Tények tömören a Merlin negyedik évadjáról:

  • Az évad 2011. október 1-től volt látható a BBC One műsorán. A finálé december 24-én, azaz karácsonykor került képernyőre.
  • A 4. évadot magyar szinkronnal 2012. augusztus 15-től vetíti az AXN.
  • A BBC eredetileg 10 epizódos folytatást kért, később ezt 13-ra növelte.
  • Az évad forgatása 2011 márciusában kezdődött, és október közepén ért véget.
  • A 4. évad az első Merlin-széria, amit már 35 mm-es filmre forgattak, mozifilm minőségben.
  • Néhány vendégszereplő az új évadban: Phil Davis (Sherlock), James Callis (Battlestar Galactica), Gemma Jones (Harry Potter-filmek), Lindsay Duncan (Róma)
  • Forgatási helyszínek: Pierrefonds vára - Franciaország;
    Puzzlewood, Cosmeston, Raglan vára, Chepstow vára - Wales.
  • Az első előzetest és a plakátot 2011 júliusában, az amerikai Comic-Conon mutatták be.
  • A BBC már a 4. évad forgatása alatt berendelte a sorozat 5. évadját is.

 


A Merlin 4. évad hivatalos plakátja
"A pirkadat előtti óra a legsötétebb"

 

2010. október 25-én a BBC sajtóközleményben tette közzé, hogy berendelték a Merlin sorozat negyedik évadját.

A Merlin továbbra is kiemelkedően szerepel az X Factorral szemben, és jó alternatívát kínál a közönségnek a szombat estékre" - Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője

Mindkettőnket örömmel tölt el a Merlin folyamatos sikere és a lehetőség, hogy továbbléphetünk a sorozattal a következő szintre a kerekasztal lovagjainak régóta várt érkezésével" - Johnny Capps és Julian Murphy, a sorozat producerei.

10 vagy 13 epizód?

A sajtóközleményben szerepelt az is, hogy a berendelés a szokásos 13 helyett 10 új epizódról szól. Mint később kiderült, a rövidebbre tervezett évad oka a brit kormány által a BBC-re kirótt 25%-os költségcsökkentés. (Lényegében az epizódok száma is ennyivel csökkent volna.)

2011 februárjában azonban Johnny Capps producer az SFX Magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a BBC mégis 13 epizódot kér a folytatásból.

Nagyon szerencsések voltunk a harmadik évaddal - hatalmas sikere volt, és folyamatosan nőtt a nézőtáborunk, ezért úgy gondolom, a BBC most már az egyik legfontosabb őszi drámájának tekinti a sorozatot.

Az interjúból az alábbiakat is megtudhattuk:

- A negyedik évad dupla epizóddal kezdődik, amelynek rendezője Alice Troughton (Doctor Who), írója pedig Julian Jones (Hex).
- A harmadik rész forgatókönyvét Howard Overman (Misfits) írja.
- A történetről:

"A negyedik évadra Camelot némiképp megváltozik. Uther megtört ember, ezért Artúrnak nagyobb szerepet kell vállalnia az irányításban."

 

2011 vagy 2012?

Bár hivatalos forrás egyszer sem erősítette meg, hónapokig tartotta magát a hír, hogy a BBC másik sikersorozata, a Doctor Who őszre halasztott epizódjai miatt a Merlin folytatása csak 2012-ben kerül képernyőre.
Márciusban Colin Morgan (Merlin) a Cultbox portálnak adott interjúban cáfolta a feltételezést. Végül a BBC 2011. október 1-jére tette a negyedik epizód premierjét, az ötödik évadot pedig még ez előtt berendelte 2012 őszére.

A készületek

Március 9-én tartották Londonban az első olvasópróbát. Ennek kapcsán a sorozat hivatalos Facebook oldalára felkerült egy fotó, amelyen Bradley James (Artúr) látható, kezében az első epizód forgatókönyvével.

Március 14-én elkezdődött a nyolc hónapig tartó forgatás a BBC walesi stúdiójában. Az évadot 2-3 epizódból álló blokkokban vették fel.
A sorozat számára komoly előrelépés, hogy az új epizódokat már 35mm-es filmre forgatták, mozifilm minőségben.

Március 24-én új állandó szereplő, Nathaniel Parker (Lynley felügyelő nyomoz) csatlakozott a Merlin stábjához. Parker a sorozatban Agravaine-t, Artúr nagybátyját alakítja.

Március 25-én a The Telegraph adta hírül, hogy Emilia Fox visszatér a varázslónő, Morgause szerepében.

Szintén visszatért a sorozatba a Lancelot szerepét alakító Santiago Cabrera (Heroes, Alcatraz).

Forgatási helyszínek

Az évad számára a korábbiaknál több felvétel készült külső helyszíneken, főleg walesi tájakon. Az évad néhány külső forgatási helyszíne Walesben: Raglan Castle (romvár), Puzzlewood (különleges erdő római kori emlékekkel, amely a Gyűrűk Urát is ihlette), Cosmeston (helyreállított középkori falu) és Chepstow Castle (sziklafalra épült, többnyire ép vár).

A stáb három alkalommal, áprilisban két hétre, júniusban tíz, majd szeptemberben újabb néhány napra átköltözött a franciaországi Pierrefondsba, amelynek középkori váránál a cameloti külső jeleneteket forgatják minden évben. Nyáron birtokba vették a várhoz közeli focipályát is, ahol a lovagi tornák helyszínét építették fel.

Vendégszereplők

A franciaországi forgatás során Phil Davis (Sherlock, Doctor Who), majd James Callis (Battlestar Galactica) is csatlakozott vendégszereplőként a sorozathoz.

Szintén a vendégszereplők sorát gazdagítja Gemma Jones (Harry Potter-filmek), aki az évad nyitányában a szellemvilág kapujának őrzőjeként tűnik fel, valamint Lindsay Duncan (Róma), akit egy királynő szerepében láthatunk.

Az első előzetest és az évad hivatalos plakátját 2011. július 24-én, a San Diego-i Comic-Con találkozó közönségének mutatták be. A BBC szeptember 17-én, a Doctor Who aktuális epizódja után sugározta az első fél perces előzetesét.

 

Trailerek

 

Rendezők

  • Alice Troughton (1., 2., 3., 12., 13. epizód)
  • Alex Pillai (4., 5., 6. epizód)
  • Justin Molotnikov (7., 8., 9. epizód)
  • Jeremy Webb (10., 11. epizód)

 

Epizód ismertetők

 

1. The Darkest Hour - Part 1
Írta: Julian Jones

Merlin az eddigi legkeményebb kihívással néz szembe, midőn Morgana elvakult terve nem csupán Artúr jövőjét fenyegeti, hanem a világ egyensúlyát is. Most, hogy a mágiája erősebb, mint valaha, a varázslónő megidézi a nagyhatalmú Callieach-t, hogy szakítsa szét a világok közt feszülő fátylat.
Pokoli teremtmények rajzanak szét, megölve mindenkit, akit az érintésük utolér. Mivel Uther csupán árnyéka korábbi önmagának, Artúrra és hű lovagjaira, köztük Lancelotra vár a feladat, hogy megvédjék a királyságot.
De kardoknák többre lesz szükség, hogy legyőzzék az ellenséget, és Merlint mélyen megrázza a felismerés, hogy az egyetlen mód, amelynek révén az egyensúly helyreállítható elképzelhetetlenül nagy áldotzatot kíván...

2. The Darkest Hour - Part 2
Írta: Julian Jones

A királyság az összeomlás szélén áll, Morgana pedig lecsapni készül. Miközben Lancelot a haldokló Merlinnel visszavágtat Camelotba, Artúr nélkülük kénytelen folytatni küldetését, hogy legyőzze a dorochákat. Bár a lovagok tudják, hogy az Áldottak Szigetére vezető útjuk csupa veszéllyel teli, egyikük sem számol azzal az áldozattal, amit Artúr készül meghozni ott.
A barátság és hűség legnagyobb próbája következik el, ám végül a szeretet ereje az, amely örökre megváltoztatja az életüket...

3. The Wicked Day
Írta: Howard Overman

A hatalmas fellegvár a herceg születésnapi ünnepségének előkészületeitől hangos. Ám Artúr régi ellensége, Odin gondoskodni kíván róla, hogy Camelot örökre megemlegesse ezt a mulatságot. A vendégseregletben meglapul egy halálos orgyilkos, aki lecsapni készül.
Mire a forgatag elcsendesül, Camelot feldúlva áll. De Merlin vajon meddig hajlandó elmenni, hogy helyrehozza a dolgokat? Vajon valóban kockára tesz mindent, és felfedi a titkát?

4. Aithusa
Írta: Julian Jones

A titokzatos Julius Borden (James Callis) egy mágikus rejtély hírével érkezik Camelotba, amely azzal fenyeget, hogy örökre megváltoztatja a királyság életét. Megtalálta a kulcs utolsó darabját, amely Ashkanar sírjához vezet, egy ősi síremlékhez, amely különleges kincset rejt: az utolsó megmaradt sárkány tojást. Borden híre érthető módon felkelti Merlin érdeklődését, aki megígéri, hogy segít a férfinak. Ám valójában ki ez a rejtélyes idegen, és ami még fontosabb, mi lehet a valódi szándéka a tojással?

5. His Father's Son
Írta: Jake Michie

Koronázása után nem sokkal Artúr először tapasztalja meg, mit is jelent igazán királynak lenni. Miután magára vonja a félelmetes Annis királynő haragját, Artúrnak bizonyítania kell uralkodói képességeit.
Camelot új királyának fel kell nőnie a feladathoz, hogy az a vezető váljék belőle, akire nagy szüksége van a népnek, mikor ezrek élete forog kockán, és minden az ő bátorságán és józanságán múlik.

6. A Servant of Two Masters
Írta: Lucy Watkins

Amikor Merlin Morgana karmai közé kerül, halálos fegyverré válik a boszorkány hatalomért folytatott harcában. Morgana ősi mágiával barátot a barát ellen fordít, hogy megalkossa a tökéletes orgyilkost. A mit sem sejtő Artúrt nagy veszély fenyegeti. Felfedezi valaki Merlin szokatlan viselkedését, mielőtt a királynak komoly bántódása esne?

7. The Secret Sharer
Írta: Julian Jones

Morgana egyesíti erejét egy titokzatos varázslóval, Alatorral (Gary Lewis), hogy fényt derítsen a titokra, amely megváltoztathatja a végzetét.
Miközben a várfal mindkét oldalán van már szövetségese, vajon lesz, aki útját állja a boszorkánynak, mielőtt még Merlin legnagyobb titkáról lehullana a lepel?

8. Lamia
Írta: Jake Michie

Egy rejtélyes betegség távoli faluba szólítja Merlint. Ám hamar kiderül, hogy több forog kockán, mint a betegek egészsége, amikor valami baljóslatú mérgezi meg a levegőt.
Távol az otthontól, midőn senkiben sem bízhat, Merlin halálos macska-egér játék részesévé válik. Mikor már azt sem tudni, ki a vadász és ki az üldözött, vajon képes lesz az ifjú varázsló életben maradni, hogy fényt derítsen az igazságra?

9. Lancelot Du Lac
Írta: Lucy Watkins

Mikor Sir Lancelot (Santiago Cabrera) visszatér a halálból, régi érzések lángolnak fel újra. Gwennek le kell győznie a kísértést, mielőtt elmondhatatlan árulást követne el, olyat, amely örökre romba döntené Camelot jövőjét.
Miközben zűrzavar üli meg a fejeket és a szíveket, Merlinben feléled a gyanú. Valóban legyőzheti az ember a halált, vagy baljós erők játékával akad dolgunk?

10. A Herald of the New Age
Írta: Howard Overman

Camelot lovagjai kísérteties szentélyre bukkannak az erdő mélyén, amelynek hátborzongató légköre olyasfajta sötét múltról tanúskodik, amelyet jobb nem háborgatni.
Ám amikot Elyan figyelmen kívül hagyja Merlin figyelmeztetését, tettével olyan események láncolatát indítja el, amelyek félelmetesebbek, mint azt bárki el tudná képzelni. Helyre lehet hozni egy súlyos hibát? Vagy a múlt démonjai örökre megváltoztatják a jövőt?

11. The Hunter's Heart
Írta: Richard McBrien

Morgana erős szövetségesre lel a délről jött hadúr, Helios személyében. Együtt kiötlik a tökéletes tervet, amellyel Camelot térdre kényszeríthető.
Miközben a királyság - és Artúr - figyelmét a gyönyörű Mithian hercegnő érkezése köti le, a veszélyt csak egy elkallódott barát jelezheti: Guinevere.
Ám mikor még frissek a múlt sebei, a szerelem valóban képes legyőzni mindent? Vagy mindenképp halálos nyílvessző hatol Camelot szívébe?

12. The Sword in the Stone - Part 1
Írta: Jake Michie

Most, hogy Morgana a déli harcosok hatalmas seregének élére állt, halálos kelepce zárul Camelotra. Mikor a boszorkány lecsap, az elsöprő támadás mindenkit menekülésre kényszerít - még magát Artúrt is. Morgana azonban nem hagyja olyan könnyen elszökni őt, és könyörtelen hajtóvadászat veszi kezdetét...
Ki tudja menteni Merlin a királyt Morgana karmaiból? Vagy Artúrnak nem lesz több szerencséje?

13. The Sword in the Stone - Part 2
Írta: Julian Jones

Morgana és Helios sikeresen megkaparintotta Camelotot, Merlin és Artúr pedig számkivetettként menekül. Ealdorban rekednek, ahol egy könyertelen hadsereg zárja körül őket, így a helyzetük kétségbeejtő. Artúrnak cselekednie kell, mielőtt Camelot örökre elvész, ám Agrevaine árulása és Morgana seregének ereje láttán az ifjú király hitehagyottá válik.
Merlinre vár, hogy visszaadja a hitét, de csak egy kivételes cselekedet bizonyíthatja a király számára, hogy uralkodásra született. Meg tudja győzni az ifjú varázsló Artúrt, mielőtt még álmai Albionról darabokra hullanának?

A negyedik évadról minden további írást (hírt, interjút, fotót, videót és forgatási beszámolót) megtaláltok ide kattintva.

Címkék: forgatás 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr22933260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doom13 2011.06.04. 09:21:50

Nagyon jó a blog legalábbis nekem nagyon tetszik.

doom13 2011.06.04. 12:02:53

Sok itt az információ és az érdekességek.

Beti23* 2011.08.10. 11:44:21

Imádom ezt a blogot mindig rajta vannak a legérdekesebb hírek és infók.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.08.10. 20:34:12

Örülök, hogy így látod. Igyekszem a sorozathoz méltó blogot írni. Ha tudod, vidd hírét, hátha mások is szeretik vagy megszeretik a Merlint! :)
süti beállítások módosítása