Jenna Busch Comic-Conon készült interjúsorozatában utolsóként a Merlin két megálmodójával, illetve producerével, Julian Murpyvel és Johnny Capsszel láthattok beszélgetést. A videó után olvasható a magyar fordítás, ismét spoilerekkel.

Azt hallottam, hogy ez az évad sokkal, de sokkal komorabb lesz, és közelebb visz bennünket az ismert mitológiához. Kérünk egy kis kedvcsinálót, hogy mit fogunk látni.

JC: Úgy gondolom, hogy szándékosan sötétebbre kellett vennünk a tónust az idén, de ennek elsősorban az az oka, hogy a karakterek érettebbek, és sokkal sötétebb gondokkal, dilemmákkal kell szembe nézniük. Ugyanakkor ezt tökéletesen ellensúlyozza a humor, az élcelődés, a viccesebb pillanatok. Szóval a jing mellett ott van a jang.

Kíváncsi vagyok, hogyan ellensúlyozzátok ki. Mert eddig úgy volt, hogy egy komorabb epizód után egy könnyed epizód következett, amiben valakinek kihullott a haja, vagy átváltozott valamivé.

JM: Ezt tudatosan alakítottuk így. A humor végigköveti ezt az évadot, de a témák és a karakterek... a karakterek idősödnek és sokkal összetettebbekké válnak, a témák pedig, ahogy szorosabban kötődnek az Artúr-mondakörhöz, egyre felnőttesebbek. Egyre több a csata, az olyasfajta fenyegetés és veszély, amivel korábban nem találkoztunk.

JC: És akárcsak a Harry Potter esetében, ahogy a szereplők egyre idősebbek, úgy válnak egyre sötétebb tónusúvá a dilemmáik. Ahogy Julian mondta, most kezdünk eljutni a kerekasztal lovagjainak történetéhez, Artúr király történetéhez. Sokkal közelebb jutunk ezekhez, ezért ebben az évadban sokkal több mitológiai elem szerepel, ami nagyon izgalmas számunkra.

Hallottam valamit egy bizonyos sárkányos epizódról is.

JM: Bizony, lesz egy sárkányos epizód, egy nagyon érdekes epizód. Ilyet még nem készítettünk, ezért jó volt megcsinálni. És azt hiszem, a sárkány és Merlin kapcsolata érzelmesebb, gazdagabb lesz ebben az évadban.

JC: Igen. Mert a kapcsolatuk kezdetén mindig a sárkány osztott tanácsokat Merlinnek, mostanra viszont kölcsönös tisztelet jellemzi őket, és mindketten segítenek a másiknak. Ebben az epizódban a sárkány fogja megkérni Merlint, hogy tegyen meg neki valamit, amivel Merlin veszélybe sodorja magát, de ez egy nagyon érdekes, fordulatos epizód, amiből többet fogunk megtudni a sárkányról és a sárkányok fennmaradásának lehetőségéről.

Nagyon érdekes Morgana karaktere. Amikor elindult a sorozat, azok, akik ismerik az Artúr-mondakört egyből arra voltak kíváncsiak, miként tér át a sötét oldalra. Aztán nagyon érdekes volt az út, amit bejárt. Meg tudjátok mondani, hogyan jelöltétek ki ezt az utat?

JC: Azt szerettük volna, hogy Morgana útját a sötét oldalra szimpátiával figyelje a néző. A kezdetekkor ő nem egy gonosz személyiség. Ő a körülmények áldozata. És mivel a körülmények áldozata, a rossz utat választja, és gonosszá válik. De az ötletünk az volt, hogy a közönség kötődjön hozzá, és értse meg, miért teszi, amit tesz. Ne csak egy egydimenziós figura legyen, aki simán csak gonosz. Érzelmi okai vannak annak, hogy átáll és aszerint cselekszik.

JM: Szerintem fontos, hogy látjuk, mennyi sérelem érte őt. Amire ő végletesen reagál, és bár egyetérteni nem tudunk, együtt érzünk vele, vagy legalábbis így volt ez az első két, esetleg három évadban. Így mire Artúr igazi halálos ellenségévé válik a negyedik évadban, tudjuk az okokat. És Morgana személyisége sokrétű, nagyon bonyolult karakter. A nővéréhez fűződő viszonya is összetett. Elárulhatjuk, hogy lesz egy új gonosztevőnk, akivel szintén kapcsolatban áll a negyedik évadban. Agravaine-ről van szó, Artúr nagybátyjáról. Szóval nagyon sok réteg tartozik hozzá, és reményem szerint ez így lesz a negyedik évadban is. Miközben most már egy sokkal nagyobb hatalommal bíró karakter, a varázsereje teljében. Ő Merlin ellensége, az ellenlábas mágus. 

JC: Igen, és ezen kívül nagyon kedveljük Morgana karakterét. Még mindig lesznek olyan momentumok, amikor csavarunk egyet, és a néző megint szimpatizálhat vele az adott helyzetben. Tudjuk, hogy csúnyán bántak vele, az apja hazugságban tartotta. Számos érzelmi tényező van, ami a rossz irányba lökte. Szóval még mindig empátiával vagyunk iránta, törődünk a sorsával, és jó karakter. Egy összetett gonosz karakter köré mindig sokkal érdekesebb történeteket lehet alkotni.

Tökéletesen egyetértek. És úgy látom, mindenki hatalmas utat járt be a három évad alatt. Mire ez a videó megjelenik, már túl leszünk a bejelentésen, szóval hogyan terveztétek meg a cselekmény átívelő vonalát, annak tudatában, hogy mennyi idő áll rendelkezésetekre?

JM: Lényegében kezdettől öt évadot terveztünk. És az ötödik évad vége mindig is kristálytisztán megvolt a fejünkben. Ez nagyon érdekes dolog, mert az ember ritkán készít úgy sorozatot, hogy ismeri a végét. Így többé-kevésbé annyi volt a dolgunk, hogy meghatározzuk a sorozat menetét, hogy megtervezzük a karakterek útját. Merlin felnőtté válásának útját, aminek során hőssé válik. Artúr útját, amelynek során Artúr király lesz belőle, a kerekasztallal és a lovagokkal. Ezeknek az útját kellett előre kigondolnunk, és ez valóban szokatlan volt. Mindig tudtuk, hol járunk épp. Apró dolgok változtak, de nagy vonalakban tartottuk a tervet.

JC: Minden évadhoz megvoltak a mitológiai mérföldköveink is. Nagyjából mindig tudtuk, a legenda melyik pontjáról indulunk, és hová fogunk megérkezni az adott évaddal. Illetve hogy melyik karakter nagyjából hol jár majd az egyes évadokban. Ezt kellett felosztanunk öt évadra.

JM: És az a bizonyosság, hogy lesz ötödik évad, sokkal könnyebbé teszi a tervezést és az írást. Hónapokkal több időnk van. El nem tudom mondani, mekkora előnyt jelent ez.

JC: Mert az ember mindig szeretne több alkotó időt nyerni, hogy kiforrjanak az ötletek, de a televíziózásban a berendelések folyamatosan késnek, gyorsan le kell adni a forgatókönyveket, hamar le kell zavarni a forgatást. Szóval soha sincs elég idő a leltározásra és az ötletek tovább érlelésére. Az a nagyszerű abban, hogy zsebünkben az ötödik évad, hogy már most leülhetünk gondolkodni, előre tervezhetünk és elültethetünk olyan ötleteket a negyedik évadban, amiket majd az ötödikben fogunk kiteljesíteni.

JM: Igazi luxus, hogy már most megkaptuk a berendelést. Ilyesmi nem sűrűn fordul elő, sem Angliában, sem itt. Szóval ez egy óriási különbség.

Szóval úgy tervezitek, hogy megálltok az ötödik után?

JM: Nos, soha nem fogjuk azt mondani, hogy soha.

Kérlek, ne!

JM: A Merlin jelenleg rendkívül sikeres. A közönség nagyon szereti a szereplőket. És a lezárás, amit kigondoltunk, nem feltétlenül kell, hogy a történet végét jelentse.

Oké, ez jó.

JM: Biztonsággal ennyit lehet kijelenteni. És a többi már mindig másokon múlik.

JC: Igen, ha a nézettségi adatok még mindig ilyen óriásiak lesznek, ha továbbra is kitart a mostani lendület, akkor semmi okunk rá, hogy ne folytassuk a sorozatot. A formátum már szikla szilárd, és rengeteg ötletünk van, amivel folytatni tudnánk, ameddig csak lehet.

JM: A mi befejezésünk nem a történet vége. Ennyit tudunk mondani.

Ez örömmel tölt el, mert én is az amerikai nézők egyike vagyok, és mi rajongók semmiről nem akarjuk, hogy véget érjen. Láttok egyébként különbséget a brit és az amerikai közönség között?

JM: Nem. Szerintem a brit közönség ugyanúgy ragaszkodik a folytatásokhoz.

JC: Létezik azonban egy brit hagyomány, vannak csatornák, amelyek szeretik a siker csúcsán befejezni a sorozataikat. Mondván, ez annyira jó volt, hogy újabb évadot már jobb, ha nem csinálunk. Úgy tűnik, hogy ez valamiféle brit érzékenység. Ezzel szemben Amerikában újabb és újabb évadok születnek, amíg...

Amíg rossz nem lesz a sorozat.

JM: Igen. Van olyan, hogy valami túl hosszúra nyúlik. Ezt mindannyian tudjuk. De úgy érezzük, hogy mi még távolról sem tartunk itt a Merlinnel. Viszont való igaz, hogy túlnyújtani nem szabad.

Én nem hiszem, hogy ebből bármennyi is túl sok lenne. Úgyhogy csak így tovább! 

 

Címkék: interjú 4. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr583110961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása