A Comic-Conon készült és a ksitetv.com-on jelent meg az alábbi interjú eredetije, amelyben a Merlin "végtelenül barátságos" címszereplője, Colin Morgan mesél a negyedik évadról. Colin egészen izgalmas konkrétumokat árul el, úgyhogy figyelem, vörös spoiler riadó! :)

Hogyan mennek a dolgok most, hogy a Merlin a negyedik évadba lép?

CM: Ahogy a plakáton is látszik, új irányba tartunk. A sorozat stílusa változott, és a hangulata is meglehetősen más. Azért megőrizte a báját, a kreativitást és a meglepetéseket, amik mindig is jellemezték. Úgy tűnik, legalábbis számomra, hogy ez az évad tartogatja a legtöbb meglepetést. Még sosem ért ennyi meglepetés a forgatókönyvek olvasásakor. "Tényleg ebbe az irányba megyünk? Ezt valóban megcsináljuk?" Ezenkívül sokkal erősebbnek tűnik a folytatásos jelleg, szóval az egyes epizódok kevésbé önállóak. Nincs visszatérés. Minden epizódban tovább lépünk, mintha egy kirakó darabjai állnának össze. Sosem fordulunk vissza.

Egy új cselszövőnk is lesz, rögtön az elejétől, egy Agravaine nevű alak, aki Artúr nagybátyja. Uther pedig olyan állapotban van, amit a producerek csak úgy jellemeztek, hogy olyasmi, mint a "György király őrülete" (Nicholas Hytner 1994-es filmje az őrült III. Györgyről - a ford.), amikor valaki már nem képes ellátni a feladatát, hiába számítana rá mindenki. Mi történik ilyenkor? Ezt vizsgáljuk. Merlinnek soha vissza nem térő esélye adódik, hogy abba az irányba mozdítsa a jövőt, amerre ő szeretné, a végzet felé, amelyet be kell teljesítenie. Azt akarja, hogy a mágia térjen vissza a királyságba. Olyan világban szeretne élni, ahol szabad lehet, ahol szabad a mágia, ahol a valaha élt legnagyobb király uralkodik. És most megkapja a legnagyobb lehetőséget, hogy ezt valóra váltsa. Szóval a jelmondat, miszerint "tartsd titokban a varázslatot", nem tudom, meddig lehet még érvényes. Meglátjuk.

Mi az, amit felfedez önmagával kapcsolatban, illetve miket fedez fel a varázserejével kapcsolatban?

CM: Egyre inkább azt fedezi fel, hogy mennyire elveszett, ami bizonyos értelemben inkább egy fordított irányú felfedezés, mert minél több felismerésre jutsz, annál többet veszítesz vele. Arra jön rá, hogy ahogy mindenki más megtalálja a helyét, ő hirtelen ott marad középen a kérdéssel: "Hova illek én?" Ő soha nem illett sehová, de ezt most érzi leginkább. És ahogy a családi kötelékek, a hűség és a királyi méltóság a barátság elé helyeződnek, ez kemény pofon számára. Az évad előrehaladtával Merlin meglehetősen magára marad.

Merlin nagy félelme az, hogy Artúrban Uther születik újjá

Tehát nagy változások várhatók Merlin és Artúr kapcsolatában?

CM: Igen, én így gondolom. Komolyodik a hangnem, és gyakoriak az olyan helyzetek, amikor Merlin szeretné folytatni a barátságot, de falba ütközik, és nem tudja, hogyan birkózzon meg ezzel, szóval sok minden lejátszódik. Amikor eljön az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a gyerekkor dolgait, hogyan lépünk tovább, ha esetleg még nem is állunk készen? Ez az a nagy téma, amit ebben az évadban körüljárunk.

Szóval a negyedik évad egy lépés a felnőtt kor felé?

CM: Ezt érezhetjük belőle. Olyan, mint a Toy Story 3. Én vagyok Woody. (nevet)

A kapcsolatuk ismét kezdett játékosabbá válni a harmadik évad végéhez közeledve.

CM: A sorozat mindig meg fogja őrizni a báját. Ez olyasmi, amiben a producerek és az írók nagyon jók. Igazából a legínségesebb, legsúlyosabb időkben is szükségünk van rá, hogy nevessünk. Szükség van rá, hogy ne vegyük olyan komolyan a dolgokat. Az emberek így működnek. Szerintem a nehéz időkben ösztönösen az ilyesmiben keresünk menedéket. És igen, Merlin és Artúr örök csipkelődése most is meglesz. Csak nem mindig lesz helyénvaló.

A sorozat továbbra is megmarad családi sorozatnak?

CM: Egyértelműen mélyebbé és komorabbá válik. Szerintem a gyerekek számára ijesztőbb lesz ez az évad. Vannak benne olyan elemek, főleg az első két részben, amelyek a gyermekkori félelmekre játszanak rá, a sötétségtől való félelemre, hogy mi rejlik a sötétben, hogy amikor elveszünk a sötétben, mi van még ott? És ami ott van, az elég rémisztő. Olyan dolgok bukkannak elő, amik a valódi világ és az alvilág közötti fátyol hasadékán át szabadultak el, és csak este jönnek elő, amikor már alszunk. Érezhetjük úgy, hogy ez ijesztő a gyerekek számára. Az érzelmek szerintem mindenkit megragadnak majd, csak más-más módon, és mivel azok komolyak és mélyek, nagyon is sok közük van a valósághoz, amire szerintem sosem mondhatjuk, hogy nem való a nézőknek.

A Merlin követni fogja a legendát, vagy kicsit elrugaszkodik tőle? Látni fogjuk újra a kardot?

CM: A sorozat egyik alapgondolata, hogy bemutatja a legendát, de nem úgy, ahogy azt várnánk. Szóval találkozunk a legendához köthető témákkal és eseményekkel, de kreatív módon egy új változatba helyezve. Látjuk azonban, hogy visszatér számos olyan elem, ami korábban már felbukkant. Ebben az évadban kifejezetten ilyenek a kerekasztal lovagjai. Érezhetjük majd, hogy ez a csapat fickó igazán egymásra talál, mint ahogy azt is, hogy ez valami újnak a kezdete.

Lancelot visszajön, és egy nagyon jó kis csavar vár mindazokra, akik képben vannak az Artúr-legendával, és ismerik Artúr, Gwen és Lancelot szerelmi háromszögét. A történetben megjelenik egy nagyszerű új szál, ami remekül csavar egyet ezen a témán, ami szerintem az eddigi legegyértelműbb utalásunk az Artúr-mondakörre.

Morgana paranoiásan fél Emrystől.

Folytatódnak a konfliktusok Utherrel?

CM: Ez a legfontosabb tényező. Merlin számára Uther jelenti a nagy gátat. Ha bármi azt mutatja, hogy Artúr átveszi Uther gondolkodását, akkor soha sem lesz lehetősége felvállalni a varázserejét. Akkor soha sem születik meg az a királyság, ami a vágyaiban szerepel. Mert Uther általános nézeteit nem lehet megtörni. Merlin nagy félelme tehát az, hogy Artúrban Uther születik újjá, és ez komoly félnivaló. Tehát igen. Uther jelenti a nagy akadályt Merlin számára, és fókuszban is lesz, mivel kezdi elveszíteni az eszét ebben az évadban. Bizonyos értelemben már csak árnyéka önmagának, de még mindig keményen kapaszkodik azokba a szabályokba, amelyek a sok-sok évnyi gyűlöletből fakadóan még mindig érvényben vannak. Ez egy komoly akadály, amit Merlinnek még le kell gyűrnie.

Nagyon érdekes dolog ez. Hogyan győzhetsz valaki ellen, aki ennyire nagy hatalmú és ennyire megingathatatlan abban, amiben hisz, méghozzá egy olyan kérdésben, ami ennyire meghatározza a lényedet? Nem tudsz fölé kerekedni, mivel nem vallhatsz színt, és nem szállhatsz vitába egy királlyal. Bármennyire is nincs igaza, és bármennyire is hiszed, hogy amiben ő hisz, az a béke, a szeretet és az ország jövőjének kárára van, nem kelhetsz versenyre egy ilyen személlyel. És ehhez jön hozzá az elmeállapota, rögtön az elejétől látni fogjuk, hogy tele van kényszerképzetekkel. Elment az esze.

Számíthatunk még több nagy összecsapásra Merlin és Morgana közt?

CM: Igen, számíthatunk. Többre is, mint eddig. Bár a kerekasztal lovagjai középpontba kerülnek, illetve a királyság témája jellemzi az évadot, a fantasy jelleg valószínűleg erősebb, mint valaha. A csaták sokkal nagyobb szabásúak. Morgana pedig paranoiásan fél Emrystől. De nem tudja, ki az. Folyton látomások gyötrik egy Emrys nevű öreg emberrel kapcsolatban. Nem tudja, hogy az én leszek a jövőben. És néha belepillantunk a valódi jövőbe is, mindabba, ami ezután következik. Rögtön az elejétől fogva.

A sárkányt is viszont látjuk az évadban?

CM: Igen. A nagy sárkány a nagy John Hurt hangjával együtt visszatér. Tulajdonképpen van egy epizód, ami kifejezetten a sárkányokról és a sárkányok jövőjéről szól, és ez az egyik kedvenc részem, mert olyan, mintha csak az Indiana Jonesból vettük volna át, amit nagyon szeretek.

Úgyhogy igen, sokat foglalkozunk majd a sárkánnyal, és ezt nagyon izgalmasnak találtam.

Látunk majd valamit Merlin és Gwen kapcsolatából vagy barátságából?

CM: Ahogy mondtam, Merlin nagyon elveszett ebben az évadban. Gwennel remek haverok. Igazából lesz egy epizód, amikor nagyon nagy szüksége lesz Gwen segítségére, és együtt indulnak el egy küldetésre. Ők igazán jó barátok, efelől semmi kétség, de nagyobb dolgok történnek. Van, hogy hiába erős a barátság, annyi minden történik velük, és nagyobb dolgok zajlanak felettük, ráadásul ott van a szerelem Gwen és Artúr között. Ők egymásnak születtek. Önző dolog lenne Merlin részéről, ha maga mellé rángatná Gwent.

Hogyan viszonyul Merlin a konfliktusukhoz?

CM: Amikor feléled a konfliktus, látni fogjuk, hogy mivel van benne egy sötét, fantasy jellegű csavar, ennek révén Merlin is bele kapcsolódik. Ő sem marad ki belőle. Ő is fontos részese a történéseknek.

Változik valamit Merlin öltözéke az évadban?

CM: Ezt elárulhatom: nem. (nevet) Semmit sem változik. Semennyit. Igazából láthatjuk majd Merlint Camelot lovagjaként is, de csak röviden. 

 

Címkék: interjú 4. évad colin morgan

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr973115291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2011.08.01. 14:54:42

Colin, a Titokzatos..:))

KÖSZÖNET az interjúk fordításáért! :)

Spawn85 2011.08.01. 18:58:08

"A Merlin követni fogja a legendát, vagy kicsit elrugaszkodik tőle? "

Ez a kérdés igazából így értelmetlen, mert a sorozat már eddig is több helyen elrugaszkodott a legendától. :)

"A sorozat egyik alapgondolata, hogy bemutatja a legendát, de nem úgy, ahogy azt várnánk. Szóval találkozunk a legendához köthető témákkal és eseményekkel, de kreatív módon egy új változatba helyezve"

Ez viszont tökéletes válasz Colin részéről a kérdésre. :)

Amúgy egyre inkább kíváncsi vagyok a 4. Évadra, ez a Sárkányos rész, meg a "Morgana fél Emrys-től" szál igazán érdekesnek tűnik.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2011.08.01. 20:08:57

Igen, azt hiszem leszögezhetjük, hogy ez az interjú nem a kérdésektől, hanem a válaszoktól lett jó. :)
süti beállítások módosítása