Bradley James visszatér

 2014.12.05. 07:23

Két év parkolópálya után végre folytatódni látszik Bradley James színészi karrierje. A Deadline értesülése szerint a 31 esztendős angol, a Merlin egykori Artúr hercege bezsákolt egy főszerepet a tengerentúlon. Ráadásul kifejezetten érdekes főszerepet.

A lap információ szerint az amerikai Lifetime csatorna Damien címmel, hatrészes tévésorozatként elkészíti az 1976-os klasszikus horrorfilm, az Ómen folytatását. A sorozatban Bradley alakítja majd Damien Thornt, nem kisebb szerepet, mint az Antikrisztusét.

A történet a felcseperedett Damien életét követi nyomon, aki látszólag tudomást sem vesz az őt körülvevő sátáni erőkről. Ám a múlt kísértetként üldözi, és előbb-utóbb szembe kell néznie a végzetével, hogy ő az a személy, akinek az eljövetelétől mindig is rettegett az emberiség - írja a Deadline.

Ez első hallásra egészen érdekes színészi feladatnak ígérkezik. Végül csak kifizetődik Bradley makacs ragaszkodása egy tengerentúli nagy szerephez.

A sorozatot a Fox TV Studios gyártja. Az első epizód rendezője és producere a filmes Shekhar Kapur (Elizabeth), aki először vállalt televíziós munkát, az író pedig Glen Mazzara (The Walking Dead). A Damien 2015-ben kerül képernyőre.

Bradley mellett hamarosan kedvenc Merlinünkkel, Colin Morgannel is találkozhat a tengerentúli közönség. Colin, aki színésztársával ellentétben színpadi, filmes és tévészerepek egész sorát játszhatta el a Merlin 2012-es fináléja óta, jelenleg Gillian Anderson oldalán nyomoz a BBC The Fall című krimisorozatában, jövőre viszont az amerikai AMC és az angol Channel 4 koprodukciójában készülő Humans című nyolcrészes sci-fiben lesz látható.

Címkék: bradley james colin morgan

"Munka, munka, munka" - mondta egykor Merlin, de kiváló megformálója, Colin Morgan sem szeret lazsálni. Colin, miután 2012-ben szögre akasztotta a varázsló mindkét ingét, a tavalyi évet többnyire színpadon töltötte, előbb A viharban, majd a Mojo című darabban láthatta a közönség.

colin_hungermag201402.jpg
Fotó a Hunger magazinban

Épp csak lement a Mojo utolsó előadása a londoni Harold Pinter Theatre színpadán, a 28 esztendős ír máris szerepet kapott a Testament of Youth című első világháborús filmben, amelynek forgatása a mai napon veszi kezdetét Nagy-Britanniában.

Vera Brittain önéletrajzi regényét az 1914-ben kitört világháború centenáriuma alkalmából viszi filmre a BBC Films. A főszerepet Alicia Vikander alakítja, Colin pedig Victor Richardson szerepét, az írónő fivérének iskolatársát játszhatja a vásznon.

quirke1.jpg
Jimmy Minor szerepében a Quirke-ben

Colin Morgan előzőleg tavaly januárban állt kamera előtt, akkor televíziós szerepben: Gabriel Byrne oldalán szerepelt a John Banville regényeiből készült Quirke című sorozat harmadik epizódjában. A BBC One számára készült háromrészes szériát az elmúlt hónapban vetítette az ír RTÉ csatorna, a brit köztévé pedig várhatóan a tavasz folyamán fogja műsorra tűzni. Az esetleges második évadról - a további kötetek megfilmesítéséről - ezután várható döntés.

Colinnal egyébként nem csak színpadon, képernyőn és majd a vásznon találkozhat a közönség: a februári Hunger magazinban fotósorozat jelent meg vele.

Címkék: színészek colin morgan

A Merlin befejezése után a színészek közül egyeseknek felfelé ível a karrierje, másoknak kevésbé. De mi a helyzet az alkotókkal?

Már tavaly olvashattatok róla, hogy a Merlin producer párosa, Johnny Capps és Julian Murphy a sorozat befejeztével önálló produkciós céget alapít, amelyhez betársult a Merlin egyik állandó írója, Howard Overman is. Az új cég, az Urban Myth Films égisze alatt első munkájuk az Atlantis című sorozat lett, amely a Merlin helyét átvette a BBC képernyőjén (és amelyet részletesen nyomon követhettek testvérblogunkon). Ám a tervek szerint nem ez az egyetlen!

s108_mordred_artur.jpgHoward Overman: A vég kezdete

Capps és Overman nyáron a BBC America meghívására Los Angelesben járt, ahol interjút készített velük az assignmentx.com. A készítők beszéltek a Merlin befejezéséről és arról is, bár Albion hőseitől búcsút vettek, alkotóként még sokáig szeretnének együtt dolgozni.

"Mindig tudtuk, hogy Artúr halálával fogjuk befejezni a történetet" - árulta el Overman, egyike annak a mindössze három írónak, aki mind az öt Merlin-évadhoz írt forgatókönyvet. "Mindig ez a pont lebegett a szemünk előtt. Sokat vitatkoztunk azon, hogy Merlin felfedje-e a képességeit Artúr előtt. Volt egy időszak, amikor úgy gondolkodtunk, hogy ütős lenne, ha abban a pillanatban vallaná be, amikor Artúr meghal. Szóval az utolsó pillanatra tartogattuk. De aztán úgy éreztük, nem, ez olyan lenne, mintha becsapnánk a nézőt. Ugyanakkor adta magát egy csodálatos sztori arról, hogy Artúr elutasítja, majd pedig elfogadja Merlint, és ezt el akartuk mesélni; úgy éreztük, ebből remek záróepizód lenne, egyfajta kétszereplős történet."

A producereknek köszönhetően a Merlin stábja szinte teljes egészében együtt maradt, és immár az Atlantison dolgozik, amely ősszel megkapta a berendelést a második évadra is. Ám a jelek szerint nem ez az egyetlen sorozat, amelyen a Merlin alkotói munkálkodnak.

urban_myth_films_logo.jpg

"Mivel most indítottuk el a saját cégünket, az Urban Myth Filmst, rengeteg projekten folyik a munka" - mondta el Capps. "Howard számos projekten dolgozik nálunk, de más írókkal is dolgozunk, beleértve a Merlin többi íróját, akikkel más-más terveken munkálkodunk." Minden bizonnyal közéjük tartozik a Merlin egykori vezető írója, Julian Jones is, aki két epizódot írt idén az Atlantis első évadához, de már egy tavalyi interjúban elárulta, hogy új sorozat ötletén dolgozik.
Capps hozzátette: "Izgalmas időszak ez a cégünknek - ez az első évünk, amire megkaptuk ezt a hatalmas berendelést (az Atlantist), és nagyon egészséges képet mutat a tervezőasztalunk is. Úgyhogy remélhetőleg további produkcióink is lesznek. Szándékaink szerint még sokáig együtt fogunk dolgozni alkotóként."

Címkék: atlantis

Merlin 5. évad hazai premier!

 2013.10.08. 01:11

A várakozásnak vége. Október 17-én megérkezik a hazai képernyőkre a Merlin ötödik és egyben befejező évada. A sorozat lezárását - 13 epizódot - minden hétköznap 16.00 órai kezdettel láthatjátok az AXN-en.

s506_lovagok.jpg

Két hete már hírt adtunk róla, hogy megkezdődtek a szinkron munkálatai, legfrissebb információink szerint a héten már a 9-11. rész szinkronját kezdik el a színészek.
A hajtás után megtaláljátok az 5. évad magyar hangjainak legfrissebb listáját. A névsort bővíteni fogjuk a következő hetekben.

Címkék: szinkron 5. évad vetítési infó

Készül az 5. évad szinkronja

 2013.09.23. 01:53

s5kerekasztal_280x187.jpgBár az AXN-bemutató dátumát még nem ismerjük, közeleg a Merlin befejező évada a hazai képernyőkre. Ezt jelzi, hogy az elmúlt hetekben megkezdődtek a magyar változat munkálatai.
Úgy tudjuk, jelenleg az első négy epizód szinkronján dolgoznak a szakemberek, ismét a tavaly már bizonyított szinkron csapat.

A főszereplők hangjai idén is változatlanok, és a kerekasztal lovagjai is tavalyi hangjukon szólalnak majd meg:

Merlin - Renácz Zoltán
Artúr - Előd Álmos
Morgana - Csondor Kata
Guinevere - Roatis Andrea
Gaius - Berzsenyi Zoltán
Uther - Mikula Sándor
A sárkány - Rosta Sándor

Ami az évad új szereplőinek magyar hangját illeti, erről is van már egy kisebb listánk - nem teljes, de máris láthatunk néhány remek választást:

Mordred - Czető Roland
Ruadan - Sörös Sándor
Sefa - Dögei Éva
Lochru - Borbiczky Ferenc
Ragnor - Barabás Kiss Zoltán
Odin - Kőszegi Ákos
Rodor - Szokolay Ottó
Euchdag - Agócs Judit

Az 5. évad hazai bemutatójával kapcsolatos hírekért figyeljétek a blogot és Facebook-oldalunkat!

Címkék: szinkron 5. évad vetítési infó

Lehet, hogy már a nyáron újra láthatjuk a képernyőn a Quirke című krimiben, jelenleg azonban A vihar telt házas londoni előadásában alakítja a "légies szellem", Ariel szerepét egykori Merlinünk, Colin Morgan.

colin_globe2.jpg
(fotó: Clara Molden)

Májusban nekem is volt szerencsém megtekinteni a Shakespeare-színművet a londoni Globe színház színpadán, és maradandó élménnyel gazdagodtam. A Globe hangulata fantasztikus, A vihar színpadra állítása pedig szellemes és magával ragadó, akárcsak a színészek alakítása. Nyugodtan állíthatom, hogy a Prosperót játszó Roger Allam és a Calibant alakító James Garnon mellett Colin Morgan akrobatikus elemekkel is színesített játéka nyűgözött le leginkább. Colin a díszlet legváratlanabb pontjain jelenik meg, mászik, repül, csüng és cigánykerekezik, mindezt a Merlinként már megmutatott bájjal.

Az augusztusig látható előadás kapcsán, még a próbafolyamat idején készített vele interjút az angol The Telegraph.

Címkék: interjú colin morgan

Na de hol van Bradley James?

 2013.04.28. 17:05

bradley_kerdojel.jpgMíg Katie McGrath (Morgana) a Magyarországon forgatott Draculában játszik, Angel Coulby (Gwen) pedig a The Tunnel című krimiben kapott állandó szerepet, Colin Morgan (Merlin) a BBC nagy dobásnak szánt Quirke-jében Gabriel Byrne oldalán tér vissza a képernyőre, és Roger Allam partnereként játszik Shakespeare-t Londonban.

Na de hol van a Merlin negyedik főszereplője, az öt éven át Artúrt alakító Bradley James?

A kérdést számtalanszor megkaptam az elmúlt hónapok folyamán, és egy hete még így hangzott volna a jól csengő válasz: Hollywoodban.
A kevésbé jól csengő pedig így: eltűnt. Legalábbis a hírekből.

Tény, hogy Bradley a National Television Awards gála másnapján - miután megünnepelhette Colin NTA-díját - repülőre szállt, és Los Angelesbe utazott. Nem először az elmúlt hónapokban, hiszen már a tavalyi év utolsó hónapjait is Kaliforniában töltötte.
Az ok egyrészt nyilvánvaló: Bradley barátnője, a szintén angol Georgia May King (akit a Merlin nézői is ismerhetnek a harmadik évad Elena hercegnőjeként) egy éve Amerikában kapott munkát, főszerepet játszik az NBC The New Normal című sitcomjában. Érthető tehát, ha Bradley, akit a Merlin forgatása sokáig Európához kötött, az első adandó alkalommal átszelte az óceánt.

A kérdés csak az: eközben mi a helyzet a munkával? Az egyik utolsó interjúban - amelyet valószínűleg még decemberben adott - Bradley így nyilatkozott a további terveiről:

"Rengeteg forgatókönyvet olvasok, főként filmekét. Nagyon izgalmas időszak ez számomra. Ezért nem akartam életem végéig Artúr Pendragon szerepét játszani. Szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok másra is, mint forgatni a kardot és viselni a láncinget. Akkor is, ha szerettem ezt csinálni."

bradley_ejtoernyo_la.jpg
Ejtőernyővel Los Angeles felett

Csakhogy a Merlin forgatásának befejezése óta eltelt immár fél év, és eközben egyetlen új szerepről sem hallottunk. Mondhatnánk, hogy egy kis pihenés mindenkinek jólesik, de hat munka nélkül töltött hónapot legtöbbünk nem pihenésnek nevezne. Hanem, mondjuk, munkanélküliségnek. Ami, persze, a színészi pályán egyáltalán nem ritka dolog.

Címkék: bradley james

2011-ben még BAFTA-díjat nyert a Merlin harmadik évadával, április végével azonban megszünteti televíziós részlegét a sorozat vizuális effektusait négy éven át gyártó angol trükkműhely, a Mill.

A cég, amely a Merlin mellett olyan brit tévéprodukciók látványáért felelt, mint a Doctor Who és a Sherlock, mostantól csak reklámokon fog dolgozni.

A döntés oka az iparágat sújtó válság, amely Amerika után elérte a szigetországot is. A Mill vezetője, Robin Shenfield szerint túl kevés mostanában a vizuális effektusokban gazdag sorozat. A kevés megrendelő miatt a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni 2012-ben, amely az idei év első negyedévében csak tovább halmozódott.

A fenti kisfilm a Mill 2010-es munkáját, a Merlin harmadik évadának díjnyertes vizuális effektusait mutatja be.

A témáról cikkező Televisual a Merlin elvesztését is az okok egyikeként említi, de a Mill még számos érvágást elszenvedett az elmúlt időszakban. A cég nem kapott munkát a BBC és a Starz koprodukciójában készülő DaVinci's Demons című sorozaton, a Sky egy évad után elkaszálta egyik fontos munkájukat, a Sinbadot, a Doctor Who pedig már biztosan nem kap új évadot 2013-ban.

"Vonakodva, de úgy döntöttünk, hogy ebben az üzletágban többé nem veszünk részt, ugyanakkor rendkívül büszke vagyok a korábbi eredményeinkre" - nyilatkozta Shenfield.

A Merlin alkotóinak új sorozatát, az Atlantiszt viszont vélhetően nem érinti a Mill TV bezárása. A Merlin ötödik évadának vizuális effektusait már egy másik csapat készítette, és nagy valószínűséggel ugyanazok a szakemberek szállítják majd az Atlantisz trükkjeit is.

Frank Skinner visszasírja

 2013.03.06. 21:12

Frank Skinner író, humorista, televíziós műsorvezető és rádiós. Valamint Merlin-rajongó.
Szerencsétlenségére azonban csak tavaly, épp a befejező évadban lett lelkes nézője a fantasy sorozatnak, amit rendszeresen említ, méltat és visszasír, például szombat reggeli rádióműsorában.

Az alábbi felvétel szintén egy olyan rádióadásról készült, amelyben szóba került a Merlin.
"Nagyon kedveltem" - mondja Frank. "Jobb, mint a Harry Potter. Mert ott rejlik benne az Artúr-legendák hangulata, misztikus és gyönyörűen van megcsinálva."

Az 56 esztendős Skinnernek komoly szívfájdalma, hogy az ötödik évaddal befejeződött a sorozat, pont amikor megszerette. "Annyira bosszantó. El tudod ezt képzelni? Olyan, mint szerelembe esni, majd hirtelen meghalni."
Van azonban receptje a bánat ellen: "Meg fogom venni az összes díszdobozos kiadást, és elkezdem nézni elölről a Merlint, mert zseniális. Apró nehézség, hogy a befejezést már láttam, de az a nagyszerű abban, ha az ember eléri az én koromat, hogy három epizód után el fogom felejteni, mi volt a vége."

Azt hiszem, mi mind át tudjuk érezni ennek a szimpatikus úriembernek a bánatát. :) Remélem, Frank Skinner is hallotta, hogy a Merlin készítői új sorozattal térnek vissza idén, és ha az Atlantisz a Merlinhez hasonlóan élvezetes lesz, azt már az első évadtól nézheti.

Skinner Merlin iránti lelkesedésére egyébként maga Bradley James (Artúr) is reagált még januárban, az NTA-díjátadón, ahol a vörös szőnyegen rövid interjút készített vele az Absolute Radio. Bradley elmondta, hallott Frank rajongásáról, amit igazán megtisztelőnek tart.

"Fantasztikus öt év volt" - mondta el a színész a sorozat befejezése kapcsán. "Ám ideje volt búcsút inteni, búcsút kellett mondanunk, mert fontos szerintem, hogy csináljunk valami mást. Vagy legalábbis én a magam részéről úgy éreztem, hogy szeretnék mást csinálni. Érzelmes lépés volt, de szükséges. És szerintem a csúcson hagytuk abba."

Bradley egy esetleges spin-off sorozat kérdésében is nyilatkozott. "Ezt többen kérdezték már tőlem." Válaszában nem zárkózott el kifejezetten, de mint elmondta, most szögre akarja akasztani a láncinget, ezért ha lesz is spin-off, "a közeljövőben nem."

Címkék: média spinoff bradley james

Atlantis híre bejárta a sajtót

 2013.02.13. 00:49

"Képzeljük el a szituációt: Itt a szombati teaidő, szeptember vége van, sárgulnak a levelek, kandallófüst terjeng a hűvös levegőben, a boltok már felszerelkeztek karácsonyi díszekkel. Frissítővel a kezünkben befészkeljük magunkat a kanapéra a család/valaki fontos/a japán szerelempárnánk mellé, és bekapcsoljuk a BBC One-t. De van egy bökkenő: nincs Merlin.
Nincs Merlin? Nem gond. A BBC vadonatúj családi teatime néznivalót tartogat számunkra (vadonatúj, mégis nagyon régi) a történelmi fantasynek ígérkező Atlantis formájában."

A fenti sorokkal kezdi az új BBC-sorozat bejelentéséről szóló tudósítását a Den of Geek portál. Az elmúlt huszonnégy órában az angol online sajtó minden jeles orgánuma - DigitalSpy, SFX, CultBoxGeekSyndicate -, de még a Hollywood Reporter is beszámolt a Merlin alkotóinak új tévésorozatáról.

marokko.jpg
Az Atlantis egyik forgatási helyszíne Marokkó lesz

Az angol Broadcast néhány további részletet is megoszt. Mint olvashatjuk, a Merlin két producere, Johnny Capps és Julian Murphy, valamint a Misfits alkotója, Howard Overman közösen hozta létre az Atlantist gyártó új produkciós céget, amely a Littel Monster Films nevet kapta.

További érdekesség, hogy a sorozat nemzetközi forgalmazója a BBC Worldwide lehet. Mint emlékezhettek, a nemzetközi piacon a Merlin forgalmazója a Fremantle Media, amely több mint 180 országban tudta értékesíteni a fantasy sorozatot. Ha az Atlantis meg tudná ismételni a Merlin nemzetközi sikerét, valószínűleg rögtön a BBC Worldwide legjövedelmezőbb sorozatává lépne elő. (A cég mostani két legsikeresebb exportja a Top Gear és a Doctor Who.)

"Hihetetlen nagy vállalkozásról van szó" - nyilatkozta a lapnak Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője. "Remélem, hogy természetes utóda lesz a Merlinnek. Atlantiszról mindenki hallott már, de nem hiszem, hogy sokak számára lenne ismerős a világa."

Faith Penhale, a BBC Wales dráma részlegének vezetője pedig így nyilatkozott: "Howard forgatókönyvei elképesztően jók, és az Atlantis a tökéletes sorozat, hogy betöltse a Merlin által hagyott űrt. Bízunk benne, hogy mindenki élvezni fogja ezt az izgalmasan új, akció dús sorozatot, és boldogok vagyunk, hogy továbbra is a BBC Wales ad otthont a szombat esti családi sorozatoknak."

Végezetül egy sokunknak örömteli hír: Alice Troughton Merlin-rendező Twitteres bejegyzései alapján úgy tűnik, valóban ő is csatlakozik a produkcióhoz.

"Dan Simmons ILIUM-ját olvasom, hogy ráhangolódjak az ATLANTIS-ra, és annyira jó, hogy ki sem bírok bújni az ágyból." - írta kedd délelőtt a rendezőnő.

Címkék: atlantis

Ősszel indította el a Merlin online szerepjáték változatát a Shine Grouphoz tartozó angol Bossa Studios. A Facebook platformra készült, ingyen játszható játék alkotói szerették volna bebizonyítani, hogy lehet a közösségi oldalra igényes és színvonalas játékot is készíteni, és törekvésüket a Merlin-rajongók mellett az a Brit Film és Televíziós Akadémia is értékelni látszik, amely az utóbbi években már videojátékokat is díjaz: a Merlin Game online game kategóriában BAFTA-jelölést kapott - ahogy azt már a játék Facebook-oldalának fejlécében elhelyezett kis logo is hirdeti.

fbgame_screen5.jpg

A jelölés egyébként annyira nem meglepő, hiszen tavaly épp a Bossa Studios vitte el a kategória díját a Monstermind című játékkal. Drukkoljunk nekik, hátha megismételhetik ezt a sikert, már csak azért is, mert a Merlin-játék fejlesztését egy magyar szakember, Jele Imre irányította.

A díjátadó gálát március 5-én rendezik Londonban.

http://merlingame.com/

Címkék: díjak merchandising

Merlin Monte Carlóba megy?

 2013.02.12. 22:04

colin_ifta2012b.jpgA Merlint alakító Colin Morgan kapta a közönség legtöbb szavazatát, így ő lehet az idei Monte Carlo-i televíziós fesztivál egyik díszvendége. Feltéve, hogy elfogadja az invitálást.

A szervezők által meghirdetett szavazás vasárnap zárult, és az első öt helyezett kap VIP-meghívást a nemzetközi eseményre. Colin végzett az első helyen.

Colin Morgant egyébként háromszor jelölték már a fesztivál díjára, 2009-ben, 2010-ben (akkor Bradley Jamesszel közösen) és 2011-ben. Az idei jelöltek listáját még nem tették közzé.

Az 53. Monte Carló-i Televíziós Fesztivált júniusban rendezik meg Monacóban.

Címkék: díjak események colin morgan

Atlantisz - ősszel jön a Merlin alkotóinak új sorozata!

Artúr-mondakör után görög mitológia

 2013.02.11. 23:52

Hetek óta vártam a hírt, míg ma Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője bejelentette: Atlantis címmel ősszel új sorozattal térnek vissza a Merlin alkotói.

Julian Jones, a Merlin vezető írója már tavaly év végén elárulta, hogy dolgozik egy új - szintén ismert mitológiát feldolgozó - sorozat tervein, és hozzátette: várakozásai szerint hamarosan újra együtt fog dolgozni a Merlin alkotó csapatának magja.

Már ekkor lehetett sejteni, hogy ez lenne a Merlin befejeztével önálló produkciós céget alapító producer páros, Johnny Capps és Julian Murphy új sorozata. Úgy tűnik, Capps és Murphy teljes bizalmat élvez a BBC-nél - ami a Merlin öt évét és nézettségi adatait elnézve egyáltalán nem meglepő -, az Atlantis ugyanis a BBC One-on lesz látható, szombat esténként, 13 héten át.

A bizalomról mindent elmond, hogy - akárcsak tavaly a Merlin - idén az Atlantis a BBC egyetlen dráma sorozata, amelyből 13 epizód készül és kerül képernyőre. A sorozatot Danny Cohen, a BBC One programigazgatója és az említett Ben Stephenson, a BBC dráma részlegének vezetője rendelte be.

bbc.jpgRáadásul a Merlin producer párosához társul a Misfits című sorozat alkotója, Howard Overman, aki íróként már a Merlin stábjában is közreműködött. Overman mind az öt Merlin-évadhoz írt epizódokat: Gedref labirintusa, A vég kezdeteAz apák bűne, A hajdani és majdani királynő, Egy sötét nap, Egy új kor hírnöke - hogy csak néhány kedvencet említsek. Ezúttal még nagyobb szerep jut neki.

Íme a BBC sajtóirodája által megjelentetett hivatalos közlemény, amely elsőként adta hírül az Atlantis berendelését:

"13 x 45 perces évad, létrehozója és írója Howard Overman (Misfits, Dirk Gently, Vexed, Merlin), most ősszel, szombat esténként a BBC One-on.

Atlantisz városa titokzatos, ősi hely; a bikaugrások, kígyóhajú istennők és a monumentális helyszínek világa, amelyekről úgy tartják, óriások építették.
Ebbe a különös, lenyűgöző birodalomba érkezik meg az ifjú Jason, és fantasztikus kaland veszi kezdetét, életre keltve a görög mítoszok és legendák széles tárházát, amelyeket egy új nemzedék számára gondol újra ez az akció dús, 13 részes sorozat.
A produkcióvezető - új produkciós cégük égisze alatt - Johnny Capps és Julian Murphy (Merlin, Hex, As If, Sugar Rush), valamint Howard Overman. A forgatás áprilisban veszi kezdetét Walesben és Marokkóban.
A sorozat idén ősszel indul szombat esténként, produkcióvezetője a BBC Cymru Wales részéről Bethan Jones."

A sorozat tehát gyakorlatilag minden szempontból a Merlin utódjának tekinthető. Ugyanúgy 13 epizódos évaddal, ugyanúgy szombat este és ugyanúgy a BBC One műsorán lesz látható, az alkotó csapat mellett pedig még a BBC részéről kirendelt producer személye is változatlan.

Valószínűleg a Merlin stábjából további alkotók közreműködésére is számíthatunk. Mint említettem, egy ideje már vártam a hírt. Ennek oka az a beszélgetés, amelyet nemrég a Merlin két jeles operatőre, Dale McCready (Merlin, Being Human) és Sam McCurdy (Merlin, Trónok harca), valamint Alice Troughton (Merlin, Doctor Who) rendezőnő folytatott Twitteren:

Sam: "Úgy tűnik, sűrű évnek nézünk elébe, ennyi biztos... Nem kell hamarosan készülődnöd? A Chepstowra??"

(Valószínűleg a projekt fedőneve eddig Chepstow volt. Chepstow Castle egyébként egy walesi vár, ahol több Merlin-epizódot is forgattak.)

Dale: "Igen, jövő hétre szorítottam be, aztán egy hónapra elmegyek Új-Zélandra, az igazi előkészület márciusban kezdődik. De nagy forgatás lesz."

Sam: "Nagyszerű. Jó, hogy jut időd pihenni. De jó móka lesz, nem igaz?"

Dale: "Igen, kiváló mókának néz ki. Jó kis forgatókönyvek eddig. NAGY! Szeretnék újabb mozifilmeket is forgatni idén."

Sam: "Én is szeretem azokat. De a Chepstow jó mókának ígérkezik. Ismét egy hosszú kifutású dolog J'n'J számára"

(J'n'J minden bizonnyal a két "J", Johnny Capps és Julian Murphy.)

Alice: "Ti ketten menjetek szobára! Sam pedig mondjon IGENT a 2. blokkra!"

Szóval a produkció ugyanúgy blokkokban fog készülni, mint a Merlin, és az sem kizárt, hogy a nagyszerű Alice Troughtont is a rendezők sorában tudhatjuk. Tehát nemcsak a Merlin színészei, az alkotói sem fognak tétlenkedni az elkövetkezendő hónapokban. Április közeledtével kíváncsian várom a további fejleményeket, és biztos, hogy sokat fogtok még olvasni itt az Atlantis című sorozatról.

Közben pedig kíváncsi vagyok, hogy a producerek és a BBC új közös projektjének fényében vajon a Merlint gyártó Shine TV mennyire érzi magát kijátszva, egy lezárt sztorijú sikersorozat jogainak birtokosaként...

Címkék: atlantis

Majdnem két éve, hogy láthattunk egy felvételt, amelyen Colin Morgan a IV. Henrik király című drámából mond el egy részletet, igen meggyőző színészi teljesítménnyel. "Morgan Shakespeare-szerepre hajt?" - tettem fel akkor a kérdést, tudván, hogy a Merlin címszereplője nagy dolgokra hivatott. Colin azóta maga mögött hagyta Merlin szerepét, elnyerte érte a National Television Awards trófeáját, ősszel már Gabrien Byrne oldalán tér vissza a BBC-re, és úgy tűnik, eljött az idő a Shakespeare-szerepre is.

Kedvenc Merlinünk tavasztól Shakespeare A vihar című drámájában játssza Ariel szerepét, nem kisebb színház, mint a Globe Theatre színpadán.

vihar_globe.jpg

A vihar április 23-i bemutatója lesz a Globe színház idei évadnyitó előadása. A műsorterv szerint a darabot augusztus 18-ig hatvan alkalommal fogják játszani. A vihart Jeremy Herrin állítja színpadra, klasszikus rendezésben. Prospero szerepét az Olivier-díjas Roger Allam alakítja.

Tudjuk, hogy Colin folyamatosan vágyik az elmélyült színházi munkára, és öröm, hogy erre újra lehetősége adódik. Még nagyobb öröm, hogy a karrierje épp úgy ível felfelé, ahogyan azt vártuk. Hogy mi jön Shakespeare Globe színháza után, kíváncsian várom.

Címkék: colin morgan

dote_angel.jpg

Közel egy éve olvashattatok róla először, és akkor már trailer is volt hozzá, ám ma este indul a BBC kettes csatornáján a Dancing on the Edge című sorozat, amely egy fekete jazz banda történetén keresztül az 1930-as évek Nagy-Britanniájába kalauzolja el a nézőt, sok-sok zenével és számos Merlin-színésszel. A produkcióban szerepel Angel Coulby (Gwen), Anthony Head (Uther) és Janet Montgomery (Mithian), a fényképezésért pedig a Merlin operatőre, Ashley Rowe felelt.

Az ötrészes sorozat - a másfél órás első és utolsó részt három egyórás epizód köti össze - nagyszabású produkciónak ígérkezik, írója és rendezője Stephen Poliakoff, a költségvetés elérte a 7,8 millió fontot, a szereposztás impozáns (helló, John Goodman!), a látványvilág gazdag, a zenei anyag pedig egészen kivételes - az elhangzó jazz számok egy kivételével mind a sorozathoz születtek. Ráadásul számunkra külön érdekesség az énekesnő szerepében feltűnő Angel Coulby, akiről még a saját ügynöke sem tudta eddig, hogy tud énekelni. Pedig tud.

Angel Coulby krimiben tér vissza

 2013.02.01. 19:11

angelcoulby_photoshoot1.jpgAkárcsak Katie és Colin, a kiváló Angel Coulby (Gwen) is hamar új szerepet talált a Merlin fantasy királynéja után. Miközben a BBC hétfőn kezdi vetíteni Angel tavaly forgatott sorozatát, a Dancing on the Edge-t, a színésznő máris szerepet kapott A híd (Broen) című skandináv krimisorozat angol remakejében.

Az izgalmas krimi angol változata The Tunnel címmel készül Stephen Dillane és Clémence Poésy főszereplésével. Angel a főhős feleségét, Laurát fogja alakítani a tízrészes produkcióban, amely Franciaországban és Angliában játszódik. A szereplőgárdában még egy Merlin-színészt felfedezhetünk, a második évadban Alvarrt alakító Joseph Mawle-t. A forgatás még ebben a hónapban megkezdődik.

A sorozatot egyébként ugyanaz a Shine Group készíti, amely a Merlint gyártotta, és az angol Sky Atlantic képernyőjén lesz látható 2013-ban.

Címkék: angel coulby

Colin Morgan példakép lett

 2013.02.01. 00:19

Nem csak a stáb és a rajongók büszkék Colin Morgan NTA-díjára. A Merlint megformáló színész régi iskolájában, az észak-írországi Dungannonban két hatalmas faliújság hirdeti, hogy egykori diákjuk a legjobb férfi alakítás díját nyerte el az idei National Television Awardson.

Úgy tűnik, a büszke tanári kar előásott minden fellelhető fotót és - láthatóan féltve őrzött - cikket, amely felidézi a kis Colin diákéveit, illetve első szárnypróbálgatásait a színjátszás terén, de kikerült a falra a tizenhárom esztendős Colin Morgan dráma oklevele is 1999-ből - vitathatatlanul aranyos igazolványképpel.

A faliújságon és az iskola honlapján egyaránt olvasható egy hosszabb szöveg Colin tanulmányairól és eddigi pályájáról, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy tizedik osztályban az iskola legjobb diákjának választották.
Csoda-e, hogy Bradley James a Dr. Morgan nevet ragasztotta rá? :)

Fotók a hajtás után...

Címkék: colin morgan

s5dvd_box.pngBár valószínűleg a korábbi évadok is szépen fogytak, idén először a televíziós DVD-toplisták élén nyitott a Merlin díszdobozos kiadása az Egyesült Királyságban. A teljes ötödik évad múlt héten jelent meg az angol boltok polcain, és rögtön elfoglalta az első helyet az eladási toplistán.

Tristan Whitlam, a DVD-t forgalmazó Fremantle Media munkatársa szerint az eladási adatokban szerepet játszik az a közösségi médiában meghirdetett akció is, amelynek keretében arra kérték a rajongókat, adják elő a sorozat egy-egy klasszikus jelenetét. Az kiadvány extrái közt 15 ilyen videó kapott helyet.
"Akárcsak Colin díja múlt héten, a DVD sikere is a Merlin fantasztikus rajongóinak köszönhető" - nyilatkozta Whitlam.

Az én lemezem is úton van már Angliából, bár az a BluRay toplistába számít bele. ;)

A befejező évad DVD-kiadására egyébként ezúttal a nem brit rajongóknak sem kell egy évet várnia. Amerikában, ahol az ötödik évad jelenleg látható, április 23-án, Németországban, ahol februárban tér vissza a sorozat, május folyamán jelenik meg a korong.

Címkék: merchandising 5. évad

katie_mcgrath_photoshoot3.jpgJó hírem van Katie McGrath (Morgana) rajongói számára. Katie állandó szereplő lesz az amerikai NBC és az angol Sky Living koprodukciójában készülő Dracula című sorozatban. A tízrészes sorozat, amelynek címszerepét Jonathan Rhys Meyers (Tudorok) alakítja, Bram Stoker regénye alapján készül, amely az 1890-es évek Londonjában játszódik. Dracula gróf amerikai üzletembernek adja ki magát, miközben bosszút forral egykori ellenségei ellen.

McGrath a sorozatban Lucy Westenra szerepét alakítja, aki a londoni arisztokrácia egyik népszerű alakja, rajong a pletykákért, a csillogásért, és ha nem tévedek, a férfiakért is. Katie biztos élvezni fogja. ;)

Számunkra pedig külön érdekesség, hogy a sorozatot Magyarországon forgatják idén februártól júliusig. Sőt, ahogy azt egy kedves olvasónk Facebookon megosztotta, most pénteken és szombaton 10.00 és 18.00 óra között statisztáknak tart meghallgatást a produkció. Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 15. Bővebben itt.

Ha valaki bekerül a forgatásra, feltétlenül várunk tőle beszámolót! :)

Címkék: katie mcgrath

Colin Morgan szimpatikus gondolatai után most következzen néhány fotó, amelyek a díjátadón készültek a Merlin színészeiről, majd láthattok két újabb videót is az eseményről, köztük a televíziós közvetítés valamennyi Merlin-vonatkozású pillanatát.

nta2013_bradley.jpg
A vörös szőnyegen Bradley James (Artúr) - Miért épp az öltöny ne állna jól neki?

Címkék: díjak események bradley james colin morgan eoin macken alex vlahos

A BBC sajtóközpontja Colin Morgan alábbi sorait juttatta el a sajtónak azután, hogy a Merlin főszereplője a 2013-as National Television Awards mezőnyében elnyerte a legjobb férfi alakítás díját:

"Ez a díj igazi bizonyítéka a közönségtől jövő csodálatos támogatásnak, mindig is emlékeztetni fog arra a szeretetre, amit az emberek a sorozat iránt éreztek, a nagyszerű időkre, amiben részem volt, a kemény munkára, amit az összes közreműködő nyújtott és arra, milyen szerencsés vagyok, hogy azt csinálom, amit csinálok. Szeretném hatalmas nagyrabecsülésemet küldeni mindazoknak, akik rám szavaztak, amiért ilyen rendkívüli megtiszteltetésben részesítettek."

- Colin Morgan, 2013. január 23.

Címkék: díjak colin morgan

Merlin és Artúr kalandjai a gyerekszoba szőnyegén folytatódnak, bár rajongóknak és gyűjtőknek legalább akkora érték lehet a 10 cm-es Merlin-figurák sorozata, amelyet a londoni bolttal rendelkező Scificollector forgalmaz.

akciofigurak_7eskollekcio.jpg

A sorozatban Merlin, Artúr, Gaius, Morgana, Uther, a nagy sárkány és legutóbb Guinevere figurája jelent meg - utóbbi három sorszámozott kiadásban. A figurák mellé kiegészítő is jár, így például a nagy sárkányt egy kőbe zárt Excaliburral, Gwent pedig a tojásából előbújó Aithusával csomagolják.

A teljes kollekció mostantól 70 angol fontért, további 7 font szállítási költséggel (összesen kb. 27 ezer forintért) megrendelhető akár Magyarországról is.

Az a baj, hogy vennék unokaöcsinek, vennék unokahúginak, de akkor már egy nekem is kellene... A polcra. ;)

Címkék: merchandising

Péntek délután a BBC Radio Ulster adásában Alan Simpson készített telefoninterjút a friss NTA-díjas Colin Morgannel. Az adás felvételét alább meghallgathatjátok a Merlin Network jóvoltából, de az angollal (és a kemény ír akcentussal) nehezen boldogulók kedvéért össze is foglalom az elhangzottakat.

Címkék: interjú colin morgan

Szinte minden riport kiemeli - az ír sajtó pedig egyenesen ünnepli - Colin Morgan győzelmét az idei National Television Awards díjkiosztó gála után, ahol a Merlin címszereplője a legjobb férfi alakítás díját nyerte el.

Még most is ragyogok az NTA 'legjobb színésze', Colin Morgan iránti büszkeségtől." - Bradley James

"Az este meglepetés győztese Colin Morgan volt a varázslófiú, Merlin szerepével. Ahogy mindig, a média nagy része most is a Sherlock/Doctor Who versengésről tudósított (mindkét sorozat üres kézzel tért haza), ezért is volt kedves pillanat, amikor a túl keveset méltatott ír kapta meg az elismerést." - írja Colin győzelméről az angol The Telegraph.

nta2013_colin_dijjal_400x599.jpg

Ám a sajtó visszhangjánál is érdemesebb idézni a színésztársak és a stábtagok reakcióját, akik javarészt azonnal, még a ceremónia idején örömüket fejezték ki Twitteren:

"Colin beszarás Morgan NTA-t nyert!!!! Egy legenda! Viszont ezt a frizurát fogja viselni élete végéig LOL ;-) Imádom őt!"
- Eoin Macken (Sir Gwaine)

"Nyertünk!"
- Alice Troughton rendező

"Az egész Merlin-családnak: SZÉP MUNKA! Colin Morgan annyira megérdemelte ezt. Nagyon szerencsés vagyok, hogy barátomnak nevezhetem, és hogy dolgozhattam vele..."
- Alexander Vlahos (Mordred)

"Mindenki örül? Milyen fantasztikus, hogy Colin nyert!!! #merlin"
- Sara Hamill producer

"Szép volt Col. Igazán nagyon megérdemelt. Köszi haver, hogy a stábnak is megköszönted. :) #teamMerlin"
- Alice Canty kameraasszisztens

"Fantasztikus este volt az NTA. Kár, hogy a Merlin nem nyert, de a legjobb színészről jó döntés született. Colin egy legenda és megérdemelte a győzelmet."
- Rupert Young (Sir Leon)

"Kiváló, hogy Colin Morgan hozta el a díjat, ragnor nagyon elégedett! ;)"
- Stephen McCole (Ragnor)

"Nem tudom, egyértelmű volt-e abból, ahogyan ütögettem őt, de ragyogtam és még most is ragyogok az NTA 'legjobb színésze', Colin Morgan iránti büszkeségtől."
- Bradley James (Artúr)

Az ütögetés pillanatát pedig meg is leshetitek a hajtás utáni anim gif-en. (Kell pár másodperc, míg elindul.)

Címkék: díjak események 5. évad bradley james colin morgan eoin macken alex vlahos

A Merlin címszereplőjét, Colin Morgant díjazta és ünnepelte a közönség a legjobb férfi alakítás kategóriájában az idei National Television Awards díjkiosztó gálán, amelyet szerda este tartottak a londoni O2 arénában.

nta2013_colin_dij_400x295.jpg

A 27 esztendős Morgan Benedict Cumberbatch (Sherlock), Matt Smith (Doctor Who) és Daniel Mays (Mrs Biggs) elől nyerte meg a díjat, akikkel saját szavai szerint nagy öröm volt egy kategóriában szerepelni.
Colin köszönő beszéde után egy órán keresztül szerepelt a "He's Irish" és a "Merlin is Irish" a Twitter legforróbb témái között, vagyis a brit közönség jelentős része csak most eszmélt rá, hogy a Merlin szerepét öt esztendőn át tökéletes angol akcentussal alakító színész valójában nem angol, hanem ír.


Colin Morgan átveszi és megköszöni a legjobb férfi alakításnak járó díjat
(Ötödik évados spoiler a bejátszásban!)

Bár a legjobb drámai sorozat trófeáját idén is a Downton Abbey vihette haza (a Merlin, a Doctor Who és a Sherlock elől), azt hiszem, Colin díja az, amire a legjobban vágytunk, hiszen a fiatalember öt éven át kiemelkedő - nem egyszer elképesztő - alakítást nyújtott a fantasy sorozatban. Volt, hogy egyetlen epizódban három karaktert játszott, és az ötödik évadban is láttuk fiatal Merlinként, öreg Emrysként, házsártos Dragoonként, de még női karakterként is.

Colin a díj átvételekor elsőkét a rajongóknak mondott köszönetet a támogatásért és szavazataikért, majd megköszönte a bizalmat és a közös munkát a sorozat producereinek, alkotóinak, a Shine-nak, a BBC-nek, de név szerint említette az ügynökét is. Mint mondta, fantasztikus öt évet töltött Merlin szerepében.

nta2013_merlin_csapat.jpg

A szerda esti díjátadón a Merlin színészei közül jelen volt a győztes Colint büszkén megpaskoló Bradley James (Artúr), Rupert Young (Sir Leon), Alexander Vlahos (Mordred) és Eoin Macken (Gwaine) is, aki annyira megörült Morgan győzelmének, hogy a könyökével véletlenül fejbe verte Alexet... "Azt hiszem, monoklim van" - írta a ceremóniáról tweetelve a walesi színész.

"Nem hiszem, hogy meg fog történni, bár ki tudja?" - felelte Colin a díj átvétele után a RadioTimes azon kérdésére, hogy összeáll-e még valaha a Merlin szereplőgárdája. "Viszont az biztos, hogy ezután is barátok maradunk."

Colin elmondta, hogy nagyon élvezi legújabb munkáját, a Quirke című sorozatot, amelyet hétfő óta forgatnak Dublinban, bár ebben a szerepben sem a saját akcentusával játszik. "Remélhetőleg hamarosan lesz alkalmam a saját akcentusomat is használni" - nyilatkozta az NTA friss győztese.


Colin első nyilatkozata, kezében a trófeával

A 2013-as NTA gáláról további részleteket és fotókat találtok a Facebook-oldalunkon.

Címkék: díjak 5. évad bradley james colin morgan eoin macken alex vlahos

süti beállítások módosítása