Ki mit mond a 6. évadról?

 2012.10.13. 20:58

Miközben erős rajtot vett az ötödik évad, és izgatottan várhatjuk, merre kanyarodik tovább a történet, az egyszeri rajongó szívében más izgalom is lakik: a kérdés, hogy vajon jövő ilyenkor is izgulhatunk-e Albion hőseiért.

cast_s2.jpg
A Merlin szereplőgárdája valamikor a kezdet kezdetén

Bizony, szokatlan helyzetben vagyunk. Legtöbben valószínűleg az évtized elején ismerkedtünk meg a sorozattal, amikor már volt belőle két-három évad, és érett a negyedik berendelése, tavaly pedig abban a luxusban volt részünk, hogy nem kellett izgulnunk a folytatásért, mivel a BBC jó előre megmondta, hogy lesz.

Ma azonban, amikor sokan vagyunk (többen, mint valaha) és nagyon szeretjük a sorozatot (jobban, mint valaha), ismerkedhetünk a bizonytalanság érzésével, amit általában minden más sorozat rajongói átélnek évről évre.

Ráadásul a mi bizonytalanságunk nagyobb lehet más sorozatok rajongóiénál, hiszen a Merlin sorsa nem elsősorban a nézőszámban mérhető sikeren múlik. A siker ugyanis adott - a sorozat népszerűbb, mint valaha, a legsikeresebb angol dráma a nagyvilágban, és milliók kedvence az Egyesült Királyságban. Nekünk nem számokba, hanem fejekbe kellene belelátnunk, mert ez a kérdés, bizony, a készítők és a BBC szándékán dől el.

Szokás emlegetni, hogy az alkotók öt évre tervezték a sorozatot, bár ezt a tételt Julian Jones, aki amellett, hogy a sorozat írója, egyik megálmodója is, egy tavalyi interjúban valamelyest már zárójelbe tette. Mint elmondta, az öt év soha nem egy konkrét tervet jelentett, csupán csak azt, hogy az induláskor megpróbáltak nagy ambíciókkal belevágni a sorozatba. Mondhattak volna nyolc vagy tíz évet is, de teljesen komolytalannak hangzott volna. Ráadásul - tette hozzá Jones - minden színész háromszor is meggondolta volna, hogy el akarja-e kötelezni magát ennél hosszabb időre egy induló produkció mellett.

A színészek elkötelezettsége most fel is merül reális kérdésként, hiszen az öt év egy tekintetben nagyon is valós határt jelent: a főszereplőkkel ennyi időre szerződtek, vagyis ők most először dönthetnek, hogy van-e kedvük a folytatáshoz.
Aki látta a tavalyi National Television Awards gáláját és a színészek arcát, annak aligha kérdés, hogy a főszereplők büszkék a sorozatra. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne okuk továbblépni - kinek azért, mert a Merlin mellett már épül a karrierje, kinek azért, mert még éppen hogy nem igazán.

"Két hetünk van még a forgatásból, aztán mindenki szünetre megy, és meglátjuk, hogyan érezzük magunkat" - nyilatkozta nemrég az Atúrt alakító Bradley James. "Valószínűleg le kell ülnünk, hogy lássuk, mindenkiben megvan-e a kellő szenvedély. Amikor a szenvedély elmúlik, akkor kell abbahagyni."

213_bts_colin_bradley.jpg
Colin és Bradley 2009-ben Az utolsó sárkányúr forgatásán

A jelek és jelzések ellentmondásosak. Tudjuk, hogy a stábtagok egy része már a nyáron úgy számolt, hogy a befejező évad munkálatai zajlanak, és a franciaországi statiszták sem számítanak munkára jövőre.
A kaszkadőr lovakat biztosító walesi istálló épp kapacitást csökkent, vagyis nyár végén elkezdték árulni a lovaik egy részét.
Ellenben a sorozat franciaországi gyártásvezetője optimistán nyilatkozott szeptemberben. Az öt év után lejáró szerződésekre utalva - ami nyilván nem csupán a főszereplőkre vonatkozik - elmondta, hogy zajlanak az egyezkedések a folytatás lehetőségéről, és állította, hogy a gyártó cég és a producerek eltökéltek a folytatás mellett.

Maguk a producerek év elején úgy nyilatkoztak, hogy akkor lesz hatodik évad, ha a közönségben meglesz az igény a folytatásra. Csakhogy ez már akkor sem lehetett kérdéses. A sorozat sajtósa, Jai Dattani nyár végén azt írta Twitteren, hogy amíg a rajongók szeretnék, a producerek folytatni fogják a sorozatot, és hasonló véleményt halhattunk egyes szereplőktől is.

A Gwent alakító Angel Coulby az Express kérdésére, hogy a Merlin sok évig folytatódik-e még, pontosan ezt válaszolta: "Sosem tudjuk meg, hogy mi a BBC szándéka, amíg be nem fejeztük a munkát. Úgy sejtem, hogy ha az emberek szeretnék, hogy folytatódjon a sorozat, mi tovább fogjuk csinálni."
Ugyanakkor hozzátette: "Egy színésznő vágyik némi változatosságra. Bár most forgattam egy Stephen Poliakoff-drámát, de ami a Merlint illeti, nem szeretném, ha még a tizedik évadban is benne lennék!"

A Merlint játszó Colin Morgant már nyár közepén, a Comic-Conon megkérdezték a kérdésről. Colin nem zárkózott el a folytatás lehetőségétől. "Mindig a szenvedélyt keresem egy projektben. És ha az megvan, akkor a válaszom igen." Egy másik interjúban pedig épp arról beszélt, hogy milyen szenvedéllyel szereti a sorozatot.

Bradley James múlt szombaton ismét beszélt a kérdésről a BBC Radio 1 Newsbeat című műsorában.
Mint elmondta, most érkeztek el oda, amikor már minden évben el kell dönteni, hogy akarnak-e újabb évadot, vagy valami mást csinálnának. "Úgy vélem, az lenne a bölcs döntés, ha a csúcson hagynánk abba. De majd meglátjuk."


Angel és Bradley egy hete a BBC Radio 1 stúdiójában

A negyedik főszereplő, Katie McGrath egyértelműen pozitívnak tűnik a folytatással kapcsolatban. "Rengeteg Artúr-legenda létezik, és még a tizedüket sem meséltük el" - mondta el a Radio Timesnak. "Nagyon szívesen vinném tovább Morgana szerepét. Nem akarom elengedni, amíg a történetét teljes egészében el nem meséltük. Ilyen rossz szolgálatot nem tennék neki. Kitartok, amíg a szerepe nem teljes. Nem olyan könnyű megszabadulni tőlem!"

Colin Morgan ugyanott elmondta: "Az ember soha nem szeretne kimaradni valamiből, amit ilyen szenvedéllyel szeret."
Később a Daily Recordsban az alábbi mondatok jelentek meg a címszereplőtől: "Se szeri, se száma azoknak a történeteknek, amelyeket feldolgozhatunk. Ám a producerek mindig is öt évre tervezték a sorozatot. Hamarosan befejezzük az ötödik évad forgatását, amely messze a legerősebb és legjobb az eddigiek közül. Mindig fontos, hogy a csúcson hagyjuk abba."
Majd hozzátette: "Odafönt lesz majd erről egy beszélgetés, amire akkor kerül sor, ha befejeztük a forgatást."
Colin nem akart konkrétabban állást foglalni a kérdésben, de elmondta, "az embernek az ösztöneire kell hallgatnia. Olyan kérdéseket kell végiggondolni, mint hogy van-e még benne potenciál számomra és hogy tartható-e a minősége annak, amit csinálunk. Jelenleg remek a hangulat a forgatáson. Szerintem ez egy igazán különleges évad."

Címkék: 6. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr24846706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoe86 2012.10.13. 23:28:10

KÖSZÖNJÜK!!
egy ilyen összefoglalót szerettem volna !
nem mintha most már tudnám, hogy IGEN LESZ vagy hogy NEM, ELÉG VOLT
de
így egyben.. látni..


nekem valahogy mégis az jön le, hogy a szereplőkön múlik: Bradley Colin, meg a CSÚCSON KELL ABBAHAGYNI ??
nem tudom ezt érzem..vagy ez csak védekezés..??

DE MAJD ODAFÖNT ELDÖNTIK :)
arra várhatunk még egy kicsit. :) :)

ami a sorozat minőségét, sikerét illeti, hát a mai után..LEGYEN MÁR FOLYTATÁS!! ugye Merlincast..Ti is akarjátok? meg ODAFÖNT (?) TI IS :)

Spawn85 2012.10.14. 00:49:42

Ez szerintem igazából a színészeken múlik. Mert az ő szerződésük jár le. Vagyis teszem azt, hiába akar a BBC 6. Évadot, ha szereplőgárda fele azt mondja, hogy köszi elég volt.
süti beállítások módosítása