szemben idén tudatosan igyekszünk több szálon futó történetekkel dolgozni, ami véleményem szerint érettebbé és frissebbé teszi majd az évadot."

Az összeállítás keretes írásai:

sfx_2012aug_c.jpg"Határozottan azt gondolom, hogy a negyedik évadban látott Artúr kevésbé volt makacs és hajthatatlan, mint az apja" - mondja Murphy. Számunkra ő most is a legenda Artúrja, aki egyenlőségre törekvő uralkodó volt. Artúrnak azonban hosszú utat kell bejárnia. Még most is egy kölyök. A nézők majd meglátják, változik-e ebből a szempontból. Még igen messze van attól, hogy elfogadja a mágiát.

***

"A legnagyobb dolog, amit megtanultunk, a CGI technikával kapcsolatos új tudás, és az a fontos tapasztalatunk, hogy azáltal, hogy a CGI-t házon belülre hoztuk, hatalmas alkotói szabadságot nyertünk" - meséli Capps. "Magunk rendelkezünk a saját erőforrásaink felett, így ha tudjuk, hogy szabad kapacitásunk van a háttérfestésben vagy a fizikai trükkgyártásban, gondoskodunk róla, hogy kihasználjuk ezt a kapacitást. Ez nagyon izgalmas dolog számunkra."

***

"A legutóbbi évad végén láthattuk, hogy Merlin elkezdett erőt és hatalmat felmutatva cselekedni" - idézi fel Murphy. "Végeredményben Merlin a sorsa felé halad, és egyre könyörtelenebbül védelmezi Artúrt, hogy Artúr kezébe vehesse a sorsát. Van valami Merlinben, amit korábban nem láthattunk. Ha mellé állítanánk az első évad Merlinjét, óriási változást látnánk."

***

"Producerként és alkotóként az ember mindig azt szeretné, ha a sorozat, amin dolgozik, népszerű lenne, és hogy kedveljék azt az emberek" - mondja Murphy. "Ha megadatik egy ilyen hangos rajongótábor, nagyszerű dolog hallani a véleményeket, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e vagy sem, mindig jó az, ha egy sorozat erőteljes reakciókra és hű követőkre talál. Korábban ilyenben nem volt részünk."

***

"A nagyszabású kalandtörténeteknél fennáll annak veszélye, hogy a karakterek egy helyben toporognak" - magyarázza Capps. "Ez az egyik oka annak, hogy tudatosan és folyamatosan megpróbálunk előre ugrani az időben, mert így a karaktereknek lehetőségük van fejlődni, ami nagyon fokozatosan megy végbe. Ahogy a való életben is, az emberek nem változnak meg alapvetően egyik napról a másikra, hanem fokozatosan fejlődnek, és ugyan változhatnak sokat, de az időbe telik."

Címkék: interjú 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr844606623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása