Mint akkor írtam is róla, szeptember 15-én Londonban premier előtti vetítést tartott a Merlin negyedik évad első epizódjából a Brit Filmintézet, a BFI. A közönség nagy vásznon és térhatású hangzással tekinthette meg a nyitórészt, ami miatt még jobban irigylem őket most, hogy már én is láttam ezt a kalandot. A vetítés izgalmát fokozta, hogy a közönség rögtön utána meghallgathatott egy beszélgetést az alkotókkal. Ennek felvételét most közzétette a BFI. Bár az anyag nem teljes - az esemény ennél hosszabb volt, és a közönség is tehetett fel kérdéseket, ahogyan az itt hallható -, a felvételen elhangzottakat összefoglalom a videó alatt.

Julian Murpy producer elsőként arról mesél, hogy általában az évad közepén, azaz november tájékán szokott kiderülni, hogy a BBC berendelte-e a következő évadot. Idén már hónapokkal az évad bemutatója előtt megkapták a berendelést, ezért lényegében 26 epizódra tervezhették meg a cselekményt.

Johnny Capps, a másik producer elmondja, hogy a harmadik évadban már igyekeztek igazán látványos, fantasybe illő tájakat és helyszíneket szerepeltetni, de rájöttek, hogy nem áll rendelkezésükre olyan valós forgatási helyszín, ami ennek a célnak megfelelne. Emiatt döntöttek úgy, hogy a negyedik évadban nagy hangsúlyt fektetnek a zöldhátteres technikára. Az úgynevezett matte paintingeket (festett háttereket) pedig immár nem külső cég, hanem a saját stábjuk készíti.

Colin Morgan (Merlin) arról mesél, hogy a zöldhátteres jeleneteknél, vagy például a Dorochák támadásának forgatásakor a színésznek a képzeletére kell hagyatkoznia.

Murpy szavai szerint a BBC Whales dráma részlegének vezetői és a BBC One műsorigazgatója dönti el, hogy mikor mennyi folytatást szeretnének a sorozatból. Mint mondja, rendkívül szokatlan és nagyon értékes fejlemény, hogy a folytatás ilyen korán megkaphatta a zöld utat.

Anthony Head (Uther) Amerikában is forgatott az idén, Richard Wilson (Gaius) pedig annyi mindennel foglalkozik (színházban rendez, dokumentumfilmekben működik közre), hogy emiatt rendkívül nehéz egyeztetni velük a forgatást. De a produkció igyekszik igazodni a többi munkájukhoz, ezért szívesen vesznek részt benne, és a producerek is örülnek a jelenlétüknek. Capps szerint az idei év Gais és Uther szempontjából is érdekes lesz.

Katie McGrath Morgana karakterének ábrázolásáról beszél. Sem ő, sem a producerek nem akarják egysíkú gonosz figuraként ábrázolni a sötét varázslónőt. Többek közt ezért is tették szimpatikussá a karaktert a sorozat elején, és ezért követhettük figyelemmel három éven át a fejlődésének útját. "Talán nem értünk vele egyet, de megértjük őt."

Angel Coulby (Gwen) az Artúr, Guinevere és Lancelot közti szerelmi háromszögről mesél. Mint mondja, Lancelot újra színen van, és ez bonyodalmat fog okozni, de az évad elején Gwen egyértelműen Artúrhoz vonzódik, és az Utherrel való törődés tölti ki a napjait.
Capps elárulja, hogy az Artúr-mondakörből ismert szerelmi háromszög az évad egyik nagy témája, és számíthatunk egy érdekes csavarra a történetnek ezen a vonalán.

A beszélgetés közepén felhangzó taps annak a ténynek szól, hogy 183 országban vetítik a sorozatot.
Amerikában a Syfy csatornán látható a Merlin, de mint Capps elmondja, a külföldi tévétársaságok csupán megvásárolják a sorozatot, beleszólásuk nincs a produkcióba. Az alkotófolyamat elvileg a gyártó cég, a Shine, illetve a producerek és a BBC Wales kezében van, de utóbbi is a producerekre hagyatkozik, ami meglehetősen ritka.
Murphy hozzáteszi, hogy a nemzetközi siker egyik titka, hogy a sorozat alapanyaga a világon mindenfelé ismert.

A kérdező megemlíti, hogy a nyitóepizód meglehetősen ijesztő, különösképp egy családi sorozathoz mérten. Murphy elmondja, hogy nem fogja mind a tizenhárom epizódot ennyire komor hangulat jellemezni, de az évad felnőttesebb lett, mivel nem csupán a közönség válik évről évre érettebbé, hanem a színészek és a karakterek is. A producer szerint az a közönség, amely végigköveti a sorozatot, el is várja, hogy felnőttesebbé, kifinomultabbá váljon.
Mindez óvatos egyensúlyozást igényel az alkotók részéről.

A Merlin stábja meglehetősen hosszú és fárasztó forgatási napokkal dolgozik. Colin elmeséli egy színész megszokott napirendjét. Egy átlagos napon már hajnali hat előtt jön érte a kocsi, aztán irány a sminkszoba, és fél hétkor kezdődik is a forgatás. Ha nem a stúdióban forgatnak, hanem külső helyszínen, akkor még ennél is korábban kezdődik el a nap. Hazaérni körülbelül nyolcra szokott.
Katie hozzáteszi, hogy a fiúk sokkal több időt töltenek a sminkszobában. Legalábbis a lovagok.

A Merlin szereplőgárdája eddig lényegében hat színészből állt, a négy fiatalból és a két nagy öregből. A kerekasztal lovagjainak érkezésével ez megváltozott. Angel szerint mindenki élvezi ezt a változást, egyrészt mert kedvesek az új kollégák, másrészt mert Camelot kitágult általuk.

Címkék: események 4. évad katie mcgrath colin morgan angel coulby

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr213279222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása