Merlin visszatér. De mikor?

 2011.08.16. 01:35

(Kiegészítve...) Ez a kérdés azóta vár megválaszolásra, mióta a BBC tavaly októberben bejelentette a folytatást. A bizonytalanságot első perctől fogva a (nagy)testvér sorozat, a Doctor Who okozza, de talán a választ is a jó doktor hozza el nekünk. Némi spekuláció következik.

Az alábbiakból úgy fog tűnni, hogy a brit köztévé műsorpolitikájában minden a Doctor Who körül forog, ami talán túlzás, de az nyugodtan kijelenthető, hogy a BBC zászlóshajójának tekinti a közel ötven éves múltra visszatekintő sci-fit. Tudni kell, hogy a Doctor Who és a Merlin egyaránt a szombat esti sávban látható, a BBC One műsorán. Eleve oda lettek tervezve.
Mióta a csatorna 2005-ben nagy sikerrel felélesztette időutazós kultsorozatát, kereste annak párját, amivel a televíziós szezon másik felének szombat estéit is uralhatja. Az első próbálkozás a nálunk forgatott Robin Hood volt, ami sem minőségben, sem nézettségben nem volt képes felnőni a doktor mellé, és három év után eltűnt a képernyőről.
A Merlin viszont mostanra tökéletesen betölti az említett szerepet, hiszen beérte nézőszámban a Doctor Whot, szombat esténként ugyanannyi nézőt ültet a képernyő elé, mint a szigetország kedvenc sci-fije.

Borul a táncrend

A brit néző tehát mostanra megszokhatta, hogy ha szombat, akkor Doctor Who és Merlin, csak míg a sci-fi tavasszal, a fantasy ősszel van képernyőn. Legalábbis eddig így volt. A doktor azonban idén borította a táncrendet, ugyanis kettéosztott évaddal tért vissza. Ez azt jelenti, hogy tavasszal csak az első hét epizódot láthatta a közönség, míg a maradék hatot őszre halasztották.
És a Merlin? - tehette volna fel a kérdést bárki a döntés megszületésekor, de nem tette, mivel a bejelentés tavaly nyáron érkezett, amikor még csak a fantasy harmadik évadját vártuk, így a negyedikről korainak tűnt beszélni. Rossz nyelvek szerint a csatorna nem csak nem beszélt róla, de nem is számolt a Merlin 2011-es visszatérésével.

Dráma vs valóságshow

A legvadabb teória, amit ezzel kapcsolatban olvastam, hogy a BBC, amely - ez kétségtelen tény - súlyos költségvetési megszorításokat szenved el, nem akart idén költeni a Merlinre, ezért 2010-ben harcba küldte a brit televíziózás legnézettebb műsora, az X Factor ellen, hadd vérezzen el. Így a 2011-es évben a fantasy büdzséjét megtakaríthatta volna, egyben megcsinálta volna a helyet a Doctor Who őszi epizódjai számára. Csakhogy egyetlen apró hiba csúszott a feltételezett tervbe: a Merlin nem akart elvérezni, viszont nézettebbnek bizonyult, mint korábban bármikor. A jelenségre persze van logikus magyarázat. A rövid verzió, hogy a sorozat egyre jobb. ;) A hosszabb, hogy mivel a fantasy átkerült a korábbi 17.30-19.00 órai (meglehetősen tág és gyerekbarát) sávból a 19.15-19.45 kezdetű sávba, az alkotók kissé sötétebb tónusúvá tehették a sorozatot, ami a közönségnek bejött.

Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, pláne abban, hogy a BBC szándékosan akarná kinyírni bármelyik életképes sorozatát. Az viszont bizonyos, hogy a Merlin harmadik évadja a vártnál jobb nézettséget produkált. Ahogy az SFX magazin tavaly év végi száma megállapítja: a BBC évek óta először talált egy műsort, ami megállja a helyét az X Factorral szemben. Innét kezdve nem lehetett kérdéses a folytatás, és október 25-én meg is érkezett a berendelés, ám csak egy rövidített, költségtakarékos, 10 epizódból álló évadra.
Volt, aki rögtön meglátta ebben a logikát: Egy rövídített Merlin-évad és egy fél Doctor Who-évad pont elfér a szeptember 1. és december 24. közé eső 16 szombat estén.
Csakhogy a Merlin nézettsége október után tovább nőtt, és decemberre kiderült, az évad minden eddiginél nagyobb nézőtábort hódított meg magának. Így a berendelést valamikor - valószínűleg még az év vége előtt - újragondolták, és a sorozat megkapta 2011-re a szokásos 13 epizódot. Ráadásul, mint tudjuk, ez az új évad minden szempontból nagyobb szabásúnak ígérkezik a korábbiaknál.

Mit mondott erre a brit sajtó? "Merlin valószínűleg csak 2012-ben tér vissza."
Mit mondott erre az egyszeri Merlin-rajongó? Az első mondatot nem idézem, de a második nagyjából ez volt: "Egyáltalán minek kell ketté vágni a Doctor Whot?"

Magyarázat több is akad, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a lépést a kényszer szülte.

Pletykák a Who körül

A Private Eye nevű brit lap értesülései szerint a Doctor Who idei kettészelésének tényleges oka, hogy a produkció az ötödik évadtól kezdve mind a költségvetéssel, mind az ütemezéssel olyan mértékben elúszott, hogy már tavaly nyáron nyilvánvalóvá vált, idén tavaszig nem készül el egy teljes évad. Állítólag ez az oka annak is, hogy az elmúlt hónapokban sorra távoztak a producerek a sorozattól. A Private Eye júniusban azt is tudni vélte, hogy jövőre nem teljes évaddal, csak néhány speciális epizóddal tér vissza a Doctor Who. A BBC gyorsan igyekezett cáfolni a pletykákat, és napokon belül megjelent a sajtóközlemény, miszerint berendelték a "zászlóshajó" teljes hetedik évadát. Újabb néhány nap múlva azonban kiderült, a berendelt 13+1 epizód két esztendő leforgása alatt kerül képernyőre, tehát a lap beszámolója a produkció körüli problémákról valószínűleg mégsem teljesen alaptalan.

Bárhogy is van, a Merlinnel a BBC-nek ezidáig nem adódtak produkciós problémái. A költségvetésről nem sokat tudunk, de a szoros ütemtervet minden évben képesek voltak tartani az alkotók, a forgatást márciustól októberig levezénylik a producerek, a folytatás pedig minden szeptemberben készen áll, hogy adásba kerüljön.
Valószínűleg ezt ismerte el azzal a tévétársaság, hogy már most - a negyedik évad bemutatása előtt - zöld utat adott az ötödik évadnak. Ráadásul nem csak az derült ki, hogy a pesszimista találgatásokkal ellentétben a Merlin 2011-ben is marad az őszi műsorstruktúra része - a végső megerősítést megadta, hogy a sorozat feltűnt a csatorna őszi ajánlójában -, hanem úgy fest, a menetrend 2012-ben is változatlan.

Jelenleg tehát úgy tűnik, fordult a kocka, a Merlin marad az őszi-téli hónapokban, a Doctor Who helyét viszont egyelőre senki nem tudja megmondani.

Versenyfutás a szombatokkal

Kivéve, ami az idei őszt illeti. A brit csatornák nem szeretik hetekre-hónapokra előre elárulni a pontos műsorbeosztásukat, Amerikában azonban épp ez a szokás. Mivel a Doctor Who aktuális évadát a szigetországi sugárzás napján a tengeren túlon a BBC America is vetíti, az ő műsorrendjükből már kiolvasható, hogy a doktor idei nyolcadik kalandja augusztus 27-én kerül képernyőre. Előbb nem is lett volna reális, hiszen a brit családok nagy része csak addigra érkezik haza a nyaralásból, és a "Who" túl sok fontjába kerül az adófizetőknek, hogy fél Britannia lemaradjon róla. Namármost, ha a doktor augusztus 27-én érkezik, akkor október 1-jén távozik, átadva helyét kedvenc mágusunknak.

És most derül ki, hogy a BBC-nek sikerült nehéz helyzetbe hoznia önmagát. Való igaz, hogy az évből október 1. után pontosan 13 szombat marad hátra, így logikusan következik, hogy a Merlin negyedik évadja október 8-án vegye kezdetét. Csakhogy idén karácsony és szilveszter is szombatra esik! Ez önmagában még nem is lenne akkora gond, az amerikaiakkal ellentétben ugyanis a britek hagyományosan tévézéssel töltik december 24-ét. Csakhogy hagyomány az is, hogy mit néznek a tévében karácsony előestéjén. Na mit? A Doctor Who karácsonyi epizódját.

Innét kezdve az egyik valószínű forgatókönyv az, hogy a Merlin október 8-án kezdődik, majd december 17-én két hetes pihenőre vonul, hogy január első két hétvégéjén térjen vissza a dupla fináléval. Csak győzzük majd kivárni!

Felmerülhetne az is, hogy a két sorozat osztozzon néhány hétvégén, hogy a Merlin még karácsony előtt véget érhessen. Sejtésem szerint ennek a DVD-eladások szempontjából is lenne némi jelentősége. Osztozni lehetne például úgy, hogy az egyik széria egy-két rész erejéig vasárnapra kerül át - bár ezzel valószínűleg kár lenne megzavarni a nézőket -, valamint úgy is, hogy szombaton egymás után vetítené őket a BBC. Ebből, nem vitás, igen ütős szombat kerekedne, és némi realitást ad az ötletnek, amit már említettem, hogy a Merlin tavaly egy órával későbbi sávban szerepelt. Mivel a negyedik évad még komorabb hangulatúnak ígérkezik, valószínűleg idén is később kezdődik a fantasy, mint a "Who". Viszont azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a BBC főadójának szombat esti programja meglehetősen sűrű: az este folyamán képernyőre kerül a Strictly Come Dancing, a BBC táncos realityje, a National Lottery, azaz a heti lottósorsolás showműsora, valamint a Casualty, a Vészhelyzet angol megfelelője, amely az év valamennyi szombatján új epizóddal jelentkezik. Ezek közé nehéz lenne beszorítani mindkét családi sorozatot, de talán nem lehetetlen, és akkor október 1-jén a Doctor Who fináléja után egyből a Merlin évadpremierje fogadná a nézőket. Nem lenne rossz, bár egy Merlin-epizód még így is az ünnepekre esne.

Szóval nagy kérdés, mikor tér vissza Merlin a negyedik évaddal. De még nagyobb kérdés, mikor távozik...

 

Kiegészítés: Múlt héten az Empire magazin rendezvényén Johnny Capps, a Merlin egyik producere kérdésre válaszolva elmondta, a BBC még velük sem osztotta meg a vetítés tervezett időpontját. Capps azonban úgy vélte, nem a Doctor Whohoz fogják igazítani a negyedik évad sugárzását. Mint elmondta, ők arra számítanak, hogy "nagyjából" a korábbi évekhez hasonló időpontban kerül képernyőre a sorozat, és vélhetően szombat esténként. (Az eddigi évadok szeptember 20-án, 19-én, illetve 11-én kezdődtek.)

Címkék: 4. évad vetítési infó

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr703156880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaya · http://mywebgate.yolasite.com 2011.08.16. 12:42:27

Köszönet az infókért!

Amúgy nekem (majdnem) mindegy, hogy mikor kezdik vetíteni a 4. évadot és hogy mikor fejezik be, fő az, hogy láthatjuk majd rövidesen. És a doktor kalandjait is szeretem nézni.:)

Most olvastam egy dél-afrikai újságíró által készített telefoninterjút Eoin Macken-el és ebben is októbert említik, mint az új évad sugárzásának kezdő időpontját. Az interjú igazán aranyos.:)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.08.16. 20:34:08

Közben ma közzétette a BBC, hogy az angoloknál is aug. 27-én folytatódik a DW. Nem mintha ez kérdés lett volna. :)

Spawn85 2011.08.17. 21:22:11

Nekem a "Doctor Who" a kedvenc brit TV-sorozatom (éppen az időutazásos témája miatt, mert azzal engem mindig meg tudnak venni :) ), viszont volt olyan gond is a jövő évi évadja és a kettéosztás körül, hogy lesz az Olimpia is. (Bár konkrétan nem tudom, ez hogyan és miként érinti)

Persze, szeretem a Merlin-t is. :)

Igazából azt nem értem én sem, hogy mondjuk szombatonként miért nem adják egymás után a két sorozatot, azt' kész. :)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.08.21. 16:31:16

@Chaya: Elolvastam én is az interjút. Amit leginkább érdekesnek találtam: Eoin volt az operatőre egy nemrég készült mozifilmnek. Sir Gwaine, a sokoldalú. :)
süti beállítások módosítása