Ír magból nőtt tehetség

Colin Morgan-interjú a The Lady magazinban

 2012.05.28. 15:19

Felejtsük el Harry Pottert, a Merlin sorozat Colin Morganje az igazi varázslófiú! Alison Jane Reid beszélget a színésszel mágiáról, majmokról és drámai gyermekkoráról...

lady201203.jpg

A vámpír téma lejárt lemez - 2012 az értelmes, intelligens stréber éve. A varázslóféle, nem e világi színész geekek koronahercege pedig nem lehet más, mint Colin Morgan, az észak-írországi Armaghból származó, ragyogó ifjú színész, akit leginkább a BBC sikersorozata, a Merlin főszereplőjeként ismerhetünk.
Morgan, miután elolvasta Mallory és Tennyson verzióját, a huszonegyedik századi közönség számára újraalkotta Merlin alakját, aki immár nem az ősi mítoszok és legendák hajlott hátú, ősz prófétája, hanem egy bájos és esetlen, örökké bajba keveredő vesztes, akinek ki kell várnia az időt, amikor felfedheti a világ előtt varázserejét.
Személyes találkozásunkkor Colin értelmes, intelligens és megnyerő benyomást kelt. Remélem azonban nem okozok csalódást a rengeteg rajongójának azzal, hogy elárulom, Morgan a valóságban nem éppen úgy fest, mint sötét szemű, varázserejű alteregója, akit oly ötletesen formál meg a sorozatban. Először is, az igazi Colin rendkívül magas. Emellett sokkal jobban is néz ki Merlinnél.
Valahogy férfiasabb, mintha csak a fiatal Gregory Pecket látnám. Hétköznapi, kék-fehér kockás inget visel, ami már sejteti, hogy szeret a természetben járni, kedveli a lajhárokat és a medvéket. Remek cowboy lenne.
Ott van még a szeme, amely kék, intelligens és érdeklődő. De a haja az igazi meglepetés. Felejtsük el a fiatal varázsló sima, egyenes hajtincseit - Colin haja vastag, göndör és önálló életet él. Tulajdonképpen úgy néz ki, mint aki most kelt ki az ágyból. Valószínűleg így is van, mivel éjjel órákon át fent volt, hogy Skype-on keresztül interjút adjon a világsajtónak, kedvesen válaszolva az olyan lebilincselő kérdésekre, mint hogy mi a kedvenc pizzafeltétje, vagy hogy mivel szereti eltölteni az első randit.

merlin_ag.jpg
2008 óta Merlinként

A gondok
"Amikor elkezdtem játszani Merlint, az ösztöneimre és saját élményekre hagyatkoztam" - meséli. "Arra gondoltam, milyen lehet, hogy az ember nem mutathatja meg valódi önmagát és a legnagyobb tehetségét egy olyan világban, ahol a varázslat üldözött dolog. Azt hiszem, ezt sok mindennel párhuzamba tudjuk állítani. Számomra ilyen volt, hogy miközben Észak-Írországban nőttem fel, szerettem volna színész lenni, és ezt a vágyamat nem tudtam kifejezésre juttatni, mivel nem voltak adottak a lehetőségek."
Colin Armaghban született 1986-ban. Az édesapja szobafestő, az édesanyja titkárnő; eddig semmi különleges. Aztán nyugodt hangon mesél arról a nem is egyedi esetről, amikor az éjszaka közepén felverték a családot, és azonnal el kellett hagyniuk az otthonukat, mivel a szomszéd háznál csőbombát találtak.

A diákoknak azt mondták, hogy aki katolikus, azt lelövik.

Másnap igazolással ment az iskolába, hogy a tanár tudja, miért nincs kész a házi feladata. Ez, ahogy mondja, mindennapos élmény volt minden olyan gyerek számára, aki a mély, mindent átitató gyűlölködés és a vallási erőszak árnyékában nőtt fel.
Észak-Írország problémáinak társadalmi következményeit sokan megörökítették már. Az üzleti tőke távol maradt, a munkanélküliség pedig generációkon át magas volt. Colin számára azonban mélyebbek és sokkalta személyesebbek voltak ezek a következmények. Colin meg akart ismerkedni a színjátszással, de akkoriban egy fiatal számára gyakorlatilag nem akadt lehetőség a megyében, hogy színészetet tanuljon, vagy akár csak érdeklődjön iránta.
Szerencsére Morgan nem szokta könnyen feladni. "Minden módját megtaláltam, hogy kapcsolatba kerüljek a színjátszással. Beléptem a helyi amatőr színjátszó körbe, és mai napig szép emlékeket őrzök azokról az időkről."

vernon2.jpg
Vernon God Little (2007, London)

"Öt éves voltam, amikor először szerepeltem a kórusban egy Hamupipőke-előadásban, aztán meg a Pán Péterben. Gyakran kérdezik meg tőlem, mi késztetett arra, hogy színész legyek, és az az igazság, hogy nem tudom a választ. Nálam ezt mindig is belső ösztön diktálta. Minden szerep, amit valaha játszottam, minden egyes alakítás ezt a vágyat táplálta bennem."
A gondok akkor szaporodtak meg, amikor tizenhat éves lett, és nem akart megállni. "Eljött az idő, hogy kiválasszam, mit akarok tanulni a szakközépiskolában. Volt egy vészforgatókönyvem, hogy irodalmat, fényképezést és jogot fogok tanulni. De utáltam volna ügyvédnek állni! Nem volt kérdés, hogy színészettel akarok foglalkozni. Észak-Írországban azonban nagyon kevés iskola kínál drámaoktatást a tantárgyak között, és a helyi szakközépben ilyen kurzus nem indult. A legközelebbi hely Belfast volt, ahova nyolcvan perc az út. Senki nem értette, miért akarok két éven át minden álló nap oda-vissza buszozni, amikor a helyi iskola öt percre van; mégis ezt tettem."
A vállalása azonban más okból is problémás volt. Morgan katolikus, míg az iskola, ahová járni akart, Kelet-Belfast zűrzavaros, túlnyomórészt protestáns lakta negyedébe esett. Azon a nyáron, mielőtt jelentkezett az iskolába, álarcos fegyveresek szállták meg az épületet, katolikus diákok után kutatva, akiknek a "h" hangot kellett kimondaniuk. (A katolikusok és a protestánsok általában másképp ejtik ezt a hangot.) A diákoknak azt mondták, hogy aki katolikus, azt lelövik. Végül senkinek nem esett bántódása, és Colin kisebbíti az eset jelentőségét.
Való igaz, a szörnyű erőszak, amely generációkon át mételyezte Észak-Írország életét, az 1998-as Nagypénteki egyezmény aláírásával véget ért.

nta2012_colin.jpg
National Television Awards (2012)

Három évvel később végzett a The Belfast Institute of Further Education diákjaként, majd elnyert egy hőn áhított helyet Glasgowban, a Skót Királyi Konzervatóriumban (akkori nevén a Skót Királyi Zene- és Színiakadémián - a ford). Miután 2007-ben itt is végzett, egy éven belül felfedezték a Merlin főszerepére.
Ami leginkább megragad bennem a Colin Morgannel való találkozásból, hogy mennyire kifejező és gondolatokkal teli. Fényesebben világít a csillaga, amiért hátránnyal indult? Mindenképp. Ami nyilvánvaló: elég bölcs ahhoz, hogy tudja, a kemény munka és az erős eltökéltség repítette abba a helyzetbe, hogy kivételes lehetőségek hullanak a lába elé. És ha továbbra is így ragyog, fényes díjak is. Eddig a Merlin mellett nagyon érdekes választásai voltak, és ügyesen elkerülte, hogy beskatulyázzák. Jó kritikákat kapott Esteban megformálásáért Pedro Almodovar Mindent anyámról című darabjában a The Old Vic színpadán, előtte a Young Vic deszkáin játszotta el DBC Pierre Vernon God Little című fekete komédiájában a hányatott sorsú tinédzser komoly kihívást jelentő szerepét.

A Merlin mellett nagyon érdekes választásai voltak, és ügyesen elkerülte, hogy beskatulyázzák.

Mi mást tudok elmondani Colinról? Nos, hölgyeim, tud főzni. Colin hadilábon áll a laktózzal, és ragaszkodik a vegetáriánus étrendhez. Ahogy mondja, ha az ember ennyi mindent nem ehet, az egyetlen módja, hogy igazán jó ízű fogásokat egyen, ha főz magának otthon.
"Szeretek főzni. Úgy vélem, ha az ember vegetáriánus és nem fogyaszthat tejterméket, ahogy én, muszáj megtanulnia főzni. Most Londonban lakom, amit nagyon szeretek, és alig várom, hogy felfedezzek egy-két termelői piacot. Nagyon érdekel, hogy honnan származik az élelmiszer. Úgy gondolom, fontos, hogy támogassuk a gazdákat, és valódi, jó minőségű élelmiszert vásároljunk a piacon. Szerintem az emberek számos egészségügyi gondja abból ered, amit megesznek. És itt nem csupán a gyors éttermekre gondolok. Hanem minden olyan esetre, amikor nem tudjuk, honnan jött az élelmiszer, amit megeszünk. Gondosan ügyelek, hogy mit eszem, és szeretem az igazán jó ételeket."
Colin másik szenvedélye a természet, és láthatóan ki van éhezve az új élményekre. Most pótolja DVD-ről Sir David Attenborough A fagy birodalma című sorozatát - Sir Davidet pedig az egyik hősének nevezi.

parked_cathal.jpg
Parked (2010)

Természetes vonzódás
"Fontos lenne megőrizni és megóvni a természetet. Nemrég jártam Costa Ricában, ahol rengeteg rezervátum van, és nagy gonddal óvják az élővilágot. Kirándultam egy rezervátumban, aminek Cabo Blanco a neve. Amerre mentünk, kapucinus majmok és lajhárok himbálództak a fákon. Nagy rajongója vagyok a természetnek és a természetes környezetükben élő állatoknak."
Látva a természet iránti szenvedélyét és vonzódását, rögtön eszembe jut, milyen remek Heathcliff lehetne; és jobban meggondolva, a búskomor szépségével talán tényleg játszhatna trendi vámpírt is.
"Grrr, imádnék vámpírt játszani" - válaszol játékosan.
Mi más érdekli még Colint? Nos, mivel egy kicsit a New Age is megérintette (Merlin rábólintana), jógázni is szokott, ahogy mondja, "A jóga fenomenális! Zseniális. Szeretem a légzőgyakorlatokat és a vele járó összpontosítást. Bár amikor színpadon játszom, elég energikus tudok lenni. Gyakran látni engem, ahogy le-föl rohangálok a folyosókon, hogy kiadjam a gőzt."
Az arca felragyog, mikor élvezettel mesél arról a díjnyertes filmről, amelyet nemrég készített Darragh Byrne ír rendezővel. A Parked című filmben Cathalt játssza, a huszonegy esztendős füvest, aki varázslatos módon megváltoztatja egy magára maradt férfi életét, akinek nincs más otthona, csak az autója. "Nagyon tudtam azonosulni a karakterrel. Tetszett a forgatókönyv, jó volt Darraghgal dolgozni, és mindent imádtam a történetben - a Merlintől a lehető legtávolabb áll. Jó, ha az embert nem skatulyázzák be. Eddig nagyon szerencsés vagyok."

Nem kérdés, hogy Morgan az egyik legizgalmasabb Írországból érkező tehetség. Én pedig bevallom, már alig várom, hogy lássam a Merlin következő varázslatos fejezetét.

A cikk Spellbound, vagyis Elbűvölve címmel jelent meg még márciusban (nem sokkal az ötödik évad forgatásának kezdete előtt) az angol The Lady magazin hasábjain. Messze a legérdekesebb interjú a Merlin címszereplőjével, így azt gondoltam, itt a helye a blogon.

Címkék: interjú colin morgan

A bejegyzés trackback címe:

https://bbcmerlin.blog.hu/api/trackback/id/tr924550015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.05.28. 17:09:54

*.* nagy-nagy-nagy hála ezért a fordítástért, Balinor :) *.* hát igen, a Parked meg a Merlin, egymástól ég és föld, és mégis mindkettővel tud(ott) azonosulni.. Kéne az a díj :P

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.05.28. 20:13:54

@Caretha: Majdnem három hónapig parkolt a "fiókban", de mindenképp le akartam fordítani. :)

SunnyDonnelly · www.sunny-donnelly.blog.hu 2012.05.28. 20:55:48

egyre szimpatikusabb:)
(egyébként Laura Donnelly is jógázik és a színjátszásról is pontosan így nyilatkozott egyszer, mint itt Colin...) :))
KÖSZI A FORDÍTÁST!! :)

(egyébként nem úgy volt, hogy ápolónő az anyukája?:$ én mintha ezt olvastam volna pár helyen:$$ )

Caretha · http://themusketeers.blog.hu/ 2012.05.28. 21:20:37

@Balinor: ááá, sebaj, sőt, még jobb is.. Egy ilyen vizsgaidőszakban egy mágikus-Merlines dolgokkal teli kincsesládát ér :D

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2012.05.29. 01:03:59

@NapShe: Most utána néztem, és valóban több helyen is az olvasható, hogy ápolónő, viszont itt az angol változatban az szerepel, hogy "secretary", ami titkárnő lenne. Nem tudom, melyik az igaz, de talán mindkettő. Nekem is van olyan ápolónő ismerősöm, aki most irodai munkát végez. Talán ez a helyzet.
süti beállítások módosítása