Befejezés karácsonykor

 2012.11.26. 04:08

Rossz hírek. A BBC vasárnap éjfélkor kiadott közleménye szerint az ötödik évad fináléjával véget ér a Merlin. A közlemény látványos végkifejletet ígér karácsonykor. Némi vigasz, hogy az alábbiak szerint nem a BBC, hanem az alkotók döntése a lezárás. Erre legerősebben Anthony Head szavai utalnak.

arthur_merlin_s111.jpg
Így kezdődött minden

Anthony Head (Uther Pendragon):

"Le a kalappal a producerek, Julian és Johnny előtt, hogy kitartottak az eredeti elképzelésük, a Merlin történetének öt évada mellett. Túl könnyű lett volna engedni az igénynek, és a hihetetlen siker miatt elnyújtani a sorozatot az eredeti tervükön túl. Ehelyett a Merlin a sikere csúcsán ér véget, és emiatt tovább fog élni az emberek emlékezetében. Ez az, ami a Buffyval is történt - és nem gyakran történik ilyesmi.

Ami engem illet, igazán hiányzik, hogy ilyen tehetséges és kedves csapattal dolgozhattam - a szereplőkkel, a stábbal és a produkcióval. Londonban, Walesben és Franciaországban mindenki rendkívül különlegessé tette a Merlin-élményt. Köszönöm mindenkinek!"

Az alkotó páros, Johnny Capps és Julian Murphy nyilatkozata:

"Ez az az évad, amellyel a történet valóban a csúcsra ér. Mindig is úgy éreztük, hogy a legendát öt évadban érdemes elmesélni, látványos fináléval zárva le, amely felvonultatja a sokak által kedvelt történet legismertebb elemit, és elhozza a Camelotért folytatott harc lezárását.

Szeretnénk köszönetet mondani a csodálatos szereplőgárdának és stábnak a professzionalizmusukért és odaadásukért, a BBC-nek, az FME-nek és világszerte összes partnerünknek a hihetetlen támogatásért és bátorításért, amit az elmúlt öt évad során kaptunk.

De legfőképp köszönet világszerte a Merlin rendkívüli és hűséges közönségének a karakterek és Camelot világa iránti lelkesedésükért."

Danny Cohen, a BBC One műsorigazgatója:

"A varázslat, kaland és humor elegye, amelyet a Merlin kínált, hamar siker lett a BBC One nézőinek körében, és az elmúlt öt évben folyamatosan izgalmas élményt adott a nézőknek szombat esténként. Tisztelem az alkotók döntését, hogy a csúcson fejezik be a Merlint, de azt is tudom, hogy hiányozni fog a BBC One műsorrendjéből.

A BBC One nevében szeretnék köszönetet mondani a Shine-nak és mindazoknak, akik résztvettek a sorozat készítésében, a kamera mindkét oldalán. Remélem, hogy a rajongók az elkövetkezendő hetekben is visszatérnek, hogy megnézzék a látványosan drámai befejező részeket, és nagyratörő terveink vannak új drámákkal a szombat esti műsorsávban 2013-ra."

Colin Morgan (Merlin):

"Az utazás, amibe belevágtunk, kezdettől fogva öt évre szólt, és úgy gondolom, a sorozat bejárta a maga útját. A sorozat évről évre nőtt, és most elérkeztünk a legerősebb pontjára, elértük azt, amit szerettünk volna... Tudom, hogy ez a vége, tudom, hogy ez a búcsú pillanata, de köszönöm, hogy velünk voltatok ezen az úton, mert nagy élmény volt!"

Bradley James (Artúr):

A Merlin-évek kedves emlékekkel, nagyszerű tapasztalatokkal és szeretett barátokkal ajándékoztak meg, és mindvégig elkötelezett rajongótábor támogatott bennünket, akik páratlan, szürreális és különleges élménnyé tették a sorozatot. Szavakkal nem tudom kifejezni, mekkora megtiszteltetés volt Artúr királyt játszani, ezért csak annyit mondok, kivételes volt, és megtisztelő a tudat, hogy a sorozat ennyi ember életének vált részévé."

csatamezo_s301.jpg

Katie McGrath (Morgana):

Mindig azt hangoztattam, hogy a sorozat sikere abból eredt, hogy a közönségünk különböző szinteken tudott kötődni a karakterekhez - a sikerben csupán apró része volt annak, hogy az alapot a világszerte kedvelt Artúr-legenda szolgáltatta - a történet az elfogadásról és a felnőtté válásról szól. Az évad lélegzetelállító fináléja nem hagy kétséget afelől, hogy a szereplők megjárták az útjukat és hogy a történetük teljes - ez a tökéletes pillanat, hogy a történet általunk teremtett elbeszélését lezárjuk.

Angel Coulby (Guinevere):

Nagyon különleges és emlékezetes öt év telt el a Merlin készítésével. Hihetetlen büszke vagyok, hogy egy ilyen fantasztikus sorozatnak és egy ilyen remek csapatnak lehettem részese. Úgy gondolom, elmeséltük a történetet, amit el akartunk mesélni, ami egyébként egy fantasztikus kétrészes fináléval végződik! Úgy hiszem, hogy minden sorozat sikerének kulcsa elérni azt, hogy az emberek még többet akarjanak belőle!

Richard Wilson (Gaius):

Először is el szeretném mondani, hogy szörnyen szomorú vagyok, hogy a Merlin véget ér. Gaiusként szólva pedig úgy érzem, amit tudtam, megtanítottam az ifjú varázslónak - már sokkal okosabb és nagyszerűbb nálam, én pedig kimerültem!

Néhány tény:

  • 7 millió körüli átlagos nézőszámával a Merlin a BBC One öt legnézettebb sorozatának egyike.
  • Hat epizód után az évad átlagos nézószáma még sosem volt olyan magas, mint idén.
  • A tetszési indexek (S1: 86, S2: 87, S3: 88, S4: 89) alapján a Merlin a BBC egyik legnépszerűbb sorozata.
  • Mint arra a BBC közleménye is kitér, a Merlint 183 országban 50 tévétársaság vásárolta meg. Az utóbbi évek legsikeresebb brit tévésorozata a nemzetközi piacon.
  • 1,7 milliós átlag nézettségével 11 hónap után a Merlin az amerikai Syfy csatorna legnézettebb dráma sorozata 2012-ben.

Mindezek ellenére a hír nem váratlan, bár nem értem az okát, miért csak most jött a hivatalos bejelentés. Személy szerint sajnálom, mert úgy érzem, ez az a sorozat, amiben bőségesen lett volna még potenciál.

rt_negyen2.jpg

És persze felvetődik számtalan kérdés. Nem csak az, hogy lesz-e valami az elmúlt másfél év során pedzegetett Merlin-mozifilmekből.

Mi lesz vajon az alkotó páros, Julian Murphy és Johnny Capps, vagy Julian Jones író következő projektje?
Vajon milyen karrier vár a sorozat kétségtelenül legnagyobb felfedezettjeire, Colin Morganre és Bradley Jamesre? Vagy hol látjuk viszont a többieket, Katie McGrathot, Angel Coulbyt, a mellékszereplőket, vagy kedvenc rendezőinket?

Megnézzük az ötödik évad második felét, és aztán foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel is. ;)

Címkék: 6. évad 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr284925685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaya · http://mywebgate.yolasite.com 2012.11.26. 08:52:46

Ó, NEM! Annak ellenére, hogy többször is mondták a producerek, hogy 5 évre tervezik a sorozatot, nem hittem volna, hogy most ér véget a Merlin. Korábban többször is úgy nyilatkoztak, hogy lehetséges a folytatás, egy 6. évad. Mire volt jó, hogy hiú reményeket keltettek a rajongókban? Megmondhatták volna korábban is, hogy kész, itt a vége. Richard Wilson-nal érzek együtt most ebben a pillanatban.:(

És nagyon remélem, hogy a hátralevő epizódok olyanok lesznek, hogy úgy érezhessük, méltóan zárták le Artúr király és Merlin történetét. Mert szerintem ez a sorozat legfőképp a kettőjük között szövődő barátságról szólt.:) És persze sok másról is: a felnőtté válásról, a veszteségről, a szerelemről, árulásról, mágiáról, hősiességről - és még sorolhatnám.

Hiányozni fog, nagyon. (Nem nagy esély van szerintem mozifilm elkészítésére, ilyesmi a sorozatok esetében nem szokott összejönni - a Star Trek kivételével.)

Spawn85 2012.11.26. 12:22:01

Nem mondanám, hogy meglepett a hír. Én eddig is úgy gondoltam, hogy nem véletlen, hogy a színészek fele leszerződött másik sorozatra jövőre, plusz az sem, hogy Bradley Amerikában vakációzik.

Én is azt mondom, hogy valahol jó döntés az, hogy kitartanak az eredeti terv mellett és bejezik a csúcson, és nem "nyújtják" tovább.
(A Supernatural-t tudnám példának hozni, amit állítólag szintén 5 Évadosra terveztek, de már a 8. Évadnál tart, mivel a csatorna nem akarta befejezni, és bizony a rajongók szerint érezhető a színvonal csökkenése a 6. Évadtól kezdve.)

Én a magam részéről elég régóta vagyok film és tévésorozat rajongó, így sok számomra kedves sorozat elejét és végét értem már meg. Mindig kicsit szomorú hír, amikor egy általam kedvelt sorozat véget ér, de azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy álmatlan éjszakákat fog okozni. Az élet már csak ilyen.

Egyébként szerintem azzal lesz vége, hogy Arthur megtudja, hogy Merlin varázsló. De ez csak tipp.

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.11.26. 15:04:59

.. És Arthur meghal.. Nekem meg erre van sajna egy erős tippem. Nem fogják megváltoztatni a legendát, és gyanús, hogy ugye Merlin már előre látta Arthur és Mordred párharcát. Ez pedig kizárja a filmek lehetőségét is. De ne legyen igazam! A filmek azért nagyon jók lennének, nagyon szeretném (de csak ha nem valami ilyen hülye "Merlin fia"-szerű badarságot csinálnak)..

Amúgy egyetértek, én is nagyon hajlottam rá, hogy vége lesz. Sőt, titkon talán vártam is, és épp amiatt, amit koczy is felhozott példának: Odaát. Ugyenez. Nagyon szépen ívelt felfelé a sorozat, 1-2. évad még lanyha, 3. már meglepő, 4. hűha, 5. nagyonsikítósanjó, és a 6... Mintha egy vödör jéghideg vízzel öntöttek volna nyakon a legváratlanabb pillanatban. Nézed és "Ez most komolyan az Odaát, amit én annyira szeretek?!", akkora csalódás. És sajnos nem találnak magukra azóta sem, ott kellett volna abbahagyni. Sőt, már a színészeken is látszik, hogy belefáradtak, ami nagyon szörnyű.. Csak nézzük, mert.. Megszokás. De jobb lett volna, bármennyire is fájt volna, ott abbahagyni... Merlinnek is jobb lesz így, bár a szívem szakad meg érte, nagyon kedvenc lett sok sorozat közül nálam :( Kicsit azért siratósak is voltak ezek a bejelentések így egymás után...

Viszont alig várom, mi lesz a BBC úgy projektje, és nagyon remélem, hogy a színészek is méltó további szerepeket kapnak majd (bár biztosan így lesz) :)

Merry 2012.11.26. 18:40:23

Erre számítottam de akkor is annyira rossz.... tudom hogy ez volt a terv meg minden, de még sem tudtam elképzelni hogy nem folytatják, vagyis nem annyira.
Nagyon fog hiányozni a Merlin...
:((((((((((((((((
süti beállítások módosítása